Lokalt

Politiet revser cyklister for manglende viden om regler

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Det er ulovligt at bruge mobiltelefonen, når du cykler. Det er der åbenbart mange, der ikke ved, lyder det fra ordensmagten i København.

Lørdag morgen stod Lone La Cour med sin cykel på en cykelsti helt inde ved fortovskanten, da hun blev ramt bagfra af en anden cyklist.

Hun faldt ind over fortovet, hvor hendes cykel landede oven på hende, og den anden part faldt på cykelstien.

- Han rejste sig hurtigt op, undskyldte og forklarede han havde kørt og kigget på sin telefon, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Det, vi synes, er lidt ærgerligt, er, at der faktisk er nogen, der bliver overrasket over, at det er ulovligt.

Peter Veje, politikommissær Københavns Politis færdselsafdeling

Det er ikke et sjældent syn, at folk har hovedet nede i deres mobiltelefon, når de cykler, lyder det fra Københavns Politi.

- Det er forbudt at køre på sin cykel og bruge sin mobiltelefon, og det koster 1.000 kroner i bøde, hvis vi ser nogen gøre det. Vi syntes, at det er lidt ærgerligt, at der faktisk er nogen, der bliver overrasket over, at det er ulovligt, fortæller Peter Veje, der er politikommissær hos Københavns Politis færdselsafdeling.

- De er nogle store idioter

Lone La Cour slap heldigvis fra uheldet med nogle hudafskrabninger og blå mærker på armen. Men hun var rystet og usikker på, om hun kunne cykle videre bagefter, indtil hun kom op på cyklen igen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Direktøren for Cyklistforbundet, Klaus Bondam, har ikke meget tilovers for de cyklister, der ikke kan holde hånden fra deres mobil, når de styrer jernhesten gennem byen.

Vi ved, at uopmærksomhed er den store dræber og ulykkesskaber i trafikken

Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet

- Jeg tænker, det er nogle store idioter, som cykler rundt og taler i mobiltelefon, mens de cykler. Det skaber enormt meget utryghed i forhold til andre cyklister, og mest af alt skaber det uopmærksomhed for dem selv. Og vi ved, at uopmærksomhed er den store dræber og ulykkesskaber i trafikken, siger han til TV 2 Lorry.

Han oplyser, at forbundet hjertens gerne laver kampagner for at gøre opmærksom på problemet, men han efterlyser samtidig finansiering til det.

- Vi har søgt en national cykelpulje om en stor cyklist-adfærdskampagne, fordi der er et behov for det, og det skal gå hånd i hånd med, at vi gerne vil have folk til at cykle på grund af klimaet, trængslen og folkesundheden.

- Mig, mig, mig-kultur

Klaus Bondam understreger, at det efter hans opfattelse er alle trafikanter – også fodgængere – der skal udvise mere opmærksomhed, når de bevæger sig i trafikken.

- Der har udviklet sig sådan en mig, mig, mig-kultur. Det er mig, der skal frem, og jeg er sådan set ligeglad med de andre. Og der skal man bare huske, at lige meget om det er på cykelstien, på vejen eller på fortovet er det et stort fællesskab, hvor vi skal finde ud af at være side om side. Og man er altså ikke så god til at være i det fællesskab, hvis man har hovedet nede i sin mobiltelefon.

Lige meget om det er på cykelstien, på vejen eller på fortovet er det et stort fællesskab, hvor vi skal finde ud af at være side om side.

Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet

- Hvilket ansvar har I for, at cyklisterne holder hovedet væk fra mobiltelefonen, når de cykler?

- Vi har lige så meget ansvar, som FDM har for alle de bilister, der kører for stærkt og også kigger på mobiltelefonen, mens de kører bil. Men det er klart, at cyklistforbundet hverken kan eller skal stå på mål for alle byens cyklister, slutter han.

Lone La Cour blev væltet omkuld, da en cyklist bragede ind i hende Video: TV 2 Lorry