Lokalt

Video af sulten bjørn i dansk zoo går viralt

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En video af brunbjørnen Brutus har skabt enorm opmærksomhed på Skandinavisk Dyreparks Tiktok-konto.

En video har øget Skandinavisk Dyreparks følgerskare på det sociale medie Tiktok betragteligt.

Videoen viser bjørnen Brutus, som bliver kaldt ind til "fredagsslik" i form af en skefuld honning. Siden Skandinavisk Dyrepark delte videoen på Tiktok, har den fået mere end 15 millioner visninger og antallet af følgere på dyreparkens profil gik fra omkring 1000 til 31.000 på kort tid.

Hos Skandinavisk Dyrepark er man naturligvis glade for den store opmærksomhed, men hvad kan det egentligt bruges til?

- Jeg tror ikke, der står et par millioner udenfor og venter på at besøge os i næste uge, siger direktør Janne Tofte og griner.

- Men det kan give en større kontaktflade med gæsterne. Vores vigtigste opgave er at formidle skandinavisk natur og dyreliv – også via de sociale medier. Så det handler også om at formidle til dem, der ikke finder vej herud, siger hun.

Overraskende hit

Dyreparken har haft en profil på Tiktok siden februar. Det er stedets marketingsansvarlige, Dorthea Proctor, som står bag det virale hit og profilen.

Det overraskede de to, at de skulle få et viralt hit på Tiktok.

- Det er svært at forudse. Man kan altid gøre noget i forhold til at give sig selv en bedre chance for at komme ud til så mange som muligt, men det er også en dyb læringskurve for vores vedkommende og en ny måde at markedsføre på, fortæller Dorthea Proctor.

Videoen har givet masser af henvendelser og kommentarer – og så har det også smittet af på dyreparkens andre Tiktok-videoer.

- Der er kommet en masse varierende henvendelser på videoerne. Når en video går viralt, så får de andre også flere visninger og kommentarer, siger Dorthea Proctor.

Dagligdag og formidling

Selvom reaktionerne hovedsageligt har været positive, er Janne Tofte klar over, at videoer af bjørnene fra deres stald – og bag tremmer – kan afføde negative henvendelser.

Det er vigtigt med god kontakt, og at vi kan komme til dem, uden det er til gene eller fare for nogen

Janne Tofte, direktør, Skandinavisk Dyrepark

- Der kan det jo være svært at se, at de lever ude på meget store arealer. Bjørnene hos os er ambassadører for deres vilde artsfæller. De er med til at skabe begejstring og formidling om de her dyr, og forhåbentlig kan det være med til, at man kan bevare dyrene i naturen, siger direktøren.

Grunden til, at bjørnene får forskellige godbidder gennem tremmerne, er ikke at skabe virale videohits på sociale medier.

Video: TV 2 Østjylland

- Nej, det er dagligdag med en skefuld honning, kød, æble eller andet, de er vilde med. Det er vigtigt med god kontakt, og at vi kan komme til dem, uden det er til gene eller fare for nogen. Det skal være hyggeligt og stressfrit. På den måde kan vi se, hvordan det går med ham (Brutus, red.). Vi kan få ham på vægten og tjekke tænderne. Det er en helt almindelig del af måden, hvorpå man har store rovdyr i dyreparker, siger Janne Tofte.

Isbjørneunger hitter også

Den dagligdag er nu altså blevet et viralt hit, og så er der naturligvis et spørgsmål, som er oplagt:

Hvad bliver jeres næste virale hit?

- Haha, det ved jeg ikke. Spørgsmålet er, om vi nogensinde kommer til at ramme sådan noget igen. Men den næste Tiktok-video med bjørne skal være ude fra deres 25.000 kvadratmeter store areal, og der skal være mere formidling. Det er det næste, følgerne får. De får lov at lære om brunbjørne, siger Janne Tofte.

- Men vi kan i hvert fald se en trend. Når vi laver videoer med isbjørneungerne, så er det næsten ligegyldigt, hvad det er, så får det ti gange flere visninger end andet, siger Dorthea Proctor.