Lokalt

Kommune til forældre: Lær jeres børn at gå eller cykle i skole

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Skanderborg Kommune sætter gang i kampagne efter skolernes sommerferie, som vil sætte fokus på de travle bilister i morgentrafikken omkring skolerne.

Skolernes sommerferie lakker mod ende, og i næste uge vil vejene omkring skolerne igen myldre med børn på vej til og fra skole.

Mange af dem vil også ankomme i bil med deres forældre, og i Skanderborg Kommune vil skoleårets første uger blive brugt til at have ekstra fokus netop på forældrene i bil. Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommunen.

Mange forældre oplever nemlig, at andre forældre har kørt for stærkt omkring skolen. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra 2021 lavet af Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden. Det drejer sig om 4 ud af 10 forældre.

Derfor opfordrer Skanderborg Kommune nu - i en kampagne i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik - forældre til at tage sig bedre tid omkring skolen, hvis de kører børnene i bil.

Farlige forældre

Faktisk går kommunen videre med opfordringen, for allerbedst kunne det være - mener den - hvis forældre i stedet lærer børnene selv at gå eller cykle i skole.

- Det kan måske overraske, men det farligste for skolebørn i trafikken er faktisk de mange forældre, der kører deres børn til skole. For jo flere biler, der er omkring skolerne, jo farligere bliver det for børnene at færdes der. Derfor opfordrer vi alle forældre til at lade deres børn cykle eller gå til skole - gerne sammen med en voksen de første gange, siger Jette Schmidt, der arbejder med trafiksikkerhed hos Skanderborg Kommune ifølge pressemeddelelsen.

Når forældrene er utrygge, giver det dem mindre lyst til at lade deres børn cykle eller gå i skole selv, og så bliver problemet selvforstærkende.

Pressemeddelelse fra Skanderborg Kommune

De fortravlede forældre med lidt for meget fart på har desuden også en selvforstærkende negativ effekt på skolevejene, mener man.

"For mange biler, for høj fart og manglende hensyn er de faktorer, som gør forældrene utrygge. Når forældrene er utrygge, giver det dem mindre lyst til at lade deres børn cykle eller gå i skole selv, og så bliver problemet selvforstærkende," står der blandt andet i pressemeddelelsen.

En stikprøveundersøgelse, som Skanderborg Kommune foretog i maj måned, viste, at 71 procent af 1.-6. klasserne selv tog til skole.

Kampagnen i Skanderborg Kommune kører fra 8. august til 2. september (uge 32-35). I denne periode vil bilister blive mødt af vejkantplakater omkring skolerne, og politiet vil bakke indsatsen op ved at udføre kontroller på skolevejene.