Lokalt

Enestående guldfund på nonnekloster

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Under renoveringen af Ørslev Kloster dukkede der pludselig et uvurderligt fund op: En guldring med en blå safirsten.

- Det er ikke bare en ring, og det er det, der er så fedt, siger Garry Keyes med verdens største smil.

Til daglig er han og hustruen Janne Fruergaard Keyes forvaltere på arbejdsrefugiet Ørslev Kloster, der ligger øst for Skive.

Men de er også arkæologer, og derfor har Garry Keyes travlt med at registrere og dokumentere alt i forbindelse med en renovering af de fredede bygninger.

- Vi samarbejder med alle mulige i forbindelse med det her, og da vi skulle grave ud til kloaksystemet, fik vi hjælp af to detektorfolk. Og et af de mest fabelagtige fund, vi har gjort, var på grund af detektorfolkene. Udenfor fandt de en fantastisk ring, forklarer Garry Keyes.

Det var to detektorfolk, der fandt guldringen lige uden for klosteret.

Op ad jorden dukkede en kraftig ring i det pureste guld med en lysende blå safir. Ifølge Garry Keyes findes der en næsten mage til på British Museum i London, og derfor har han en kraftig formodning om, hvad det er for en ring, der er blevet fundet.

- Vi tror, det er en bispering fra 1200-tallet. Stenen er slebet som et katteøje, og safiren blev typisk brugt i bisperinge for at symbolisere biskoppens ærlighed og værdighed.

Ørslev Kloster blev opført i netop 1200-tallet og husede dengang katolske nonner, så det ville ikke være underligt, hvis biskoppen i Viborg af og til besøgte klostret.

- Det, man så kan undre sig over, er, hvorfor han har taget ringen af, eller om han har tabt den, griner Garry Keyes.

Ringen er danefæ, og den er derfor sendt til Nationalmuset i København, hvor eksperter skal se nærmere på den. Men det kan godt tage år, før den kommer under deres lup.

- Den er utrolig velbevaret. Den er ikke særlig slidt, og den er en kæmpe gave til os her i fremtiden. Vi er meget spændte på at høre, hvad eksperterne siger, og om vores gætterier passer, siger Garry Keyes.

Klostret har været under renovering siden januar 2021, og der er afsat knap 60 millioner kroner til renoveringen. Planen er, at klosteret vil være klar til at modtage refugiegæster igen i november.