Lokalt

Coronavirus har ramt lusene hårdt, men med genåbningen kommer de tilbage

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

De strenge afstandskrav og isolation har nærmest udryddet lusene.

På Store Lusedag mandag, som er 31. januar, opfordres forældre til at lade deres børn tjekke for lus. Men i år er der nærmest ingen lus at finde.

De små kløende kryb formerer sig nemlig ved at springe fra hovedbund til hovedbund, men når børnene i snart to år har holdt afstand på grund af coronaepidemien, så skaber det trange kår.

Det mærker man hos de nordjyske apoteker, der har oplevet et markant fald i salget af lusemidler.

- Salget står faktisk helt stille i længere perioder ad gangen under coronaen. Vi plejer ellers at sælge mange lusemidler i forbindelse med skolestarten, men det har vi slet ikke gjort denne gang, siger Lise Munk Madsen, der er farmakonom hos Aalborg Løve Apotek.

Salget af lusemidler faldt med mellem 30 og 40 procent på flere danske apoteker i 2020. Som lægemiddelkyndig er farmakonomen fra Aalborg-apoteket ikke i tvivl om, hvad det dalende salg skyldes.

- Afstandskravet gør jo, at de ikke får lov at være så tætte, så det gør jo helt naturligt, at lusene ikke kan hoppe videre. Du skal jo være tæt på andre mennesker, før de kan overleve - de skal jo have blod at suge, fortæller hun.

5 TIPS: SÅDAN KOMMER DU LUSENE TIL LIVS

  1. Start behandlingen, så snart at du finder lus eller æg i håret.
  2. Brug kæmmemetoden, hvor du kæmmer håret hver anden dag i 14 dage med en særlig tættekam beregnet til lus.
  3. Behandl med et godkendt lusemiddel fra apoteket. Følg brugsanvisningen nøje. Gentag behandlingen efter en uge.
  4. Kom kamme, huer, hårpynt og pudebetræk i fryseren i et døgn, vask dem i sulfovand eller vaskemaskinen ved 60 grader eller isolér dem i 48 timer.
  5. Giv skolen/insitutionen og legekammeraternes forældre besked om, at du har fundet lus hos dit barn.

Få flere tips her.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Er ved at komme tilbage

Hos Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker er næstformand Dorte Fischer enig i, at luseangrebene er langt færre end før coronaepidemien. Men hun og de øvrige sundhedsplejersker i teamet fornemmer, at lusene er ved at kravle sig tilbage i vores hovedbunde.

- De er begyndt at komme tilbage, men helt klart i mindre grad end tidligere. I takt med at vi krammer mere og putter mere, så kommer de lige så stille, siger hun.

Hun lufter også teorien, om at vi kan være på vej ind i et antiluseår. Engang imellem forsvinder lusene nemlig tilsyneladende uden grund – for så at komme tilbage igen.

- Vi ser, at man som samfund døjer med lus i for eksempel 30 år, og så forsvinder de igen. Måske er vi ude i sådan noget, men det ved vi endnu ikke.

Fjern lusenes levebrød

Store Lusedag har eksisteret i godt 20 år. Her har gruppen bag - med biolog Alice Olsen i spidsen - opfordret landets børnefamilier til at kæmme håret igennem for at undgå, at lusene med det latinske navn Pediculus humanus capitis formerer sig hos kammeraterne.

- Hvis alle familier tjekker for og fjerner lus på samme dag, så "smitter" vi ikke længere hinanden, da menneskehoveder er hovedlusenes eneste levested. Tjek for lus, og fjern dem samtidig ved kæmning, siger Alice Olsen på hovedlus.dk.

Lus findes oftest hos børn mellem tre og ti år. Det er nemlig dem, der har mest fysisk kontakt i daginstitutioner og skoler. Højsæson for lusene er fra august til november.