Lokalt

Svindlere sender sms'er med falske vaccineinvitationer: - Det er usmageligt

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Politiet advarer om falske sms’er med invitation til tredje vaccinestik. Flere ting afslører, at der er tale om svindel, som kan blive en dyr affære.

Mens der er fuld fart på udrulningen af det tredje vaccinationsstik mod covid-19, forsøger svindlere at lukrere på situationen med falske invitationer på sms.

Det får politiet til at advare folk, da sms’erne ved første øjekast kan se officielle ud, og det kan blive en bekostelig fornøjelse at falde i.

- Når man får sms’er fra myndighederne, står der typisk ikke et telefonnummer men for eksempel Statens Serum Institut, Region Sjælland eller Info Service, og de kriminelle går ind og køber nogle sms-pakker, hvor de kan afsende fra sådan et navn, forklarer Lars Lienhøft Larsen, der er konsulent i afdelingen for økonomisk kriminalitet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

I sms’erne, der florerer lige nu, er afsenderen af sms’en øjensynligt Info Service, og i beskeden står der, at ”Statens Serum Institut har sendt dig ny post. Log på og læs den” efterfulgt af et link til en falsk vaccinationsside.

- De høster nogle telefonnumre i en online telefonbog, og så sender de bare afsted. Hvis de sender 1000 sms’er, er der måske 3-4 stykker, der svarer, og så har de jo tjent noget på det, fortæller Lars Lienhøft Larsen.

Flere faresignaler

Ifølge Lars Lienhøft Larsen bør man især være opmærksom på, hvad hjemmesiden ender på. Officielle hjemmesider hos danske myndigheder vil ofte ende på ”.dk”, men det er sjældent tilfældet med svindelsiderne.

- Det er svært at lave de her svindelsider med ”.dk”-domæne, fordi der er en stor sikkerhed med, hvem der må oprette de sider. Så typisk ender de sider, der bliver linket til, på ”.net”, ”.nu” eller ”.com”, lyder det.

Den korrekte hjemmeside, man skal besøge, hvis man ønsker at bestille tid til vaccination, er www.vacciner.dk. I de sms’er, der florerer for tiden, slutter hjemmesiden i stedet på ”.net”.

Skulle man alligevel få trykket sig ind på den falske vaccinationsside, er der som udgangspunkt ingen skade sket. Men her bør der også være flere advarselslamper, der blinker, fortæller Lars Lienhøft Larsen.

- Man kommer typisk ind på en side, hvor man kun kan se den her boks med NemID-login. På sider fra offentlige myndigheder kan man jo typisk se sidens navn og noget tekst.

- Et andet faresignal er, at de beder en om at tage et billede af ens NemID-kort og uploade det. Det skal man aldrig nogensinde gøre, da det giver adgang til rigtig mange ting i de offentlige systemer; banker, skat og så videre, fastslår han.

Har man alligevel delt sine NemID-oplysninger og frygter, at de bliver misbrugt, anbefaler Digitaliseringsstyrelsen, at man straks spærrer sit NemID. Det kan gøres ved at ringe til NemID-supporten på telefon 72 24 70 50 eller ved selv at spærre det online. Derudover bør man tage kontakt til sin bank samt anmelde det til politiet.

Går hårdt efter bagmænd

I første omgang handler det for politiet om at få kendskab til svindelnumrene og lukke de falske hjemmesider ned, så ingen kommer til at give sine oplysninger ud. Ifølge Lars Lienhøft Larsen er politiet meget opmærksomme på denne type kriminalitet, der har været eksempler på siden epidemiens start.

- Det er usmageligt at lukrere på en epidemi, og det er jo også noget, der har været lavet særlig lovgivning om. Så det er klart, at det ser vi skrapt på, lyder det.

I foråret 2020 vedtog flere partier i Folketinget en ny lov, der gør det muligt at straffe overtrædelser særligt hårdt, hvis de er begået i sammenhæng med covid-19-epidemien.

- Vi har nogle problemer, når det er udenlandske bagmænd, men i mange af de her sager er det altså danske gerningsmænd, der sidder og lukrerer på det, og dem kommer vi til at gå efter, siger Lars Lienhøft Larsen.

Han opfordrer desuden til, at man tager en snak med venner eller familiemedlemmer, der ikke er så teknisk stærke, så man hjælper dem med ikke at falde for svindelnumre.

Har man oplysninger om svindelnumrene, kan politiet fanges på telefon 1-1-4.