Lokalt

Omfattende jagt efter død dansk stork i Uganda

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Der var ikke meget tilbage af storken Michaela, da hun blev fundet af tre unge fyre i Uganda tirsdag.

Storkeparret Ida og Emil fra den lille sjællandske landsby Gundsølille ved Roskilde har mistet en af deres unger, Michaela.

Det står klart, efter at tre ugandiske mænd fandt resterne af storken og den påmonterede GPS-sender i et steppeområde nær en landsby i det afrikanske land Uganda.

Det oplyser foreningen storkene.dk i en pressemeddelelse.

Søndag meldte foreningen ud, at de formodede, at Michaela var omkommet, fordi signalet fra senderen i seks dage var kommet fra samme koordinat i det nordvestlige Uganda.

Nyheden om, at storken var forsvundet, fik et par borgere til at tilbyde deres hjælp med at finde den - og GPS-senderen.

- Da vi lavede opslaget på Facebook, viste det sig, at der var stor interesse, fordi mange danskere har fulgt storken på dens rejse. Vi fik henvendelser fra to personer med kontakter i Uganda, som mente, de kunne hjælpe, fortæller Jess Frederiksen, der er formand for storkene.dk.

Koordinater blev sendt til Uganda

Hjemme fra stuen kunne han med hjælp fra senderens GPS-koordinator se via Google Maps, at storken formentlig lå under et træ.

En af henvendelser kom fra en Sven Frederiksen, og tirsdag blev koordinaterne via hans netværk sendt afsted til Uganda, hvorefter nogle unge gutter tog ud og fandt storken - eller det der var tilbage af den.

- Jeg havde en idé om, at hun var blevet skudt eller noget i den stil. Men heldigvis er hun lidt en "naturlig død" for en stork. Hun er sandsynligvis blevet bytte for en rovfugl. Det kan vi se på den måde, hun er fundet, forklarer Jess Frederiksen og uddyber:

- Når en rovfugl slår ned og tager et bytte, æder den kødet, og der vil derfor ligge en del af kadaveret tilbage. Og her var næbet, benene og vingerne stadig tilbage. Hvis det havde været et rovdyr, så var det hele - inklusiv senderen - formentlig blevet spist, er jeg bange for.

Og det er ikke helt uvæsentlig at få senderen tilbage. Den har nemlig en værdi af 13.000 kroner og kan sagtens genbruges. Det er også planen, når den vender retur. Her vil den blive placeret på en anden stork.

- En vild afslutning på en vild rejse for den danske stork fra Gundsølille, skriver foreningen i pressemeddelelsen.

- Jeg synes jo, det var vanvittigt. Jeg havde allerede opgivet de 13.000 kroner, som senderen koster. Jeg var meget overrasket over, at det lykkedes at afklare Michaelas skæbne og finde senderen, uddyber Jess Frederiksen over for TV 2 Lorry.

Står til findeløn

Nu venter der en findeløn til de tre lokale ugandere, der har ydet en stor indsats for foreningen. Hvad, de står til at få, er dog endnu ikke besluttet.

- Det er noget, vi aftaler med Sven Frederiksen, men jeg ved ikke så meget endnu. Vi er ved at finde ud af, hvad der er passende, fortæller Jess Frederiksen.

Tilbage i Gundsølille sidder storkeparret Ida og Emil uvidende om Michaela skæbne. Men ifølge Jess Frederiksen havde de nok ikke set hende igen under alle omstændigheder.

- De har produceret mange unger, men ikke en eneste er kommet tilbage til Danmark for at yngle. De fleste yngler i Tyskland og Sverige, eller også er de døde på deres rejse, lyder det fra formanden for storkene.dk.