Lokalt

Sjælden skorpion fundet i østjysk skov

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

For første gang nogensinde er en sjælden skorpion fundet ved Moesgård Skov syd for Aarhus.

Den hører til højt oppe i træerne, og den er ikke nem at se for det utrænede øje. Men ikke desto mindre er stellas mosskorpion blevet fundet ved Moesgård Skov i Aarhus for første gang.

Det er Miljøstyrelsen, der har været en tur i skoven for at lede efter den sjældne art, og det er en glædelig nyhed, at den nu har fundet skorpionen lige netop her.

- Det er nok mest en stor nyhed for nørder, men det vækker altså også glæde blandt kontorchefer, når man ved, hvor svært det er at registrere de her arter, fortæller naturmedarbejder Jens Søgaard Hansen fra Miljøstyrelsen.

En fjern slægtning til skorpioner

Mosskorpionerne er kun registreret 14 forskellige steder i Danmark, men den er også meget svær at overvåge, fordi den lever i toppen af gamle træer.

- Vi tager altid ud og leder efter den her slags mosskorpioner, når der har været stormfald. Så kan vi nemlig undersøge væltede større og ældre træer, hvor der er chance for at finde arten, forklarer naturmedarbejderen fra Miljøstyrelsen.

Stellas mosskorpion er en fjern slægtning til skorpioner. Der er visse ligheder, men også en del forskelle.

En væsentlig forskel er, at den ingen giftkrog har, og så bliver de ikke længere end 3,5 millimeter.

- De er fuldstændig ufarlige over for sådan nogen som os. Vi vælger kun at kalde dem for skorpioner, fordi de ligner sådan en, siger Jens Søgaard Hansen.

Godt tegn på gammel skov

Ifølge naturmedarbejderen er fundet af arten en indikator på, at Moesgård Skov er en gammel skov, der kan indeholde mange flere arter, der er sjældne.

- Det her viser, at vi har værdifuld natur syd for Aarhus. Det kunne godt være indikation på, at der er andre sjove insekter i de her gamle træer, siger Jens Søgaard Hansen.

Spørgsmålet er så bare, om der er nogen, der tager ud og forsøger at finde dem. Det kan Jens Søgaard Hansen ikke give et svar på, men han fortæller dog, at familier på udflugt i skovene sagtens kan gå på jagt efter forskellige sjældne arter.

De skal dog bare ikke sætte næsen op efter at finde stellas mosskorpionen, siger han.