Lokalt

Rapsdyrkere spinder guld - aldrig oplevet noget lignende

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Krigen i Ukraine har også ramt rapsmarkerne i Danmark, men på den gode måde. Prisen på raps er dobbelt så høj som i "almindelige, fornuftige tider".

Rapsmarkerne blomstrer for for tiden og gør med sin stærke gule farve folk glade. Især landmændene, der ejer rapsmarkerne. For prisen er gået voldsomt op.

- Jeg har aldrig oplevet så god en pris, siger landmand Henning Christensen, Forumland, ved Esbjerg.

Finn Poulsen, der er planteavlskonsulent ved rådgivningsvirksomheden Sagro, møder mange rapsdyrkere. Det er gode tider.

- I almindelige, fornuftige tider har vi arbejdet med en pris på 2,70. Nu er vi oppe på 6,00 kroner. Det er altså en fordobling af "lønnen", siger han.

Der er flere grunde til denne voldsomme prisstigning. Grunde, der fordeler sig over flere kontinenter.

Tørke

I Canada har der været usædvanligt varmt de seneste to år. Landet har været ramt af tørke. Sådan noget går ud over udbyttet på markerne, og da Canada er en af de helt store producenter af raps, betyder det, at udbuddet er blevet noget mindre.

Til gengæld er efterspørgslen stor i Tyskland og Frankrig, EU's to største befolkninger. De har brug for masser af rapsolie som brændstof til deres biler.

Udover det bliver der generelt i landbruget brugt raps som dyrefoder.

Og oven i alt det er der krig i Ukraine.

Krig betyder rationering

Ukraine og Rusland står til sammen for 75 procent af verdens eksport af solsikkeolie. Når man ikke kan få solsikkeolie, må man bruge noget andet. For eksempel rapsolie. Og så får efterspørgslen og prisen endnu et voldsomt nøk opad.

Finn Poulsen mistænker særlige "investorer" for at opkøbe store partier raps- og solsikkeolie for på den måde at presse efterspørgslen – og dermed prisen – op.

Noget, der kan opleves i supermarkeder, som har indført rationering på de to varer.

Så på en forfærdelig baggrund er rapsen lige nu ikke kun gul. Den er guld.

- Det er utroligt svært for en landmand som mig med gummistøvler på fødderne ude i marken at tage stilling til det her. Jeg tænker, at vi må koncentrere os om at dyrke landbrug og producere fødevarer, siger Henning Christensen.

Men de gyldne rapstider kan blive til knap så gyldne tider.

Lige nu er tørkeindekset enormt højt i Danmark, og rapsen skal bruge regn. Meget snart. For ellers kan den ikke producere så meget saft og kraft, og prisen vil falde hurtigt.

- Allerede nu kan vi se, at raps på sandede jorde har drastisk brug for vand, siger Finn Poulsen.