Lokalt

Fugleinfluenza er årsag til døde suler

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

De døde fugle på vestkysten er blevet undersøgt, og Fødevarestyrelsen kan konstatere, at det er fugleinfluenza, der har taget livet af sulerne.

Langs den jyske vestkyst – fra Fanø til Skagen – er der den seneste uge fundet døde fugle.

Fødevarestyrelsen mistænkte, at fugleinfluenza er årsag til de døde fugle og har derfor fået dem undersøgt.

Og nu er svaret kommet: Fugleinfluenza er synderen.

Mistanken var stærk, fordi de døde fugle primært var suler, og dem lever der mange af i Skotland, som er ramt af udbrud af fugleinfluenza.

- De kommer sandsynligvis fra De Britiske Øer. Sulerne fisker i Nordsøen, og hvis de dør der, kan de flyde i land i Danmark, siger Sten Mortensen, der er Veterinær Udviklingschef hos Fødevarestyrelsen.

Ingen grund til bekymring - endnu

Fødevarestyrelsen er meget opmærksom på fugleinfluenza og holder derfor øje med udviklingen. Derfor opfordrer styrelsen til, at man tipper den, hvis man ser døde fugle, for hver eneste fugl er vigtig i opsporingen, lyder det.

Der er dog ifølge Sten Mortensen ikke grund til panik.

- Vi skal holde øje med det i den kommende tid. Så længe de ligger der, er det ikke det store problem for dem, der holder fjerkræ.

Det plejer at være et vinterfænomen, som er relateret til arktiske gæs og ænder.

Sten Mortensen, Fødevarestyrelsen

Han forklarer, at fugleinfluenza i sjældne tilfælde kan smitte mennesker, så man skal ikke røre dem. Hvis man selv har fjerkræ, skal man også passe på ikke at få det med hjem. Fødevarestyrelsen har i øvrigt nogle råd til dem, der har fjerkræ:

- Fjerkræ skal fodres og vandes under tag. Man skal skifte sko, når man går ind til dem. Og så skal man skærme sit fjerkræ fra vilde fugle, siger Sten Mortensen.

Atypisk situation

Selvom vi før har haft fugleinfluenza i Danmark, er situationen denne gang anderledes. Sten Mortensen forklarer, at man ikke har set en situation om sommeren før, hvor der er udbrudt influenza blandt kolonier af havfugle.

- Det plejer at være et vinterfænomen, som er relateret til arktiske gæs og ænder.

Der er dog én ting, der kan bekymre Sten Mortensen:

- Det, vi jo nødigt vil se, er, at vi får meget fugleinfluenza blandt de vilde fugle i Danmark, for så kan det hurtigt sprede sig.