Lokalt

Beboere ved grænsen råber op: - Trafikken skaber store problemer

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

De mange biler ved grænsen skaber problemer for brandvæsnet i Harrislee. Nu er der taget kontakt til den danske ambassadør i Berlin.

Det er ikke bare pendlerne, der er ramt af lange bilkøer ved grænsen.

I Harrislee på den tyske side mærker indbyggerne også til trafikken, der lige nu gør det svært for dem at komme rundt i deres by.

Når det er værst, kan ingen komme igennem, fordi hele gaden er stoppet fuldstændigt til

Jan Prahm, indbygger i Harrislee

I det lokale, frivillige brandvæsen må brandfolkene bruge længere tid på at komme til brandstationen. Nogle må endda helt droppe at tage bilen, fordi de ikke regner med at kunne komme ud af deres indkørsler hurtigt nok på grund af grænsetrafik.

- For os er det et problem. Det er slet ikke tilfredsstillende, for vi skal tænke over, hvordan vi kan bevare brandvæsenets operative beredskab. Samtidig har vi det problem, at redningsberedskabet, der kommer fra Flensborg, også har de samme problemer, fortæller brandchef Tim Borchardt fra det frivillige brandvæsen.

Når alarmen går, skal han og de andre brandfolk fra deres hjem eller arbejde og hen til brandstationen, så hurtigt de kan. Men de mange biler i byen forsinker turen.

- Dybest set betyder det for udrykningstiden, at normalt kører vi hjemmefra til stationen på omkring 4-5 minutter, men hvis vi har de forhold, som der var sidste lørdag, så tredobles tiden hurtigt, og kollegerne skal så komme på cykel, fordi de ikke kan køre i bil, siger Tim Borchardt.

Gaderne er fuldstændig stoppet til

Også helt almindelige borgere i byen er udfordret af bilister. Dog har flere vænnet sig til situationen.

- Når det er værst, kan ingen komme igennem, fordi hele gaden er stoppet fuldstændigt til. Så er det lidt irriterende, for det tager lang tid for at komme hjem, siger Jan Prahm.

- Det er værst om fredagen og lørdagen. Så begynder det altid omkring klokken 10 og bliver ved indtil klokken 17 og 18 om aftenen med store biler helt inde i de små gader. Det er træls, siger Hans Callesen.

Råbe politikerne op

Der skal findes en løsning, og derfor har medlem af Forbundsdagen i Berlin for SSW, Stefan Seidler, nu taget kontakt til den danske ambassadør i Berlin.

Seidler mener, det er en indskrænkning af den personlige frihed, at borgere i grænsebyerne bliver generet af trafikken. Han håber derfor, at ambassadøren kan råbe politikerne på Christiansborg op.

- Jeg har faktisk også tidligere på året påtalt det over for den danske regering, og jeg satser på, at den her henvendelse måske kan sætte lidt mere skub i det, sådan at vi kan få en fungerende hverdag i grænselandet, siger han og tilføjer:

- Lige i øjeblikket fungerer det ikke. I hvert fald ikke for folk på den tyske side af grænsen, der bor hernede i grænselandet.

Der er 12.000, som skal på arbejde frem og tilbage over grænsen her. De kan ikke blive ved med at leve under de her forhold

Jan Riber Jakobsen (C), borgmester i Aabenraa Kommune

Også borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen (C), synes, det er på tide, at regeringen vurderer, om de vil beholde den nuværende grænsekontrol.

- Hvis de vil det, skal de lave nogle ordentlige forhold for de politibetjente, der står herude, opfordrer han og foreslår, at der laves flere spor, så at grænsekontrollen ikke hæmmer de, der har brug for at krydse grænsen.

- Altså vi har jo brug for at komme over grænsen. Der er 12.000, som skal på arbejde frem og tilbage over grænsen her. De kan ikke blive ved med at leve under de her forhold, siger borgmesteren.