Lokalt

Fik både tvillinger og trillinger på tre år - nu vil hun have ændret reglerne

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Michella Meier-Morsi har med både tvillinger og trillinger mere end almindeligt travlt. Hun har nu stillet et borgerforslag.

Fem børn på tre år. Tvillinger, der er tre år gamle, og trillinger på fire måneder.

På én dag er Michella Meier-Morsis igennem 8 såkaldte tandemamninger, 2 udpumpninger, 11 flaskefodringer og 27 bleskift.

Og det er vel og mærke noget, som Michella for det meste klarer alene, fordi hendes mand ikke har mere barsel.

Vi vidste godt, at det ville blive megahårdt at få fem børn på tre år. Men overskuddet er blevet markant mindre af at stå alene

Michella Meier-Morsi

- Vi vidste godt, at det ville blive megahårdt at få fem børn på tre år. Men overskuddet er blevet markant mindre af at stå alene med dem, forklarer Michella, der dagligt skriver om livet som flerlingemor på Instagram for sine godt 338 tusinde følgere.

Fem børn på tre år

Michella Meier-Morsi fik som 19-årig konstateret Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), hvilket betyder, at hun ikke får ægløsning naturligt. Beskeden var, at det ville blive svært for hende at få børn.

Derfor startede hun, sammen med sin mand Mark Morsi, i inseminationsbehandling. Den såkaldte IUI-H-behandling giver flere æg mulighed for at blive befrugtet per cyklus, hvilket giver en let forøget chance for tvillinger.

Efter halvandet års behandling med mange forsøg og en abort blev Michella gravid med tvillinger, som hun fødte i december 2018.

To år efter genoptog parret IUI-H-behandlingen i håb om en lillebror eller lillesøster til tvillingepigerne. Seks måneder senere blev Michella gravid igen. Denne gang med trillinger.

På trods af de store risici ved trillingegraviditeter fravalgte parret forsterreduktion og har i dag et sæt sunde og raske trillinger.

Jeg følte mig ensom og som en one-woman-army

De første problemer meldte sig nogenlunde samtidigt med, at Michella Meier-Morsi og Mark Morsi for godt tre år siden stod lykkelige tilbage efter en vellykket tvillingefødsel.

Mark skulle nemlig tilbage på arbejde efter blot tre ugers barsel.

Tilbage stod Michella Meier-Morsi med en amning, der endnu ikke var etableret, et kejsersnit, der ikke var helet, og en mavemuskulatur, der havde taget stor skade. Alene.

I Danmark gøres der nemlig ikke forskel på forældre, der får et enkelt barn og flerlingeforældre. Det er de samme 52 ugers barsel for alle forældrepar – uanset antallet af børn.

At gå fra to forældre til én mor var bestemt ikke let for Michella, som dengang delte sine ærlige følelser på sin Instagram-profil.

- Det påvirkede mig meget. Og det påvirkede vores parforhold. Jeg følte mig ensom og som en one-woman-army, skrev hun dengang under et opslag.

Det gør ondt

Da parret tre år senere stod i samme situation – denne gang blot med trillinger – besluttede de sig for at prioritere barslen anderledes, så Michella ikke skulle stå alene med de tre præmature babyer og en hæmmet fysik.

Derfor startede Mark med at afholde 12 ugers barsel sammen med Michella.

Jeg synes, at det er vanvittigt, at jeg er i en situation, hvor jeg er nødt til at stå alene med tre babyer hver dag

Michella Meier-Morsi

Og så står Michella Meier-Morsi til gengæld alene med tre babyer den resterende del af barslen.

- Jeg synes, at det er vanvittigt, at jeg er i en situation, hvor jeg er nødt til at stå alene med tre babyer hver dag, siger Michelle Meier-Morsi.

- Selvom jeg kæmper for at være hundrede procent på, når de er vågne, får jeg ikke givet dem en brøkdel af den opmærksomhed, de fik, da Mark var hjemme. Eller som en almindelig forælder får lov til at give deres barn, når de er på barsel. Og det gør ondt, siger hun.

Udvidet barsel

Selvom hun ikke kan lave om på, hvordan hende og Marks barsel er indrettet, vil hun nu forsøge at hjælpe andre fremtidige flerlingeforældre.

Derfor har hun – sammen med en række medstillere – fremsat et borgerforslag, der ønsker at udvide tvillinge- og flerlingefamiliers barsel med 26 uger, hvor en normal barsel varer 52 uger.

Med borgerforslaget håber Michella, at tvillinge- og flerlingefamilier fremover kan dele de ekstra 26 uger med barselsdagpenge imellem sig, så begge forældre kan være på barsel sammen i den første tid. Uden at barslen i sidste ende rinder ud, som den gjorde for Michella og Mark.

26 ugers udvidet barsel til tvillinge- og flerlingefamilier

Som det er nu, får flerlingefamilier i Danmark ikke mere barsel end familier med en enkelt baby. Derfor foreslår Michella Meier-Morsi - sammen med en række andre medstillere - at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger.

I skrivende stund har borgerforslaget 51.576 støtter. Når 50.000 personer med stemmeret til et folketingsvalg støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat i Folketinget.

Du finder borgerforslaget her.

Forslaget er stillet med inspiration fra vores nabolande, der har nogle lidt andre barselsregler end herhjemme.

For eksempel får tvillingeforældre i Norge syv ugers ekstra barsel, mens trillingeforældre har omkring et års barsel ekstra.

Også hos vores svenske naboer tilgodeses flerlingeforældre i barselssystemet. Her får tvillingeforældre seks måneders ekstra barsel, ligesom trillinger får mere end ét år lagt til.

- For mit liv lige nu ville det have hjulpet helt sindssygt, hvis vi havde haft Mark hjemme det første halve år, forklarer Michella.

- Det er en kæmpe gave at få flerlinger. Men det er også et kæmpe arbejde. Og jeg drømmer om, at det her kan sætte gang i barselsdebatten, så vi kan hjælpe de flerlingefamilier, der kommer i fremtiden.