Lokalt

20-årige Daria fra Ukraine har allerede fået job: Vil tjene sine egne penge og hjælpe familien derhjemme

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Flere af de ukrainske kvinder, der i knap to uger har boet på det gamle hotel i Aalestrup, er nu på vej i arbejde.

20-årige Khomich Daria Sergeevna og hendes tvillingesøster Maria har boet på et nedlagt hotel i Aalestrup i knap to uger, siden de flygtede fra krigen i deres hjemland Ukraine.

Selv om de lever godt og er dybt taknemmelige for al den hjælp, de har fået fra danskerne, så har de allerede nu indledt jagten på et job i deres nye nærområde. Det betyder nemlig meget for dem, at de kan forsørge sig selv.

- Mange af os ukrainere, der er flygtet, føler os skyldige over, at vi er sikre, mens andre hjemme i Ukraine ikke er. Det kan gøre mig ked af, at jeg sover godt og har mad nok. For hvad med folk derovre? Hvad med min familie? Så selvfølgelig vil jeg gøre noget, fortæller Khomich Daria Sergeevna fra det hotelværelse i Aalestrup, der er blevet hendes midlertidige hjem i Danmark.

De to søstres mor døde for et par år siden af kræft, og deres far er stadig i Ukraine, hvor han har taget kampen op imod russerne.

- Jeg har mange venner, der lige nu er i krigen for at støtte Ukraine. Nogle af dem er måske på hospitalet og har brug for noget, og det er derfor, jeg vil det her. Jeg vil tjene penge, og nogle af pengene kan jeg sende til Ukraine, fordi mange dernede har ikke mad og vand, siger hun.

Vil ikke være afhængig af andre

Pigernes gudmor, Maria Vittrup, er dansk gift, og det var hendes mand, Eigil Vittrup, der hentede de ukrainske flygtninge til Danmark.

Nu har Maria Vittrup så skaffet pigerne en jobsamtale, og de er på vej til et golfhotel i Skals, mens TV MIDTVEST følger dem.

I bilen fortæller Maria Vittrup om, hvordan alle de ukrainske kvinder er ivrige efter at komme i arbejde og tjene egne penge.

- De spørger ikke, hvad de skal gøre - de siger bare, at de gerne vil på arbejde. De er ligeglade med, hvilket job der bliver tilbudt dem, selvom flere af dem har været sygeplejersker og lærere derhjemme, så tænker de ikke, at de absolut skal være det i Danmark. De har sagt, at hvis de får tilbudt et job med at malke køer på en gård, så er de også klar til det, siger hun.

- Jeg tror, det er fordi, at de ikke vil være afhængige af andre. De vil gerne være selvstændige og forsørge deres familier.

Første job i Danmark

Da tvillingerne og Maria Vittrup ankommer til Hjarbæk Fjord Golfcenter får de først en rundvisning af golfmanager, Jan Storgaard.

Han mangler hjælp til at servere morgenmad til hotellets gæster i de tidlige morgentimer.

- Jeg synes, at vi alle bør stille op og bidrage med det, vi nu kan, for at hjælpe alle de her mennesker, siger han om incitamentet til at tilbyde kvinderne et job.

Efter rundvisningen på hotellet og i restauranten aftaler parterne, at de to søstre skal tygge på, om det er her, de vil arbejde. De får selv valget mellem, om de vil arbejde del- eller fuldtid.

- Det var rigtig fint. Jeg kunne lide det hele, også husets to katte, griner Khomich Daria Sergeevna efter sit livs første danske jobsamtale.

- Jeg tror ikke, at jobbet vil være ligeså hårdt for mig, som i Ukraine, så jeg tror allerede, at jeg har besluttet mig, tilføjer hun.

De to søstre endte med at takke ja til jobbet. De er klar på at begynde med at servere morgenmad i morgentidlig, men venter nu på de nødvendige tilladelser fra myndighederne.