Lokalt

Hospital dropper latinske navne

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

OUH ændrer navne som Endokrinologisk Afdeling til Afdeling for Hormon- og Knoglesygdomme. Det skal få patienter og læger til at tale bedre sammen.

Anti...es...logisk Afdeling?

Susanne Vibeke Lau kæmper med at udtale det latinske navn: Anæstesiologisk Afdeling.

Det er ikke nemmere at gætte sig til, hvad der gemmer sig bag navnet. Heller ikke selvom man som hun har arbejdet inden for murene i årevis. Derfor er det på tide, at hospitalet får navnene oversat til dansk, mener hun.

- Jeg har aldrig haft latin i skolen, konstaterer Susanne Vibeke Lau.

Den proces er i gang på Odense Universitetshospital, men mange navne bliver først skiftet ud, når afdelingerne flytter ud på den nye matrikel syd for Odense.

Det handler om, hvad der er rentabelt, når man er i gang med at bygge et nyt supersygehus og ikke ønsker at bruge unødige ressourcer på at skifte skilteskoven på det gamle, lyder forklaringen.

- Ting tager tid, og det her er en del af byggeprocessen, forklarer Mette With Hagensen (S), formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

Til gengæld har de skiftet skiltene på flere hospitaler på den anden side af Lillebæltsbroen.

- Her ser vi allerede, at det gør en forskel. Man føler sig som patient mere velkommen, når man ved, hvad det handler om, fordi der bliver skrevet og talt i et sprog, man kan forstå, fortæller Mette With Hagensen.

Nye navne til OUH

Med nyt OUH følger også danske navne til en lang række afdelinger Odense Universitetshospital. Få har allerede skiftet navn, resten følger altså først i 2024. Her er et pluk af de afdelinger med latinske navne, der om et år får et danskklingende navn.

Endokrinologisk Afdeling - Diabetes og Hormonsygdomme

Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling - Bedøvelse og Intensiv

Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling - Kvindesygdomme og Fødsler

Hæmatologisk Afdeling - Blodsygdomme

Neurologisk Afdeling - Hjerne og Nervesygdomme

Onkologisk Afdeling - Kræftsygdomme

Radiologisk Afdeling - Røntgen og scanning

Geriatrisk Klinik - Ældresygdomme

Rehabiliteringsklinikken - Fysio- og Ergoterapi

Kilde: Region Syddanmark

Samtaler i øjenhøjde

Michael Oettinger, cheflæge på Neurologisk Afdeling, tror også på, at de danske navne vil gøre en forskel for patienterne og for personalet på Nyt OUH, når de kommer op at hænge.

- Det skaber en grad af tryghed, når man ved, hvad den her afdeling laver. Det er med til at mindske afstanden mellem fagpersoner og så patienter og de pårørende. De fleste mennesker er bekymrede for, hvad det er, de skal ind og undersøges for. Mere klarhed og tydelighed i vores skiltning kan være med til at afhjælpe den bekymring, siger Michael Oettinger.

Når nyt OUH er en realitet, kan han således titulere sig cheflæge for Hjerne- og Nervesygdomme.

Han peger på, at det i øvrigt er en del af en mere omfattende strategi, der kan forbedre dialogen helt generelt.

- Man skal se det i en større sammenhæng med de indsatser, der ellers er i Region Syddanmark i de her år. Vi har et generelt fokus på kommunikationen mellem patienter og pårørende og så fagpersonale på sygehusene, som er vigtigt, siger Michael Oettinger.

Alle må dog vente mindst et år, før indsatsen udmønter sig i skilte, hvor der i stedet for Anæstesiologisk afdeling står Bedøvelse og Intensiv, når patienter møder op på afdelingen, der er specialiseret i at bedøve patienterne og passe dem, der har brug for en respirator.

Susanne Vibeke Lau glæder sig.

- Det er mere logisk, og det bliver nemmere for de ældre at finde rundt.