Lokalt

100 både demonstrerede mod Lynetteholm: "Vores fælles hav - ikke jeres losseplads. Slam jer"

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Op mod 100 både demonstrerede lørdag mod dumpningen af slam i Køge Bugt som konsekvens af det gigantiske anlægsbyggeri Lynetteholm i Københavns Havn.

"Vores fælles hav - ikke jeres losseplads. Slam jer".

Sådan stod der på et banner på det skib, der lørdag førte an i den store båddemonstration i Københavns Havn.

Op mod 100 både sejlede gennem havnen i protest mod byggeriet af Lynetteholm og de konsekvenser, de mener, det har for havmiljøet i Øresund.

Det er for at sætte et stort fokus på det, så den brede danske befolkning kan få et klart indblik i - hvad det er, der foregår

Nikolaj Kolding Pedersen, initiativtager til demonstration

Initiativtageren til demonstrationen er lystfisker og bådejer Nikolaj Kolding Pedersen fra Roskilde. Han er - blandt mange - modstander af, at der i sidste uge blev dumpet den første omgang slam i Køge Bugt - som et led i projektet med at anlægge den kunstige halvø Lynetteholmen i København.

- Jeg synes, der er et enormt behov for at gøre opmærksom på den problematik med den her forurening, der foregår i øjeblikket. Så det er egentlig for at sætte et stort fokus på det, så den brede danske befolkning kan få et klart indblik i, hvad det er, der foregår, siger Nikolaj Kolding Pedersen til TV 2 Lorry.

Også på Inderhavnsbroen ved Christianshavn bakkede demonstranter bådene op, mens de passerede.

Det er ikke kun demonstranterne i dag, der er bekymrede. Svenske myndigheder har udtrykt bekymring for projektet, og samtidig har flere borgmestre langs Køge Bugt råbt op.

Danmarks Naturfredningsforening er også bekymrede, og i Facebook-gruppen med navnet "Stop slam i Køge Bugt" er der 2768 medlemmer.

- Der er slet ikke lavet gode nok undersøgelser. Det er blevet hastet igennem, inden offentligheden har nået at reagere på det. Det, synes jeg, er dybt udemokratisk. Jeg synes, politikerne skulle være deres ansvar værdigt nu. Tryk på stopknappen. Lad os få det undersøgt ordentlig, siger Nikolaj Kolding Pedersen.

Torsdag i sidste uge påpegede bygherre By & Havn, at projektet er undersøgt til bunds, og at de miljømæssige konsekvenser er belyst.

Hvad siger du til, at By & Havn mener, de har undersøgt det her godt nok, og de siger, der ikke er skadelige virkninger?

- Nej, jeg vil bare sige, at By & Havn har en kæmpe økonomisk interesse i det. Og så har jeg egentlig ikke mere at sige til det, siger Nikolaj Kolding Pedersen.