Lokalt

Oplev første tur i Danmarks største og højeste rutsjebane

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Tirsdag blev Fårup Sommerlands nye forlystelse testkørt. TV 2 Nord var med.

Popcornmaskinerne er tømt, lysene slukket, og boderne lukket. Alligevel er der noget, der rumsterer i Fårup Sommerland.

For selvom parken egentlig holder lukket, er den splinternye forlystelse Fønix åben. Bare kun for dukker fyldt med vand.

Tirsdag skulle rutsjebanen nemlig testkøres for første gang. Og det var med 80 kilo vanddukker ombord.

- Det er så spændende. Det er sådan en dag, man har glædet sig længe til, siger Tue Albrektsen, der er teknisk chef i Fårup Sommerland.

Meget kan gå galt

For at få den mest optimale trykbelastning var der placeret 14 vanddukker i vognen. Én ved hvert sæde.

- Det er vigtigt, at maskineriet får de rigtige forudsætninger for at kunne lave de rigtige beregninger, siger den tekniske chef.

Fønix er 40 meter høj og 905 meter lang og kan derfor betegnes som Danmarks største og højeste forlystelse. Den første test skulle vise, om vognen kan komme hele vejen rundt.

Den skal testes op til 3500 gange

Tue Albrektsen, teknisk chef

Men skulle det ske, at det gule lyn går i stå, er der dog hjælp at hente, fortæller den tekniske chef.

- Vi kan heldigvis justere på bremsen, så det passer med hastigheden. Og så kan vi justere på vogntoget, så vi kan styre, hvordan det kommer rundt. Ellers må vi jo have fat i en kran, siger han.

Ny oplevelse

Det er et hollandsk firma, der står bag produktionen af forlystelsen, der har kostet 100 millioner kroner. Fønix er derfor Fårup Sommerlands dyreste investering i parkens 46-årige levetid.

- Det er et kæmpestort projekt for os. Vi er ikke en voldsom stor park set i forhold til, hvor stor den her forlystelse er, siger Tue Albrektsen.

Fønix er den rutsjebane i Skandinavien, der byder på mest såkaldt airtime, der er følelsen af vægtløshed, som opstår når kroppen udsættes for negativ G-påvirkning.

Den har indbygget 14 forskellige elementer som drop, loops og twists og har en tophastighed på 95 km/t. Derfor skal den accelaration, gæsterne udsættes for, testes.

- G-påvirkningen må helst ikke være for høj, for så vil folk få det dårligt. Men der skal stadig være lidt, så det kommer til at kilde i maven, siger Tue Albrektsen.

Stadig langt til mål

Der er gået 13 måneder, siden det første træ blev ryddet på pladsen, hvor Fønix står. Nu er det kun testdelen, der mangler.

- Den skal testes op til 3500 gange. Vi forventer, at det tager mellem fire til seks uger, før den bliver endelig godkendt, siger Tue Albrektsen.

Fønix allerførste testtur gik over al forventning, og med kun få måneder til åbning står både ingeniører og teknikere klar til at justere eventuelle fejlmeldinger.

For ifølge Tue Albrektsen er det vigtigste, at Danmarks største, hurtigste og højeste rutsjebane er helt sikker at sætte sig op i, når parken åbner 9. april.

- Der er ingen tvivl om, at sikkerhed kommer først. Nu skal testturene overstås, og så regner jeg stærkt med, at jeg er én af de første, der skal have en tur i den, når den er klar, siger han.

TV2 Nord var med direkte, da Fønix blev testkørt. Det kan du se her:

I dag blev Fårup Sommerlands nye forlystelse testkørt. TV2 Nord var med.