Lokalt

Katte fra samme område fundet forgiftet: - Det er helt forfærdeligt, hvis nogen gør det bevidst

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Egelund Dyreklinik i Viborg har fået flere forgiftede katte ind, som alle kommer fra Houlkær området ved Viborg. Katten Pjuske blev dog reddet.

Da Mette Toft Christensen torsdag morgen var nået frem til sit arbejde, fik hun et noget uventet opkald.

- Dyrlægen ringer og siger, at nogen har fundet og indleveret min kat, og at den er blevet forgiftet, hvilket jeg bliver noget chokeret over at høre. Hun fortæller, at de har prøvet at redde ham siden klokken 06 om morgenen.

Mette Toft Christensens kat Pjuske havde ikke stået ved terrassedøren om morgen, som den plejede, men det havde ikke foruroliget hende.

- Den plejer at være ude om natten, og så lukker vi den ind om morgenen, når vi står op. Men vi tænkte, at den bare rendte lidt rundt i nabolaget, så jeg blev noget chokeret, da jeg får at vide, at han er blevet forgiftet, fortæller Mette Toft Christensen.

Jeg har en kraftig mistanke om, at der er nogle, der går og forgifter katte i det område.

Lise Svejgaard, dyrlæge

Mere død end levende

I stedet for at være på eventyr i nabolaget, som Mette og hendes mand troede, lå Pjuske dødssyg på bordet hos Dyreklinikken Egelund, hvor dyrelæge Lise Svejgaard kæmpede for at redde og stabilisere den tre år gamle hankat.

- Da vi får katten ind klokken 6 om morgenen, er den mere død end levende. Den er kold, har få reflekser og er i koma, så chancen, for at den kunne overleve, var minimal. Den var jo nærmest død, fortæller Lise Svejgaard.

De sætter hurtigt gang i akutbehandling med væske, varme, kredsløbsstimulerende behandling og krampestillende behandling for at få stabiliseret Pjuskes mange symptomer, fortæller den erfarne dyrlæge.

- Den har forgiftningssymptomer, så det, er jeg ikke i tvivl om, er grunden til dens tilstand. Den ligger i koma i over et døgn, men heldigvis får den det bedre og vågner op.

Og Pjuskes symptomer er stærkt foruroligende, mener Lise Svejgaard, da det tyder på, at Pjuske er blevet forgiftet med loppemiddel, der er egnet til hunde.

- Der er nogle former for loppemidler til hunde, der er meget farlige for katte. Dens symptomer tyder meget kraftigt på, at det er dét.

Flere forgiftede katte i Houlkær

Det er ikke første gang, at Egelund Dyreklinik får katte ind fra Houlkær området nær Viborg, som har samme forgiftningssymptomer. For kort tid siden reddede de en kat, der ligesom Pjuske var meget medtaget, da den kom ind, men de har også fået katte ind, som ikke stod til at redde.

- Jeg kan jo ikke sige med hundrede procent sikkerhed, men jeg har en kraftig mistanke om, at der er nogle, der går og forgifter katte i det område. Det er påfaldende, at vi har fået flere katte ind fra samme område med samme forgiftningssymptomer, så jeg vil gerne opfordre folk til at holde øje, siger Lise Svejgaard.

Frygter, at det sker igen

Og mens Lise Svejgaard plejer Pjuske på klinikken, overvejer Mette Toft Christensen, hvad der skal ske, når Pjuske kommer hjem igen.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal gøre, for jeg er jo bange for, at det sker igen, hvis jeg lukker ham ud, som jeg plejer. Så jeg overvejer også, om jeg skal lave en lukket indhegning til ham udenfor i haven, for jeg tør næsten ikke at lukke ham ud, fortæller hun.

Efter to dages behandling er Pjuske i bedring og kan snart komme hjem igen. Det er dog ikke så betryggende at være katteejer i Houlkær lige nu, fortæller Mette Toft Christensen.

- Det er jo helt forfærdeligt, hvis der er nogen, der har gjort det her bevidst. Det kan godt være, at der er nogle, der ikke kan lide katte, og at man ikke gider have andres katte ind på sin matrikel, men at bruge dén løsning er skræmmende, synes jeg.

Og hun håber på, at de mange tilfælde med forgiftede katte i området stopper.

- Hvis det er bevidst, synes jeg virkelig, at folk skal tænke sig om en ekstra gang. En ting er os familier, der savner vores kæledyr, men det er dyr, der lider under det her, så jeg håber, at folk stopper med det her, hvis det er en bevidst handling, fortæller hun.