Lokalt

Millioner var afsat til at forebygge overgreb på børn, men nu går pengene tabt

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Selvom pengene var blevet sat af til anonym adgang til behandling for pædofili, er de ikke blevet brugt. Nu ryger pengene tilbage i statskassen.

Hvis pædofile vil søge hjælp i Danmark, så kan de fortsat ikke gøre det anonymt - og måske hænger en sådan rådgivning i det hele taget i en tynd tråd.

For selvom penge til anonym rådgivning til mennesker med pædofile tanker blev sat af for flere år siden, er de aldrig blevet brugt som planlagt. Faktisk er pengene ført tilbage på en opsparingskonto og er ikke længere øremærket til at forebygge overgreb på børn, oplyser Sundhedsministeriet til TV2 ØSTJYLLAND.

Det møder hård kritik.

- Jo længere tid, der går, inden man får det her område løftet, jo større risiko vil der være for, at der er børn, der bliver udsat for krænkelser og overgreb, siger Ane Lemche, psykolog hos Red Barnet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er dybt kritisabelt. Vi satte de her penge af for at forhindre, at der sker overgreb

Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti

I 2018 under den daværende VLAK-regerings ledelse blev der på finansloven afsat fem millioner kroner til anonym adgang til behandling for pædofili.

Det skulle gøre op med det nuværende system, hvor man skal have en henvisning fra egen læge for at komme i behandling. Håbet var at forhindre overgreb på børn.

Penge føres tilbage

I dag - flere år efter - er 700.000 kroner gået til en COWI-rapport. 1 million kroner skal bruges i 2022 på en oplysningskampagne, som skal udbrede information om rådgivnings- og behandlingstilbud på området.

Tilbage er 3,3 millioner kroner, der skulle være brugt i perioden 2018-2020, men altså nu ryger tilbage i statskassen. Og hos Dansk Folkeparti, der i 2018 var kraftigt medvirkende til, at initiativet blev sat i søen, er man skuffede.

- Det er dybt kritisabelt. Vi satte de her penge af for at forhindre, at der sker overgreb, siger sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun frygter, at pædofile kunne have fået bedre hjælp, og at det kan have gået ud over børn.

- Når man ikke har gjort noget i fire år, kan der jo være nogle overgreb, som kunne have været forhindret, og nogle mennesker får ikke den hjælp, som de har brug for. Det er da dybt bekymrende, at man ikke ønsker at gøre noget ved det fra regeringens side, siger hun.

Overgreb kan undgås

I 2020 bragte TV2 ØSTJYLLAND dokumentaren 'Vores mareridt fra børnehaven'. En udsendelse om børnene - ofrene - i én af de værste pædofilisager herhjemme.

I dagene efter undersøgte TV2 ØSTJYLLAND, hvordan man i andre lande arbejder med at undgå pædofile overgreb. Heller ikke dengang var pengene udmøntet.

Og det er, selvom at der blandt både politikere, eksperter og interesseorganisationer er bred enighed om, at det er en god idé at give folk med pædofile tanker mulighed for anonym adgang til behandling. I Sverige har man i 11 år haft succes med netop anonym adgang til behandling via ordningen PrevenTell.

- Fordelen er, at PrevenTell har en lav tærskel, så man kan ringe, hvis man føler sig utryg ved sig selv og sine tanker. Og så kan man komme i kontakt med behandlingspersonale og få en aftale, sagde Katarina Görts Öberg, leder af ANOVA, som driver PrevenTell, i november 2020 til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg er træt af, at den sundhedssituation, vi har været i, har gjort, at vi ikke er nået igennem med sundhedsloven

Camilla Fabricius, Næstformand for sundhedsudvalget, Socialdemokratiet

I Sverige ringer omtrent 100 personer hvert år for at få hjælp til at håndtere deres pædofile tanker – og langt størstedelen af dem får, ifølge lederen, behandling.

I Danmark findes også en hjælpelinje – Bryd Cirklen – men her kommer kun omkring en tredjedel af dem, der ringer, efterfølgende i kontakt med sundhedsvæsnet. De kan nemlig ikke henvise direkte til behandling.

Corona og jura

Sundhedsministeriet oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at når ordningen stadig ikke er i gang, skyldes det blandt andet coronaepidemien og manglende hjemmel i sundhedsloven.

I et skriftligt svar skriver de blandt andet, at ministeriet arbejder på at forberede et forslag, der skal ændre loven, så det bliver muligt at indføre anonym behandling.

TV2 ØSTJYLLAND har bedt om et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men Sundhedsministeriet oplyser, at de ikke har yderligere at tilføje.

Camilla Fabricius (S), der er næstformand i sundhedsudvalget, ærgrer sig over, at den anonyme adgang ikke er blevet indført.

- Det er vigtigt at sige, at pædofile tanker er et emne, der er ekstremt vigtigt at tage hånd om. Jeg er træt af, at den sundhedssituation, vi har været i, har gjort, at vi ikke er nået igennem med sundhedsloven, siger Camilla Fabricius til TV2 ØSTJYLLAND.

I tiltrådte som regering i juni 2019 og har altså været ved magten i knap et år inden corona – så kan I vel ikke bruge det som undskyldning?

- En del af det her handler om, at der skulle laves en ændring af loven. Det her emne er ekstremt alvorligt og vigtigt at gøre noget ved. Vi er nødt til at steppe op og komme i gang med den del af loven, som gør, at man kan tilbyde det.

Bør man ikke kunne regne med, at når noget er vedtaget i Folketinget, så står det ved magt, selvom magten skifter?

- Jo, selvfølgelig skal tingene stå ved magt. Men når man finder ud af, at man mangler et stykke lovgivning, er det vigtigt, at man stopper op og får det bragt i orden. Her var det nødvendigt, at vi fik ændret sundhedsloven, og det har ikke været muligt på grund af corona, siger Camilla Fabricius.