Lokalt

Snart vrimler det med krigsskibe ved Bornholm

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Fra 5. til 16. juni vil det igen i år vrimle med krigsskibe og militær isenkram i Østersøen, når den internationale øvelse Baltops finder sted.

Krigen i Ukraine betyder, at den årlige store internationale flådeøvelse i Østersøen, BALTOPS, finder sted under helt specielle omstændigheder.

Baltops-øvelsen er fortrinsvis en flådeøvelse, men den involverer styrker fra alle værn for at træne så realistisk som muligt. Således deltog Flyvevåbnet med F-16-kampfly, en Challenger og helikoptere, da øvelsen fandt sted i 2021.

For et år siden deltog 40 skibe, 60 fly og 4000 soldater fra i alt 18 lande. Deltagerne var fra 16 NATO-lande og de 2 partnernationer Sverige og Finland. I år bliver øvelsen holdt for 51. gang.

Ifølge det svenske forsvar, vil øvelsen i år geografisk samle sig om de baltiske lande, Polen og Tyskland samt Sverige, og den vil blandt andet omfatte landsætning af tropper.

Dette års Baltops, Baltic Operations, har deltagelse af 20 nationer. Øvelsen omfatter luftforsvar, antiubådskrigsførelse, overfladekamp, minerydning, ubådsoperationer, luftlanding og landingsoperationer.

I de seneste år har det nærmest været en tradition, at den sidste del af øvelsen finder sted omkring Bornholm.

Under folkemøderne har de mange flådefartøjer slået en jernring omkring Bornholm for at forhindre "fjendtlig indtrængen". Om dette også vil ske i år, foreligger der for nuværende ikke nogen oplysninger om.

Normalt deltager US Navy også med blandt andet store hangarskibe. Officielt er der endnu ikke meldt noget ud om US Navy's deltagelse i år. Normalt er US Navy hurtige til at melde ud om deres deltagelse i den store flådeøvelse, men i år bliver flådens færden holdt tæt ind til kroppen. Det kan muligvis hænge sammen med den nuværende tilspidsede internationale situation, der er opstået efter Ruslands invasion af Ukraine.