Lokalt

Minister har indkaldt til møde om fyringer på grund af senfølger

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Sundhedsministeriet oplyser, at flere parter er inviteret til en drøftelse om sundhedspersonale med COVID-19 senfølger.

I kølvandet på TV2 ØSTJYLLANDS historier om frontpersonale, der er blevet fyret - eller frygter at blive det - oplyser sundhedsministeriet fredag, at sundhedsminister Magnus Heunicke har inviteret til en drøftelse af problematikken til februar.

Ministeren har inviteret Danske Regioner, KL, Dansk Sygeplejeråd, FOA og Lægeforeningen til drøftelsen den 25. februar.

Fulde svar fra Sundhedsministeriet

Spørgsmål vi stillede til sundhedsministeriet:

- Er ministeren tilfreds med den behandling, som flere af sygeplejerskerne (corona-frontpersonalet) oplever (står til fyringer)?

- Mener ministeren, at det er okay at fyre frontansatte med senfølger efter corona risikerer en fyreseddel, efter de er blevet syge i kampen mod corona?

- Flere ordfører (SF, DF, EL) peger på, at ministeren er blevet fremlagt kritikken og forholdene, men intet er sket. Vil ministeren handle nu?

- Hvad vil ministeren gøre nu?

-Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, peger blandt andet på, at man for eksempel kunne oprette en fund i samarbejde med staten, der økonomisk skal sikre rammer for de ramte – en slags ’veteranordning’. Hvad tænker ministeren om det forslag?

Svar fra sundhedsministeriet

Ansættelsesretlige forhold er et anliggende mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Sundhedsministeren har derfor drøftet håndteringen af sundhedspersonale med COVID-19 senfølger med Danske Regioner, KL, FOA, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen den 17. september 2021. På mødet opfordrede ministeren bl.a. parterne til at finde fleksible løsninger lokalt, der tager hensyn til det personale, som er blevet ramt af coronavirus og har eftervirkninger af sygdommen. Ministeren har inviteret Danske Regioner, KL, Dansk Sygeplejeråd, FOA og Lægeforeningen til en opfølgende drøftelse den 25. februar 2022, hvor dialogen med parterne kan fortsætte om, hvordan det i størst muligt omfang sikres, at sundhedspersonale med COVID-19 senfølger kommer godt tilbage i arbejde.

Ministeren havde de samme parter til et møde tilbage i september. Her opfordrede Magnus Heunicke "parterne til at finde fleksible løsninger lokalt, der tager hensyn til det personale, som er blevet ramt af coronavirus og har eftervirkninger af sygdommen".

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvornår invitationen til den nye drøftelse er sendt afsted.

Fyringer sker stadig

De seneste dage har TV2 ØSTJYLLAND kunne fortæller, at der stadig sker fyringer af frontpersonale, der kæmper med corona-senfølger.

Hospitalsdirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, sagde samtidig, at han ikke kunne afvise fyringer i fremtiden.

- Og så kan vi komme i situationer, hvor vi kan blive nødt til at afskedige, og det er meget, meget ulykkeligt. Det er det altid, hvis man bliver afskediget, fordi man er langtidssyg, men vi kan komme dertil, og så har vi faktisk ikke noget alternativ, sagde Ole Thomsen onsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere sundhedsordførere reagerede efterfølgende på historierne med vrede, og krævede svar fra Magnus Heunicke. Blandt andre SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi er i en situation, hvor dem, der stod allerforrest, da den her pandemi ramte, også risikerer deres eget job og indtægt efterfølgende. Det lovede beskæftigelsesministeren og sundhedsministeren i efteråret, at sørge for, der blev sat en stopper for, og jeg kan forstå, det ikke er tilfældet endnu, og det er uacceptabelt, sagde hun torsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Skal godt tilbage i arbejde

En af de løsninger, der har været bragt op er en fond, der skal hjælpe frontpersonale med corona-senfølger. Det har hospitalsdirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, blandt andet bragt op.

Han nævnte, at regionen ikke selv kunne skabe løsninger, men at det kunne gøres i samarbejde med Regeringen.

- Jeg mener, at det er noget, der skal oprettes en fond for at understøtte, skabes en lov for at skabe rammer for, sagde Ole Thomsen onsdag.

Også Melissa Laumann, der blev fyret fra sit job som sygeplejerske i marts 2021 grundet for meget fravær med hendes corona-senfølger, har bragt en fond op som en løsning.

- Eventuelt sætte en fond i gang. Få indsamlet nogle midler, så dem der lider af voldsomme senfølger og ikke kan komme tilbage på arbejdspladsen kan få hjælp til at komme i gang, sagde Melissa Laumann torsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Sundhedsministeriet skriver fredag, at "ansættelsesretlige forhold er et anliggende mellem arbejdsgiver og arbejdstager". Og det er derfor, at man inviterer Danske Regioner, KL, Dansk Sygeplejeråd, FOA og Lægeforeningen til møde.

Sundhedsministeriet skriver desuden, om mødet den 25. februar, at "dialogen med parterne kan fortsætte om, hvordan det i størst muligt omfang sikres, at sundhedspersonale med COVID-19 senfølger kommer godt tilbage i arbejde".