Lokalt

Sjælden næbhval i dansk farvand undrer eksperter

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

En næbhval, der lige nu ligger og soler sig i Kolding Fjord, vil ikke blive flyttet ud på dybere vand, da det vil være for risikabelt.

Siden mandag har der ligget en sjælden næbhval af arten nordlig døgling på lavt vand i Kolding Fjord.

I første omgang troede man, at hvalen var strandet, men det viste sig i løbet af tirsdagen, at det ikke var tilfældet.

Charlotte Bie Thøstesen, der er museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, fortæller til TV SYD, at hvalen i løbet af tirsdagen har ligget på vand, der var dybt nok, til at den selv kunne svømme væk, hvis den ville.

Kan være syg

Hvorfor en næbhval, der normalt er at finde i oceaner, hvor vandet er betydeligt dybere, nu befinder sig i Kolding Fjord, er altså fortsat en gåde.

Noget tyder dog på, at næbhvalen ikke har det godt.

- Hvalen ligger meget på siden, og retter kun op, når den skal have luft, og derfor kan det godt tyde på, at næbhvalen er syg, siger museumsinspektøren til TV SYD.

Gåden kan dog heller ikke bare lige opklares. Årsagen til at hvalen ligger inde i Kolding Fjord og umiddelbart ikke selv gør noget for at komme ud, kan nemlig først findes ved en eventuel obduktion.

Den opgave overgår til Naturstyrelsen, hvis hvalen dør.

- Så finder vi en slæbebåd, der kan hive den ind og op på land, og så vil vi enten obducere den på stedet eller transportere den væk, siger Inken Breum Larsen, der er skovridder ved Naturstyrelsen.

Hval giver dårlig mave

Den nordlige døgling hedder på grønlandsk anarnaq, hvilket direkte oversat betyder "den der giver afføring".

Og det er der en helt speciel grund til, siger hvalforsker Carl Christian Kinze, der driver Danmarks Hvalatlas, hvaler.dk.

- Det er simpelthen fordi spækket - og måske også lidt kødet - nærmest virker som afføringsmiddel, siger han.

Ifølge et kort, der er lavet af hvaler .dk er næbhvalen i Kolding nummer 36 af sin slags, der er observeret i og omkring Danmark, siden 1634.