Lokalt

Sygeplejersker kæmper med alvorlige coronasenfølger: - Vi bliver svigtet

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

To sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital kæmper med alvorlige coronasenfølger og kan ikke arbejde.

Anna Nygaard Drivsholm og Maiken Søholt arbejdede med coronapatienter som sygeplejersker på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital. I november 2020 fik de selv covid-19, og i dag kæmper de stadig med alvorlige senfølger fra sygdommen.

De er to af fem sygeplejersker på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, der har kæmpet med senfølger. To er raskmeldte, en er på deltid, mens Anna Nygaard Drivsholm og Maiken Søholt er hårdest ramt.

Faktisk er senfølgerne så alvorlige, at de begge stadig er fuldtidssygemeldt.

Kvinderne kæmper med problemer som voldsom hovedpine, ekstrem træthed og koncentrationsbesvær.

Og de peger begge på problemer i et system, der ikke kan hjælpe dem.

Jeg knækker fuldstændig. Jeg er fysisk dårlig. Jeg bliver utilpas, og jeg har ramt muren

Maiken Søholt, sygeplejerske

Sygemeldt i et år

34-årig Maiken Søholt blev smittet med covid-19 10. november 2020. Hun oplevede at have de gængse coronasymptomer, men ellers intet, hun selv så som alvorligt.

Men da hun skulle tilbage på arbejde, opdagede hun, at der var noget helt galt.

- Jeg var træt og havde konstant hovedpine. Jeg havde svært ved at koncentrere mig og huske ting, siger Maiken Søholt til TV 2 ØSTJYLLAND.

Hun tog kontakt til en læge, der i februar 2021 sygemeldte hende fuldt ud. Coronasenfølgerne blev meldt som en arbejdsskade, men der er endnu ikke faldet en afgørelse i sagen.

Først i januar i år kom hun igen tilbage på arbejde. Her var planen, at hun skulle arbejde to timer om dagen, to dage om ugen.

Men første dag tilbage gik det igen galt.

- Jeg knækker fuldstændig. Jeg er fysisk dårlig. Jeg bliver utilpas, og jeg har ramt muren. Jeg har hovedpine, er træt og får kvalme, fortæller Maiken Søholt.

Derfor vælger hun endnu engang at melde sig syg.

Det er svineri, når der bliver brugt så mange penge på for eksempel test, men man ikke har råd til at hjælpe os sygeplejersker

Maiken Søholt, sygeplejerske

Vi har behov for at se fremgang

20. januar bliver Maiken Søholt kaldt ind til et møde med sin nærmeste leder.

- Der fik jeg at vide, at de havde behov for at se fremgang hos mig, så jeg igen kan komme på fuldtid. De fortæller, at de også har en afdeling, der skal fungere, siger Maiken Søholt.

TV 2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med infektionsmedicinsk afdelings tillidsrepræsentant, der var med til mødet. Hun bekræfter, at Maiken Søholt fik at vide, at de havde behov for at se fremgang hos hende.

Maiken Søholt tolker selv udtalelsen som en klar besked. Kom tilbage på arbejde, eller du bliver fyret.

- Jeg føler mig uretfærdigt behandlet, da jeg har hjulpet de her patienter, og nu betaler jeg den ultimative pris. Der bliver ikke taget hånd om det, og nu kan det ende som en fyring. Jeg kan ikke engang søge nyt arbejde på grund af senfølgerne, siger hun.

Maiken Søholt understreger, at hun ikke har noget problem med sin nærmeste leder, da hun har fuld forståelse for deres situation. Hun mener i stedet, at det er et problem i systemet.

- Det er svineri, når der bliver brugt så mange penge på for eksempel test, men man ikke har råd til at hjælpe os sygeplejersker. Vi bliver svigtet, når vi får en arbejdsskade, der kan koste os vores arbejdsevne. Det er jeg dybt skuffet over, siger hun.

Jeg har tænkt, at det ville være nemmere at gøre en ende på det hele

Anna Nygaard Drivsholm, sygeplejerske

Det ville være nemmere at gøre en ende på det hele

27-årig Anna Nygaard Drivsholm havde kun været færdigudannet sygeplejerske i fire måneder, da hun blev smittet med covid-19 25. november 2020, og ligesom Maiken Søholt var hun kun syg med almindelige influenzalignende symptomer.

Men også Anna Nygaard Drivsholm opdagede, at der var noget galt, da hun skulle tilbage på arbejde.

- Jeg kunne mærke, at jeg ikke var mig selv. Jeg var følsom over for lyd og lys, og jeg fik kvalme, hvis der skete for meget. Jeg havde svært ved at kigge på skærme, fokusere og huske. Og jeg havde svært ved at multitaske, det kunne jeg slet ikke, siger Anna Nygaard Drivsholm.

Anna valgte at knokle videre i håbet om, at det ville gå over. Men især trætheden var voldsom, hvor hun ofte sov 12-14 timer i døgnet.

- Jeg kunne ikke forstå, at jeg var blevet så doven. Jeg har aldrig været en, der bare ligger på sofaen, siger hun.

Trætheden var så voldsom, at Anna ikke længere kunne komme igennem hverdagen. Hun havde ikke overskud til venner, motion, madlavning eller rengøring, fortæller hun. Når hun var derhjemme lå hun mest i soveværelset med alt lyset slukket.

- Der har været mange dage, hvor jeg har tænkt, at jeg ikke kan holde det ud. Jeg har tænkt, at det ville være nemmere at gøre en ende på det hele. Det er så invaliderende. Jeg føler mig meget handicappet, siger Anna Nygaard Drivsholm.

Det skærer mig i hjertet, at vi ikke har samme sikkerhed i endnu

Anna Nygaard Drivsholm, sygeplejerske, AUH

Bekymret for fremtiden

Anna Nygaard Drivsholm fortæller, at hun indtil videre er glad for den hjælp, hun har modtaget på Aarhus Universitetshospital. Men hun er bekymret for en fremtid, hvor hun endnu ikke ved, hvornår hun bliver rask – eller om hun skal leve med senfølgerne resten af sit liv.

- Hvad skal der ske med mig? Kan jeg overhovedet arbejde? Bliver det her taget alvorligt og seriøst? Folk har svært ved at sætte sig ind i det her med træthed og hovedpine. Det kan man ikke, før man har prøvet det, siger Anna Nygaard Drivsholm.

Hun mener, at problemet ikke bliver prioriteret nok politisk.

- Jeg plejer at sammenligne det med, at når der har været soldater i krig, står der en masse klar til at tage imod dem og hjælpe dem, også på sigt. Det skærer mig i hjertet, at vi ikke har samme sikkerhed endnu, siger hun og fortsætter:

- Det er er lidt tankevækkende, at vi, der går i front ved at hjælpe i pandemien, vi, der falder i krigen, at vi ikke selvfølgelig skal have hjælp så lang tid, vi har brug for det.

Fyring i Region Sjælland

I sommer blev en sygeplejerske fra Region Sjælland fyret efter for meget sygefravær grundet coronasenfølger.

Kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Midtjylland Anja Laursen er ikke bekendt med, at der endnu har været lignende fyringer i Midtjylland, men hun fortæller, at de følger situationen nøje.

- Vi kæmper for, at de bliver udredt rigtigt, at de bliver behandlet ordenligt, og at der tages hensyn til dem og deres problemer, siger Anja Laursen.

Hun understreger dog også, at det ikke nødvendigvis altid er den rette beslutning at blive på arbejdspladsen, hvis man har alvorlige senfølger.

- Vi vil gå langt, men det skal også være rimeligt for dem. De skal ikke fastholdes på et arbejde, de ikke kan tage sig af. Så der skal kigges meget individuelt på sagerne, siger Anja Laursen.

Har særlig fokus

Løn- og personalechef på Aarhus Universitetshospital Janni Hedegaard oplyser i et skriftligt svar til TV 2 ØSTJYLLAND, at de har været ekstra opmærksomme på personer i samme situation som Anna Nygaard Drivsholm og Maiken Søholt.

- Sagerne bliver behandlet individuelt, og vi har haft særlig fokus på de medarbejdere, der har pådraget sig covid-19 på arbejdspladsen. Således har vi været mere afventende end normalt på, at de kan begynde at vende tilbage på arbejde, skriver hun.

Derudover oplyser hun, at der efter længere tids sygdom iværksættes initiativer, der skal få medarbejderne tilbage igen.

- Når en medarbejder er sygemeldt i længere tid, forsøger vi at finde løsninger, der kan støtte medarbejderen i at vende tilbage til arbejde, og der bliver lavet en plan for tilbagevenden efter længerevarende sygdom, skriver Janni Hedegaard.

Kan ikke udelukke fyring

Hospitalsdirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen fortæller, at han generelt set er tilfreds med hospitalernes indsats i forhold til sygeplejersker med coronasenfølger.

- Jeg har hørt om nogle enkelte af de her forløb, hvor hospitalerne har gjort alt muligt for at hjælpe sygeplejerskerne. Så jeg synes, at arbejdspladserne har taget vidtstrakte hensyn og nok også mere, end vi normalt gør, siger Ole Thomsen.

Han fortæller desuden, at han ikke kan afvise, at sygeplejersker med coronasenfølger kan risikere at få en fyreseddel, hvis de ikke kommer tilbage i arbejde.

- Jeg vil ikke sige, at man kan regne med løn fra Region Midtjylland i mange år uden at arbejde. Der vil være grænser for, hvor langt vi kan strejke det. Det ville selvfølgelig være ulykkeligt også for nogle, der har stået i fronten af den her krise, men der ville være situationer, hvor vi ikke kan gå længere, siger Ole Thomsen og tilføjer:

- Jeg tror, at vi vil sige, at hvis vedkommende vil søge en stillig i Region Midtjylland i fremtiden og er fit for fight, så er det meget sandsynligt, at vi vil ansætte vedkommende igen.

Ifølge hospitalsdirektøren er der heller ikke udsigt til, at Anna Nygaard Drivsholms drøm, om at sygeplejerskerne kan få noget hjælp i stil med soldaterne, bliver til virkelighed.

- Jeg tror ikke, at der er andre lignende programmer udover i militæret. For at være kynisk så er der andre situationer, hvor man kan få en arbejdsskade, hvor man ikke kan arbejde længere, hvor man også bliver nødt til at bruge det almindelige system med arbejdsulykker. Det ville være et nationalt anliggende, hvis der skulle laves noget lignende, siger Ole Thomsen.