Coronavirus

Hårdt ramt af corona-syge pædagoger: Nu vil kommune skære i åbningstider på dagtilbud

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

I Hillerød Kommune slås flere daginstitutioner med at få enderne til at nå sammen som følge af coronasmitte og isolation blandt medarbejderne.

Smitten med coronavirus spreder sig fortsat og giver anledning til alvorlige panderynker i Nordsjælland.

Det gælder særligt i Hillerød Kommune, hvor særligt personalet i vuggestuer og børnehaver er så hårdt ramt af enten coronavirus eller isolation som følge af virusset, at det er svært at opretholde de lange åbningstider.

Her efterlyses der lokale tiltag, som for eksempel muligheden for at kunne lukke institutioner i ydertimerne, hvis mange medarbejdere er syge, lyder det fra borgmester Kirsten Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Derfor vil kommunen nu sende et brev til Folketingets Epidemiudvalg i håb om at få større lokale beføjelser.

- Dagtilbudsområdet mangler lokale håndtag til at tage hånd om de akutte situationer, der opstår, når mange medarbejdere fra samme dagtilbud er smittede eller i isolation.

- Vi har selv før som kommune kunne træffe beslutning om dimensionering af åbningstiden som følge af Covid-19. Den mulighed forsvandt i efteråret og er ikke blevet genindført, siger Kirsten Jensen.

Borgmester: Vi kan ikke vente

Borgmesteren anerkender Folketingets beslutning om, at kommunerne ikke længere selv må bestemme, da dagtilbud løser en samfundskritisk opgave. Alligevel mangler de i Hillerød konkrete værktøjer til at håndtere udfordringerne med personalemangel på grund af corona, lyder det.

- Forældrene skal have mulighed for at få passet deres børn, så de kan passe deres arbejde. Vi vil kun bruge muligheden for at dimensionere, når alle andre muligheder er udtømte, men vi kan ikke vente på at en statslig myndighed får øje på en af vores lokale institutioner og dimensionerer den. Lad os selv gøre det, når institutionen simpelthen ikke kan mere, siger Kirsten Jensen.

Med de gældende regler er det kun Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan beslutte dimensionering, men ifølge kommunen overses driftsproblemer i de enkelte institutioner alt for let, da man regner i smittespredning generelt.

Samtidig er daginstitutionerne mindre end skoler, så de er letpåvirkelige i forhold til sygdom. Her rammer det eksempelvis hårdt, hvis seks medarbejdere er syge, mens det i det store smittespredningsperspektiv er mindre alvorligt.

Brev til Folketinget

- Nu skriver vi et brev til Folketinget og påpeger problemet, og så håber vi, at vi lokalt kan få lov til at dimensionere. Vi kommer ikke til at lukke dagtilbud efter dagtilbud, men har brug for muligheden for at kunne arbejde med åbningstiderne i perioder med mange syge og et stort pres på medarbejderne, siger borgmesteren.

Hillerød Kommune ligger aktuelt på en kedelig tredjeplads over kommuner i landet, som oplever størst incidens med coronavirus, viser tirsdagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

De seneste syv dage er 1.633 borgere i kommunen således blevet smittet med coronavirus, hvilket svarer til et incidenstal på 3.076 smittede per 100.000 indbyggere.

På henholdsvis første- og andenpladsen ligger Herlev og Tårnby med incidens på 3.152 og 3.129.