Lokalt

Baghave brugt som losseplads i årevis

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En miljøsag har chokeret flere borgere på Samsø. I årtier har en husejer tilsyneladende smidt gamle bilvrag og olietønder i sin baghave.

En traktor, der har stået i mosen så længe, at den er sunket, gamle olietønder og bilvrag, som efterhånden er blevet så ødelagte, at de falder fra hinanden.

Det er virkeligheden ved en ejendom i et ellers grønt område med udsigt til marker i Ørby på Samsø, hvor en husejer, ifølge de lokale, siden 1990'erne har brugt sin baghave som losseplads.

- Jeg var noget overrasket, da jeg så, hvor slemt det var. Det er jo ikke kun bilvrag, det er også traktorer og gamle 1200-liters olietanke, som er smidt ud i vandet. Det er en losseplads, som har skjult sig i et grønt område, siger Per Urban Olsen (K), der er medlem af kommunalbestyrelsen på Samsø.

Han fortæller, at han har kendt til sagen siden 2019.

'Kommunen reagerer ikke'

TV2 ØSTJYLLAND har set stedet via en tilstødende privat mark. Og det er fra afstand tydeligt at se, hvordan skrot og affald ligger spredt ud over haven, som grænser op til Ørby Mose.

Folk i området, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med, fortæller, hvordan de blot har kunnet se til, mens affaldet har hobet sig op

Flere føler sig magtesløse, fordi Samsø Kommune, ifølge dem, ikke har reageret på deres henvendelser.

Sag har ligget stille i flere år

En aktindsigt, som TV2 ØSTJYLLAND har modtaget, viser, hvordan sagen allerede begynder i 1999, hvor Samsø Kommune udfører et miljøtilsyn på ejendommen. Tilsynet viser et stort oplag af skrotbiler.

Kommunen beder ejeren om at få fjernet bilerne, og de kommende to år er der, ifølge dokumenterne, telefonisk kontakt mellem ejeren og Samsø Kommune.

Men i 2001, efter at man har fundet ni motorkøretøjer smidt i baghaven, går sagen i stå.

Og der sker tilsyneladende ikke mere, før kommunen i 2010 forsøger at få politiet til at gå ind i sagen. Det lykkes Samsø Kommune ikke med, og frem mod 2020 sker der ikke mere i sagen.

Byrådsmedlem Per Urban Olsen (K) mener, det er så kritisabelt, at sagen skal rejses politisk.

- Det er en meget speciel sag det her. Jeg mangler virkelig at få en forklaring fra formanden for Teknik og Miljø. Hvad pokker er der gået galt her? siger Per Urban Olsen.

Frygter forurening

Per Urban Olsens største bekymring er, om forureningen risikerer at brede sig. Derfor har han bragt sagen op på et kommunalbestyrelsesmøde

Ja, sagen er blevet glemt. Det kan ikke bortforklares.

Lars Skovgaard, forvaltningschef i Teknisk Forvaltning i Samsø Kommune.

- Jeg ved ikke, om det stammer derfra, men Ørby Mose, som ejendommen grænser op til, den har udløb i Ballen Lystbådehavn. Og der siver med jævne mellemrum olie ud i havnen, som vi ellers ikke ved, hvor stammer fra, siger han.

Den mistanke bekræfter beredskabet på Samsø, som ind imellem er i Ballen Havn for at samle olie op fra havnen.

Formand og forvaltning beklager

Formanden for Teknik og Miljø, Michael Kristensen (S) beklager, at der ikke er sket mere i sagen.

- Af en eller anden grund er den sag faldet ud af systemet. Jeg kan kun lægge mig fladt ned og beklage.

Hvordan det kan gå til, at man i årtier kan bruge sin baghave til skrotopbevaring, har formanden heller ikke et bud på. Han placerer i stedet ansvaret hos forvaltningen.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor folk undrer sig. Sagen har ligget for lang tid ved os, det kan jeg lige så godt sige, siger Lars Skovgaard, forvaltningschef i Teknisk Forvaltning i Samsø Kommune.

Han forklarer, at sagen er kompleks, og at Samsø Kommune kun har én person ansat til den type opgaver.

Har I glemt sagen?

- Ja, sagen er blevet glemt. Det kan ikke bortforklares.

Forvaltningen vil nu forsøge at ændre praksis, så lignende sager ikke ligger stille i fremtiden.

På Samsø håber flere samsinger nu på, at der kommer skred i sagen. Hverken politisk eller i forvaltningen vil man dog love, at affaldet bliver fjernet, men en politianmeldelse er formentlig på vej mod ejeren af ejendommen.

Ejer lover at fjerne affaldet

TV2 ØSTJYLLAND har efterfølgende besøgt Benny Riedel, som ejer ejendommen. Der er stadig flere bilvrag på grunden, men der bliver nu ryddet op, fortæller han.

Ifølge ham har de gamle bilvrag ligget i en mindre sø, og derfor har han ikke kunnet fjerne dem.

- Mine biler har stået under vand. Og som jeg har sagt til kommunen, så er jeg jo ikke dykker. Jeg kan ikke fjerne biler, der er under vand.

Han mener desuden, at jernet fra de gamle bilvrag er penge værd, og derfor er det ikke bare lige til at skille sig af med.

- Jeg har investeret i det engang, men nu er det hele ødelagt, siger Benny Riedel.

Han forsikrer dog om, at alt affald bliver fjernet indenfor tre måneder.

- Så skulle der være så meget væk, at der ikke er nogen, der brokker sig.

Har du haft på fornemmelsen, at det har chikaneret folk, at du har haft det affald liggende i din baghave?

- Nej, det kan kun være kommunen. Der kan ikke være andet, siger Benny Riedel.