Lokalt

Har fyldt sin grund med sandsække og falske molotovcocktails til støtte for Ukraine

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En stille villavej er i Aarhus er blevet rammen om en glødende udstilling til fordel for Ukraine og landets kamp mod det russiske militær.

Et hvidt skilt bryder idyllen foran et rødt murstenshus på en villavej i Aarhus-forstaden Højbjerg:

- Putin: "To save the people in Ukraine I have to kill them", står der.

Omkring skiltet hænger der billeder og et stort ukrainsk flag, og ved siden af er en høj væg af sandsække stablet op. Gennem et hul i væggen stikker spidsen af et legetøjsmaskingevær ud.

Bag det hele står husets beboer, Peter Ibsen, som fortæller, at det er ment dybt seriøst.

- Jeg mener principielt, at vi, Danmark, er i krig, for vi leverer våben til Ukraine, og vi slås for demokrati og frihed, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Peter Ibsen er ekstremt optaget af krigen i Ukraine. Det har han været lige siden, den brød ud for godt tre måneder siden.

Men efter han havde doneret til og støttet indsatsen i Ukraine, var han alligevel frustreret og følte, at han måtte gøre mere.

Det er stadig meget alvorligt, og der dør hundredevis af mennesker hver dag

Peter Ibsen, Højbjerg

Det startede med en transportpalle, og nu er det vokset til en hel udstilling, der næsten får huset på den fredelige villavej til at ligne noget fra en krigszone.

Væggen af sandsække - et checkpoint, som han selv kalder det - har han selv lavet af 3.000 kilo sand, han fik leveret, og som så blev fyldt over i mindre sække og stablet op.

Om natten er huset tilmed lyst op af projektører i de ukrainske blå og gule farver.

Putin har, medgiver Peter Ibsen, ikke udtrykt sig så direkte, som det fremgår på skiltet foran hans hus, men han fastholder kritikken af den russiske præsident.

Målet med udstillingen er dog ikke at skræmme folk, understreger Peter Ibsen.

- Jeg minder folk om, at der stadig er krig. Som tiden går, er der en tendens til, at man trækker på skuldrene og tænker: "Nå ja, der er da krig i Ukraine, det er langt væk. Kommer det os ved?"

- Nu kan man have en hel nyhedsudsendelse på tv, hvor det overhovedet ikke bliver nævnt. Så tingene skrider jo. Men det er stadig meget alvorligt, og der dør hundredevis af mennesker hver dag, siger Peter Ibsen.

Han fortæller, at reaktioner fra naboer og forbipasserende indtil nu har været positiv, og at der kun én gang var en, der troede, at nogle falske molotovcocktails var ægte.

- Men de var altså bare fyldt med postevand, siger en grinende Peter Ibsen.

Bilen er spærret inde

Han er ikke klar over, hvor mange penge han ind til videre har brug på sin udstilling, men han siger dog, at han heller ikke har flere planer nu og her.

Peter Ibsen er dog indstillet på at lade sin udstilling blive stående foran huset i Højbjerg, indtil krigen er ovre.

- Indtil Rusland er ude af Ukraine, eller der er lavet en fredsaftale, og der er ro på igen.

Det betyder samtidig, at hans bil ikke kommer ud lige foreløbig. Den står nemlig nede i den garage, der nu er blokeret af sandsækkevæggen.

- Det må jeg så leve med, siger Peter Ibsen og bryder ud i et stort grin og tilføjer:

- Men vi har heldigvis to, så det går jo nok.