Slut med smag i e-cigaretter: - Folk er fuldstændig desperate

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

En ny lov, der træder i kraft fredag, betyder, at det kun er muligt at købe mentol- og tobakssmag til e-cigaretter.

Jumi Damp i Slagelse har forlænget torsdagens åbningstider, mens ejeren af Ryge-banditten i Haslev er ved at lukke og slukke butikken.

For fra fredag 1. april, bliver det umuligt for dem, der bruger e-cigaretter, at købe væske med smage som mango og banan. I stedet kan der kun fås væsker med smag af tobak eller mentol.

Jeg vil ikke være med længere med de nye regler

JANNIE BUSCH, RYGE-BANDITTEN, HASLEV

- Folk er fuldstændig desperate. Det har de været hele måneden, lyder det fra Julie Jensen.

Michael Jensen, Julie Jensens mand, ejer Jumi Damp i Slagelse.

Torsdag har han ekstra travlt med at servicere de kunder, der skal have fingrene i de sidste væsker med smag af eksempelvis hindbær og blåbær, inden det fredag ikke længere er lovligt. Derfor hjælper hun i butikken, der holder åbent tre timer længere end normalt.

- Folk spørger "hvad nu?", forklarer Julie Jensen og fortsætter

- Nu har de fundet et alternativ i e-cigaretten og har kunnet dampe med kagesmag eller ananassmag. Nu er de bange for at ryge tilbage til cigaretterne.

Den nye lov blev vedtaget i Folketinget i december 2020. Planen er, at den skal være med til at forebygge og bremse rygning blandt børn og unge.

Lukker sin forretning

Hos Ryge-banditten i Haslev har ejer Jannie Busch taget den helt store konsekvens af den lovgivning, der træder i kraft ved midnat.

- Jeg vil ikke være med længere med de nye regler, siger hun.

Torsdag er hun i gang med at rydde butikken, der nu officielt er lukket.

- Jeg vil ikke gå her og have dårlig samvittighed, og jeg vil ikke have en bøde, fordi jeg er kommet til at sælge noget med aromastoffer i, siger hun.

Hos butikken i Haslev har kunderne også købt ind i stor stil af forskellige smagsvarianter, inden det er slut.

- De har simpelthen handlet sådan ind. Der er intet tilbage I butikken, og det sidste med smag solgte jeg faktisk for en otte-ti dage siden, siger Jannie Busch.

1. april sidste år trådte en del af tobaksloven i kraft. Den betød blandt andet, at forhandlere ikke længere måtte vise billeder af de produkter, som sælges på nettet - det skal forbrugeren selv aktivt tilvælge.

I de fysiske butikker er cigaretterne også gemt væk for forbrugerne.

Kravene til tobaksvarer og produkter, der relaterer sig hertil, er fastsat i EUs tobaksdirektet. Direktivet skal sikre ens lovgivning i EU-landende.