Nu vil Ibi-Pippi have penge i kassen efter hærværk på Jorn-maleri

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Kunsteren Ibi-Pippi, der begik hærværk på et Asger Jorn-maleri, får nu støtte af to profilerede kolleger.

Kunsteren bag hærværket på et Asger Jorn-maleri kan stå med en stor regning, og nu forsøger hun med hjælp fra to kendte malere at få penge i kassen.

Ibi-Pippi, der i slutningen af april skrev sit navn med sprittusch og klistrede et selvportræt på "Den Foruroligende Ælling", sælger nu nemlig et maleri lavet i samarbejde med malerne Poul Pava og Kristian von Hornsleth.

Selvfølgelig vil jeg gerne slippe for... betale så lidt som overhovedet muligt, men jeg ser det som, at de hjælper med at betale regningen

Ibi-Pippi, provo-kunstner

Det fortæller Ibi-Pippi til TV2 ØSTJYLLAND.

Værket, der har fået titlen "Fuck Jorn!", er lavet i samarbejde mellem de tre kunstnere og sættes nu til salg med en startpris på 150.000 kroner. Penge, der skal gå til Ibi-Pippi, når eller hvis der rejses en sag og et erstatningskrav mod hende.

Den danske kunstverden fik et chok, da det i slutningen af april kom frem, at et klassisk værk af maleren Asger Jorn var blevet udsat for hærværk på Museum Jorn i Silkeborg.

Ikke længe efter stod det klart, at det var provokunstneren med det borgerlige navn Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der havde skrevet sit navn sprittusch på "Den Foruroligende Ælling" og i øvrigt påklistret et billede af sig selv.

Hun blev anholdt, afhørt og løslagt på dagen for hærværket, men har efter efter eget udsagn ikke hørt fra politiet siden da. Alligevel er Ibi-Pippi altså nu i gang med at samle penge ind til en eventuel regning.

Potentiel køber, skal sætte sig ind i værket

- Der vil jo nok sidde nogen derude, der mener, at det er lidt hyklerisk, at du nu beder om hjælp til at klare regningen for noget, du helt frivilligt har valgt at gøre. Kan du forstå dem?

- Nej, det kan jeg faktisk ikke, for jeg mener ikke, det er lavet som hjælp. Dem, der forstår pointen i værket og synspunktet og det, jeg satte spørgsmålstegn ved, vil måske finde interesse i værket.

- Det ville ikke være et spørgsmål om, at man prøver at skrabe penge sammen, men at en potentiel køber sætter sig ind i værket og siger, at han også støtter op om det kunstneriske i det. Sådan opfatter jeg det selv.

- Værket var jo aldrig blevet til noget, hvis du ikke havde gjort det, du gjorde på Museum Jorn.

- Ja, det er klart, det er en videreudledning af det, og det er derfra ideen opstod. Men al kunst stammer jo et eller andet sted fra.

- Men du har brug for hjælp til at klare den regning, der eventuelt måtte komme. Kan du forstå, at det kan virke hyklerisk?

- Nej, for jeg er ikke enig i, at det er sådan. Selvfølgelig vil jeg gerne slippe for... betale så lidt som overhovedet muligt, men jeg ser det som, at de hjælper med at betale regningen. Jeg ser det som, at de bakker op om det kunstneriske projekt, jeg har lavet.

- Og så sætter vi naturligvis værket til salg for at få nogle skejser ind til at dække retssagen. Men jeg ser det primært som en støtte til den kunstneriske handling, jeg udførte, og den kunstneriske tanke bag værket, siger Ibi-Pippi.

Erkender hærværk

Ibi-Pippi erkender over for TV2 ØSTJYLLAND, at der rent juridisk var tale om hærværk, da hun begyndte at ændre på et værk, hun ikke selv ejer. Hun fastholder dog, at det ikke ændrer på sin happenings kunstneriske værdi.

- Hvordan kan det være, at det nye værk skal koste mindst 150.000 kroner?

- Det er, vi vurderer, prisen vil være rimelig at starte på i forhold til Hornsleth og Pavas normale salg. De har prissat det ud fra, hvad de er vant til at få for deres værker.

- Om det samlede krav ender højere end det, kan jeg ikke vide endnu, da der ikke er fremsat noget krav, siger Ibi-Pippi.

- Hvad hvis kravet ender lavere, og man har købt værket for at støtte dig? Får man så penge tilbage?

- Så vil vi jo nok sørge for at bidrage til kunst på en anden måde. Det er et støtteværk, der skal støtte - i det her tilfælde - mig, men ellers vil det komme til at støtte andre kunstnere, der kunne stå i en problematisk situation.

- Du omtaler det som et "projekt". Kunne du finde på at gøre det endnu en gang med et andet værk?

- Nej, jeg kunne ikke finde på at gå ind på et museum eller male på andres ejendom igen. Det ville være at gentage et værk, og det vil jeg ikke have nogen som helst interesse i.

- Det her var en enkeltstående begivenhed, der skulle sætte fokus på noget, jeg fandt væsentligt, og jeg valgte at udføre det, selvom jeg godt vidste, at der ville være store konsekvenser forbundet med det.

Over for TV 2/Bornholm tager både Poul Pava og Kristian von Hornsleth afstand fra hærværket, men bakker op om den kunstneriske ide.

For første gang siden i fredags står hun nu frem og fortæller, hvorfor hun limede et selvportræt fast på lærredet og signerede det med sprittusch. Skader, der ifølge museumsdirektøren, er varige. Video: TV 2 Østjylland