Hård kritik af rapkoncert i Tivoli - udviklede sig til slåskamp

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

- Alle ting giver anledning til at evaluere, lyder det fra Tivoli.

I otte minutter var der stille fra scenen til Fredagsrock i Tivoli i fredags.

Rapperen IceKiid havde afbrudt koncerten, fordi der var udbrudt tumult blandt publikummerne.

Tivoli rettede spotlys mod der, hvor en slåskamp var brudt ud, og imens tonede beskeder fra forlystelsesparken op på scenens storskærme, og publikum kunne læse, at koncerten var blevet midlertidigt standset.

- I kommer ikke til fucking Icekiid-koncert og begynder at lave slåskamp. Kom nu. Folkens. Hvis I bliver ved med det der – vi lukker showet, råbte rapperen ind i sin mikrofon.

Traditionen tro var en fuld plæne mødt op til årets anden Fredagsrock-koncert. Men det var langt fra alle, der havde en lige god oplevelse.

Blev mast til jorden

Blandt publikummerne var Heidi Bülows søn, 16-årige Hjalte fra Helsingør, og hans to venner.

Det var første gang, at Heidi Bülow sendte sin søn til koncert. Men da 16-årige Hjalte kom hjem, kunne han fortælle sin mor, at det ikke havde været en udbredt positiv oplevelse.

- Det er ikke det, jeg har sendt mit barn ind til, siger Heidi Bülow, som TV 2 Lorry har talt med.

Sønnen havde blandt andet set flere voldsomme slåskampe både under koncerten og uden for Tivoli efterfølgende.

Han havde også set, at der blev kastet med genstande, og under koncerten kunne han høre, at nogle råbte, at der var en person blandt publikum, der havde en kniv, siger Heidi Bülow.

Desuden kunne Hjalte fortælle, at han og hans venner blev mast så hårdt, at de alle tre var nede at ligge på plænens græs blandt trampende publikumsfødder under koncerterne.

Man skal jo slet ikke ned at ligge til en koncert på grund af pres. Det skal de jo have styr på

Heidi Bülow, mor

- Han satte flere og flere beskrivelser på, hvor man sad tilbage og tænkte: "Det kan da ikke være Tivoli?". Vi har sagt nej til, at han skal på Roskilde Festival, men det virker på mig, som om at det har været mindre sikkert at være til Fredagsrock end at være på Roskilde.

- Når der så samtidig bliver råbt, at en har en kniv, og der kastes med ting, og der er slåskampe. Det er sgu da ikke Tivoli. Man skal jo slet ikke ned at ligge til en koncert på grund af pres. Det skal de jo have styr på. De skal kun sende det antal publikum ind, der kan være der.

Sammenligner med de værste koncertulykker

Ifølge Heidi Bülow, har hendes søn det godt. Det er nok mere hende, der er chokeret.

- Jeg føler mig mere tryg ved at sende min søn i Parken end i Tivoli nu. Det havde jeg ikke forventet. Det er jo Tivoli for pokker, siger hun.

Det er især den manglende udmelding fra Tivolis side efterfølgende, der frustrerer hende. Tivoli bør komme med en udmelding om, hvad der skete, mener hun.

- Jeg er meget rystet over det tilsyneladende manglende sikkerhedsniveau og de efterfølgende manglende udmeldinger fra Tivoli. De unge går jo og sammenligner med de værste koncertulykker gennem tiden, siger hun Heidi Bülow.

Der florerer en række videoer fra Fredagsrock-koncerten på sociale medier som Instagram, Facebook og Tiktok, hvor brugere skriver om tumult, slåskampe og voldsom masen.

Københavns Politi oplyser dog til TV 2 Lorry, at de fortsat ikke har modtaget nogen anmeldelser fra koncerten i Tivoli fredag. Dermed kan politiet heller ikke bekræfte, at der er blevet trukket en kniv.

Publikum havde "opsparet energi"

TV 2 Lorry har spurgt Tivolis havedirektør, Kasper Schumacher, hvordan han forholder sig til de tumultariske scener, der fandt sted under koncerterne fredag.

Kasper Schumacher forklarer, at Tivoli fulgte en fast procedure, da de standsede koncerten med Icekiid i otte minutter og tændte lys mod den slåskamp, der skal have fundet sted under koncerten.

- Det er klart, at det er da en ubehagelig oplevelse. Det var det, vi måtte gøre for at sikre en god afvikling af koncerten. Den hændelse med en koncert, der bliver afbrudt, er en ubehagelig oplevelse, siger Kasper Schumacher til TV 2 Lorry.

Hvordan kunne det gå så meget amok til Fredagsrock-koncerten?

- Det var et livligt publikum, og der var måske ovenikøbet også lidt opsparet energi fra en tid uden store fester, som gjorde, at der var gang i den. Koncertområdet er indrettet, så der er plads til alle, men det handler jo også om publikums adfærd. Og det er klart, at der kan være uhensigtsmæssig adfærd. Det gør vi alt for at undgå.

Gjorde I nok for at standse det og forhindre, at det udviklede sig yderligere?

- Det synes jeg, at vi gjorde. Vi har hørt fra dem, der ikke synes, at det var en god oplevelse, og det vil vi tage med os. Og så var det også en velbesøgt koncert. Politiet, som også var til stede, havde heller ikke kritikpunkter til afviklingen af koncerten.

Hvor mange var der?

- Det kan jeg ikke sige.

Er det, fordi du ikke ved det?

- Nej, jeg ved det selvfølgelig godt.

Hvorfor vil du så ikke sige det?

- Det plejer vi ikke.

Er det, fordi at der kom for mange publikummer ind, at du ikke vil svare?

- Nej, det er det ikke. Der var plads til alle. Du kan se det, når kvartalsregnskabet kommer.

I en opfølgende mail til TV 2 Lorry oplyser Kasper Schumacher, at "det er meget sjældent, at vi oplyser antal publikummer til vores koncerter, men jeg kan godt sige, at vi var langt fra vores maksimale antal".

Giver anledning til at evaluere

TV 2 Lorry har udlagt Heidi Bülows kritik for Kasper Schumacher.

- Det lyder som en ubehagelig oplevelse, vil jeg sige. Vi har jo personale til stede, også til at hjælpe, hvis nogle kommer galt afsted.

Er der sikkerhed nok til jeres Fredagsrock-koncerter?

- Ja, jeg synes, at sikkerheden er god nok.

Er der noget, I vil gøre anerledes til næste koncert?

- På den ene side var vores procedure jo rigtig på dagen. Fordi vi skrider ind, men når vi hører nogen – især unge mennesker – er utrygge, så tager vi det med. Jeg har ikke noget konkret at sige, som vi gør nu og her. Men alle ting giver anledning til at evaluere.

Til spørgsmålet om, hvorfor Tivoli ikke har meldt ud på deres sider, hvad der skete til koncerten, svarer havedirektøren, at Tivoli ikke har fundet det nødvendigt, og det blev i øvrigt omtalt i medierne.

TV 2 Lorry følger selvfølgelig med, når Tivolis kvartalsregnskab kommer.