Lokalt

'Det er uundgåeligt, at der er folk, der vil melde sig ud'

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Flere østjyske politikere reagerer på valget af Morten Messerschmidt som ny DF-formand.

Det blev en overbevisende sejr for Morten Messerschmidt, der i første runde fik mere end 60 procent af stemmerne ved et ekstraordinært årsmøde og dermed kan kalde sig ny formand for Dansk Folkeparti.

Det står klart efter 825 delegerede fra Dansk Folkeparti har stemt om en ny formand i Herning Kongrescenter.

41-årige Messerschmidt fik i alt 499 stemmer. Hans modkandidater Martin Henriksen og Merete Dea Larsen fik henholdsvis 219 stemmer og 104 stemmer. Der var tre ugyldige stemmer.

Det er helt uundgåeligt, at der er folk, der vil melde sig ud, og det vil blive blæst stort op i medierne.

Mette Hjermind Dencker, folketingsmedlem, Dansk Folkeparti

Og for to af de østjyske DF-profiler, TV2 Østjylland talte med efter valget, var valget af Messerschmidt det helt rigtige.

- Det er fantastisk for Dansk Folkeparti og for Danmark. Morten er den rigtige til at rejse partiet, så jeg glæder mig så meget til samarbejdet, og jeg glæder mig til, at vi kommer på rette kurs nu, siger Mette Hjermind Dencker, der har siddet i Folketinget siden 2011, valgt i Skanderborgkredsen.

- Jeg tror, der kommer en lidt hård tid nu, for det er helt uundgåeligt, at der er folk, der vil melde sig ud, og det vil blive blæst stort op i medierne, hver eneste gang det sker. Så der vil komme en periode, hvor vi lige skal samle os, og så skal vi trække i arbejdstøjet, siger folketingsmedlemmet til TV2 Østjylland.

Glæde i Aarhus

Mette Hjermind Dencker kan dele sin glæde med Knud Mathiesen, formand for Dansk Folkeparti i Aarhus og tidligere byrådsmedlem i samme kommune.

- Jeg havde både håbet og forventet, at det blev Morten Messerschmidt. Jeg har ikke tidligere villet udtale mig om, hvem jeg ville stemme på, men nu kan jeg sige, at jeg har stemt på Messerschmidt, og det er jeg glad for, siger Knud Mathiesen, formand for DF i Aarhus.

- Og det var en overvældende sejr, og det er næsten det bedste. Det kan være med til at skabe ro, tror jeg, siger han.

- Du fisker godt, men jeg fisker ikke ret meget selv

Et af de DF-folketingsmedlemmer, der har udtalt, at han ikke ser Morten Messerschmidt som det bedste valg til formandsposten, er Hans Kristian Skibby, og det gentager han, da TV2 Østjylland fanger ham udenfor kongrescenteret i Herning.

- Jeg ønsker bestemt Morten Messerschmidt tillykke med det her formandsvalg, og jeg synes, det var en meget klar sejr. Men det gør jo ikke, at jeg er tilfreds med resultatet, jeg havde gerne set, at vi havde fået en anden formand. Men medlemmerne har talt, siger Hans Kristian Skibby, der er valgt i horsenskredsen.

Skibby har tidligere peget på både Inger Støjberg og senere Martin Henriksen som hans formandsfavorit.

Andre partimedlemmer har sået tvivl om deres medlemskab af partiet, hvis deres favorit til formandsposten ikke blev valgt. Men Skibby er ikke meget for at spå om sin fremtid.

Ser vi dig i Dansk Folkeparti i morgen?

- Ja, det gør man så sandelig. Og jeg deltager ikke i de der konspirationsteorier. Jeg er helt med på, at der er en anden situation nu, end den jeg ønskede mig. Men en politiker, der har været med så mange år som mig, ved også godt, at man ikke altid får sine ypperste ønsker opfyldt, siger Hans Kristian Skibby.

Der har været rygter om, at Inger Støjberg måske starter sit eget parti. Kunne man se dig på hendes side?

- Jeg kan ikke sige, hvad der sker i fremtiden. Hvis man er god til at spå, så skulle man prøve at leve af det, så skal man ikke blive politiker, siger Skibby.

Hvis der kom et andet parti, var det så noget, der kunne have din interesse?

- Du fisker godt, men jeg fisker ikke selv særlig meget. Jeg er medlem af Dansk Folkeparti, og det forventer jeg også at blive ved med at være, siger Hans Kristian Skibby.