Lokalt

Mangel på toiletter får turister til at besørge i beboeres haver

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Beboere på Egholm efterlyser toiletter. Flere turister er begyndt at sætte sig på hug i egholmernes haver eller i skovbunden.

Når Torben Lund lukker hunden ud i haven gruer han ofte for, hvad den finder.

Hans have flyder sammen med det grønne offentlige areal ved dammen midt på øen Egholm i den østlige del af Limfjorden, hvor turister i de senere år er begyndt at sætte sig på hug, når de bliver trængende.

Toiletpapiret blæser rundt, når det bliver tørt

Torben Lund, egholmer

Torben Lund elsker synet af turister, der hygger sig ved borde og bænke, men han holder knap så meget af det, de nogle gange efterlader.

Tre kilometer til nærmeste toilet

Der er ingen offentlige toiletter på den vestlige del af Egholm. Fra dammen i Egholm by er der tre kilometer til det nærmeste offentlige toilet ved Restauranten Kronborg, der ligger ved færgelejet.

Det er tilsyneladende for langt, når turisterne bliver trængende efter en god frokost i det grønne.

- Jeg er ligeglad med, om folk skider herinde i krattet. Det tager regnen, men papiret blæser rundt, når det bliver tørt. Så farer det rundt med 100 kilometer i timen, og så ligger det pludselig på min græsplæne. Det gider jeg altså ikke, siger Torben Lund.

Boom i turister

Egholmerne efterlyser et offentligt toilet til turisterne. For selvom der ikke bliver krævet entré for at se Egholm-trolden, så flyder der alligevel med "brugte billetter", som egholmerne kalder det - det vil sige toiletpapir, der ligger i et rigt omfang rundt omkring turistattraktionen.

Jens Thomsen, en anden beboer på Egholm, mener, der mangler både toiletter og en parkeringsplads ved Egholm by, og han vil gerne sælge et lod af sin jord til det projekt.

- Hvis man skal blive i jargonen, så er vi blevet taget med bukserne nede de seneste par år i den forstand, at vi har fået en enorm tilstrømning af gæster og turister efter corona. Det er virkelig kommet bag på alle, siger Jens Thomsen.

Det lyder rigtig ulækkert

Jan Nymark Thaysen, rådmand, Aalborg Kommune

Hundeposer til mennesker

Hver dag er der mange besøgende, der går eller cykler turen fra færgelejet og ud til Egholm-trolden. Turisterne vil gerne have et toilet, men nogle mener også, at man kan gøre lidt selv.

Anne-Mette Dahl, der er ude på en gåtur med en veninde, mener at hundeposer også kan bruges til mennesker.

- Når man kommer herover, er man jo ikke ubekendt med, at der ikke er toiletter. Så må man jo være forberedt, siger hun.

Anne-Mette Dahl, der er ude på en gåtur med en veninde, mener at hundeposer også kan bruges til mennesker. Video: TV 2 Nord

Må ikke låne toilet

Torben Lund har flere gange fundet turister, der var i gang med at knappe bukserne op i hans have. Han har også oplevet, at fremmede pludselig står midt i hans stue og spørger, om de må låne hans toilet. De første mange gange sagde han ja. Nu er han begyndt at sige nej.

- Jeg ved ikke, hvordan du ville have det, hvis der kom 50 mennesker, der skulle skide og pisse på dit toilet. Halvdelen af dem kan ikke ramme hullet. Så det gider jeg simpelthen ikke, og folk tager jo heller ikke skoene af, inden de går ind, siger Torben Lund.

På By- og landskabsrådmandens kontor er der rigtig gode toiletforhold, og det synes rådmanden Jan Nymark Thaysen (V) også de skal have på Egholm.

- Det lyder rigtig ulækkert. Jeg tror, noget af det værste, man kan opleve, er, at nogen har sat sig ned og lavet i en hæk.

Egholmerne har i længere tid været i dialog med Aalborg Kommune om at løse problemet i ”lorte-enden” af øen, som Torben Lund beskriver det.

Der er ikke kloakering på Egholm, men kommunen har nu fået en såkaldt nedsivningtilladelse, så man kan lave et toilet i den gamle skole på Egholm. Kommunen mangler dog at få på plads, hvordan og hvem, der skal stå for rengøringen af toilettet.

- Vi håber faktisk på, at vi i løbet af sommeren så hurtigt som muligt kan få det her toilet til at fungere, så nogle af sommerturisterne får mulighed for at benytte sig af det, siger Jan Nymark Thaysen.