Lokalt

Her er tilslutningen til vaccination af børn lavest: Nu kommer ny borgmester med kontant udmelding

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Kort før skolestart viser tal, at tilslutningen til vaccination af 5-11-årige børn er lavest i Region Hovedstaden.

I Region Hovedstaden vil blot 1 ud af 20 børn i alderen 5-11 år være færdigvaccineret, når de onsdag igen indtager landsdelens skoler.

Og det får nu den nytiltrådte børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Næsager (K), til at reagere.

Budskabet er klart: Få dit barn vaccineret.

Det fortæller han til TV 2 Lorry mandag, der også markerer første arbejdsdag for den nye borgmester.

- Som nytiltrådt vil jeg gerne bakke op om den anbefaling, Sundhedsstyrelsen kommer med. Det vil jeg af hensyn til børnene, så færrest muligt bliver syge, når de møder i skole. Men også af hensyn til lærere og pædagoger, så de ikke skal udsættes for risiko, siger Jakob Næsager.

Ikke bekymret for skoleåbning

Det er særligt vaccinetilslutningen blandt de 5-11-årige, som Jakob Næsager gerne vil have fokus på.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut har 42 procent af de 5-11-årige på landsplan påbegyndt coronavaccinationen. I Region Hovedstaden er tallet dog kun 37 procent, hvilket er den laveste tilslutning, når man sammenligner med tilslutningen i de øvrige regioner.

Onsdag vender de danske skolebørn retur efter juleferien. Og selvom en stor del af børnene ikke er vaccinerede mod corona, bekymrer det ikke Jakob Næsager.

- Nej, jeg er ikke bekymret, men jeg vil gerne støtte den anbefaling, Sundhedsstyrelsen kommer med. Særligt når vi kan se, at mange forældre endnu ikke har fulgt den, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Jeg tror, der er en del forældre, som lige skulle se tiden an. Måske nogle har glemt det (anbefalingen red.) over julen, og så vil jeg gerne give dem et venligt puf. For jeg vil så gerne have, at børnene i vores skoler og institutioner kan have så normal en hverdag som muligt med de lærere og pædagoger, de er vant til at se.

Minister: "Forsvarligt at åbne skolerne"

Da skoleeleverne blev sendt hjem inden jul, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet, at det var regeringens "store håb", at alle børn blev vaccineret i december.

Men regeringens ønske er ikke blevet indfriet. Det fortalte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) søndag til TV 2.

Samtidig understregede hun, at det ifølge hende er forsvarligt at sende børnene tilbage i skole 5. januar.

- Spørger du mig, om jeg synes, det er forsvarligt, er svaret ja, lød det fra ministeren.

Børne- og Undervisningsministeriet holder tirsdag klokken 10 pressemøde om rammerne for børnenes tilbagevenden til skole.