Lokalt

Institution med opsigtsvækkende besked til forældre: - Uopdragne møgunger

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Børnene gør onde ting ved hinanden som for eksempel at trække hinandens ting ud i toilettet.

Det er næppe almindeligt, når personale i en daginstitution beskriver børnene som "uopdragne møgunger", men det er ikke desto mindre præcis det, der står i en skriftlig besked til forældre, som har børn i institutionen Solhusets afdeling Galaxen i Hørsholm.

Børnene svarer igen, slår og sparker hinanden, er onde ved hinanden på forskellig vis ved for eksempel at skylle hinandens ting ud i toilettet

Leder Louise Jeppesen og souschef Monika Letholm, Solhuset

Torsdag kunne forældrene på kommunikationssystemet Aula læse en opsigtsvækkende besked fra Solhusets leder, Louise Jeppesen, og hendes souschef, Monika Letholm.

- Vi har 18 børn på Galaxen, og rigtig mange af børnene har det svært eller oplever at komme i meget udsatte positioner i børnefællesskabet. Det udløser desværre en del forsvarsmekanismer og dårlige strategier, som udløser en meget uhensigtsmæssig adfærd i en relativt stor del af børnegruppen.

- Hvis vi meget upædagogisk skulle sætte ord på, ville vi beskrive dem som uopdragne møgunger, som opfører sig vildt og ureguleret.

Børnene er onde ved hinanden

Men der stopper den opsigtsvækkende besked ikke. Langtfra. For længere nede i samme besked, kan man læse om børnene, at de ikke er søde ved hverken hinanden eller de voksne.

- Børnene svarer igen, slår og sparker hinanden, er onde ved hinanden på forskellig vis ved for eksempel at skylle hinandens ting ud i toilettet, ødelægge legetøj og børnehaven på forskellig vis. Når vi vil samle børnene til leg eller andet, stikker de af fra os voksne og svarer, at vi ikke bestemmer over dem og lignende.

De børn, personalet skriver om, er ifølge institutionens hjemmeside op til seks år gamle.

TV 2 Lorry har telefonisk kontaktet Solhuset og har fået fat i souschef Monika Letholm, der henviser til leder Louise Jeppesen. Lorry har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Louise Jeppesen, men forgæves.

Galaxen er en del af institutionen Solhuset, som er en selvejende integreret institution med op til 115 børn. De ældste af dem hører til i Galaxen og er op til seks år gamle. Selvom institutionen er selvejende, er den under Hørsholm Kommunes tilsyn.

Direktør beklager

Jan Dehn, der er velfærds- og kulturdirektør i Hørsholm Kommune, siger til TV 2 Lorry, at han beklager sprogbrugen i forældreskrivelsen, og at det ikke er en kommunikationsform, der bruges i almindelighed i Hørsholm Kommune.

- Der er 18 børn i den stue, og beskeden er sendt til forældrene. Og skal de så være utrygge? Det har jeg nu haft lejlighed til at gennemgå med lederen på institutionen. Der er fuld voksenbemanding, og man kan trygt sende sit barn afsted. Men der er tale om, at børnene reagerer på, at der er fremmede voksne, for vi har jo mange sygemeldinger på grund af corona, siger han.

Vi strammer ind med en meget stram styring, som I kender fra begrebet kæft, trit og retning

Leder Louise Jeppesen og souschef Monika Letholm, Solhuset

Og så understreger han, at institutionen er i fuld gang med tage hånd om situationen.

- Lederen påpeger, at der arbejdes med den utryghed, børnene reagerer på, så igen – man kan sagtens sende sine børn afsted. Beskeden skal ikke ses som et nødråb. Det er en finke, der er røget af panden, og når man læser det som ekstern part, så er det ikke det billede, man får. Derfor beklager jeg kommunikationen, siger Jan Dehn.

Formand: Uheldig formulering

TV 2 Lorry har også været i kontakt med forældrebestyrelsens formand, Mads Korsholm. Han siger:

- Jeg støtter op om vores ledelse, men det er en uheldig formulering og langtfra den måde, børnene bliver omtalt på i Solhuset. Sat på spidsen har det været et forsøg på at gøre det så forståeligt for forældrene som muligt. Jeg mener ikke, at der er særlige problemer på den stue generelt.

- Det gik godt op til jul, og så i løbet af de sidste to uger har børnene reageret blandt andet på grund af skiftende voksne forårsaget af coronasituationen. Vi har tillid til, at situationen bliver håndteret rigtigt, siger forældreformanden.

Og det er pædagogerne i Solhuset åbenbart i fuld gang med. I hvert fald skriver de i mailen til forældrene, at børnene nu skal inddeles i tre grupper.

- For at blive i de upædagogiske termer, så strammer vi ind med en meget stram styring, som I kender fra begrebet kæft, trit og retning. Det, vi mener, er stram struktur, kort snor og MEGET tydelig voksen rammesætning.