Lokalt

Her brager varmeprisen op med 185 procent - værst tænkelige scenarie, erkender energiselskab

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Beboere i blandt andet Ulstrup kan se frem til en voldsom stigning på deres varmeregning næste år.

Thomas Vestergaard Kristensen fra Ulstrup fik sig lidt af et chok, da han læste varslingen fra Gudenådalens Energiselskab, som selskabet lagde op på deres hjemmeside 23. december.

Fra april næste år forventer energiselskabet, at forbrugerne vil blive ramt af en varmeprisstigning på hele 185 procent.

Det betyder, at varmeprisen for et standardhus på 130 kvadratmeter og et forbrug på 18,1 MWh forventes at stige til i alt 45.441,25 kroner om året. Det gælder blandt andet husstande i Ulstrup og Bjerringbro.

Thomas Vestergaard Kristensen bor sammen med sin partner i et hus på omkring 140 kvadratmeter i Ulstrup, og han har regnet sig frem til, at det vil koste dem næsten 3.000 kroner mere om måneden at varme huset op fra april, end det gør nu.

- Jeg synes, at det lyder af rigtig, rigtig meget, og det undrer mig, for hos andre varmeværker kan jeg læse mig frem til, at det andre steder slet ikke stiger lige så meget, siger Thomas Vestergaard Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det værst tænkelige scenarie

Prisstigningen skyldes ifølge Gudenådalens Energiselskab, at prisen på både el og naturgas er steget i løbet af de seneste fem måneder.

- Årsagen til denne nye prisvarsling er en følge af de voldsomme prisstigninger, der gennem de seneste fem måneder har været på både el og naturgas, som begge er næsten tidoblet i pris. Det er stigninger, som vi ikke kunne forudse. Begge er energikilder, som vi er dybt afhængige af, skriver formand for Gudenådalens Energiselskab, Preben Sørensen, på selskabets hjemmeside.

Preben Sørensen skriver videre, at den store prisstigning er det værst tænkelige scenarie.

- Der skal dog ikke herske tvivl om, at det var med en stor klump i halsen, at vi har måttet sende denne varsling ud, men den samlede bestyrelse har set det som rettidig omhu, at vi varsler det værst tænkelige scenarie, lyder det på hjemmesiden.

Han understreger, at selskabet ikke må hæve priser, der allerede er varslet, men godt må sænke dem, hvis de ser en positiv udvikling i priserne på de energikilder, som selskabet anvender.

Pristigningen

Prisstigningen træder i kraft 1. april 2022, hvor det variable bidrag stiger helt op til 2250 kroner/MWh inklusive moms. Areal- og abonnementsbidrag forbliver uændrede.

Det betyder, at varmeprisen for et standardhus på 130 kvadratmeter og et forbrug på 18,1 MWh forventes at stige til i alt 45.441,25 kroner.

Stigningen udgør 185,51 procent.

Årlig pris for et standardhus på 130 kvadratmeter

Varmebidrag: 32.580,00

Fast bidrag: 3.773,00

Bidrag i alt: 36.353,00

Moms: 9.088,25

Samlet årlig pris: 45.441,25 kroner      

Stigning i %: 185,51

Kilde: Gudenådalens Energiselskab

I Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for danske fjernvarmeselskaber, kalder man prisstigningen i Ulstrup for et "meget sjældent tilfælde".

Ifølge direktør Kim Mortensen er det kun 100.000 ud af de 1,8 millioner danskere med fjernvarme, der kommer til at opleve prisstigninger i størrelsesorden 20-40 procent.

- Fjernvarmeselskaberne kan ikke opbygge en egenkapital på grund af hvile i sig selv-princippet, så når prisen på råvaren stiger, lander den hos forbrugeren hos de fjernvarmeværker, der ikke har købt gas og el på kontrakt til fastprisaftaler, siger han.

Frygter ærgerlige konsekvenser for byen

Tilbage i Ulstrup frygter Thomas Vestergaard Kristensen, at de voldsomme prisstigninger kan få ærgerlige konsekvenser for byen.

Selv bor han med sin partner, og de har to indtægter til at få det hele til at løbe rundt med. Men så heldige er alle ikke.

- Der er mange enlige og pensionister herude, der kun får én pension. Jeg frygter, at de ikke kan få det til at strække, og at mange huse sættes til salg, siger Thomas Vestergaard Kristensen.

Parret overvejer ikke at flytte fra byen på grund af prisstigningerne, men de kommer til at skulle prioritere, hvad deres penge nu skal bruges på.

- Vi har ikke lyst til at flytte, så vi kan blive nødt til at betale prisen. Men så er der andre ting, der må i anden række. For eksempel kan jeg ikke få ny bil, selvom den, vi har, trænger til at blive udskiftet, og renovering af huset må også sættes i anden række, siger Thomas Vestergaard Kristensen.

Det har længe været et ønske i Ulstrup, at byen skal kunne tiltrække flere nytilflyttere. Ifølge Thomas Vestergaard Kristensen kan det blive sværere med de høje varmepriser:

- Jeg frygter, at det kan afholde folk fra at flytte dertil. Hvis det koster så meget at varme et hus op her, tror jeg, at folk vil vælge at flytte andre steder hen, siger han.

Arbejder på løsninger

Hos energiselskabet vil de i den kommende tid arbejde på at finde løsninger, der kan minimere den voldsomme stigning.

- Det er klart, at vores førsteprioritet i bestyrelsen og ledelsen er at finde en eller flere løsninger, der kan hjælpe alle vores forbrugere i denne alvorlige situation, og vi har allerede nu flere ideer på tegnebrættet, skriver Preben Sørensen på hjemmesiden.

Bestyrelsen vil gå i dialog med Viborg og Favrskov Kommune for at undersøge muligheder for nye tiltag og håber også på hjælp længere oppe fra.

- Dette er det vildeste, som jeg har oplevet siden oliekrisen i 1972, og det er ikke noget, jeg som formand er stolt over at skulle præsentere for vores forbrugere. Jeg håber derfor personligt, at denne alvorlige situation snarest vil blive behandlet på ministerplan for at sikre kommende el- og gaspriser samt leverancer, lyder det fra Preben Sørensen.

Varmeregningen stiger - hvorfor?

Gasprisen i Danmark påvirkes af den internationale handel, og den høje pris skyldes blandt andet, at udbuddet af gas ikke har kunnet følge med efterspørgslen. Mens efterspørgslen er steget, har leverancerne af gas fra Rusland og Norge blandt andet været lavere end forventet.

Prisstigningerne betyder, at husstande med individuelt gasfyr eller fjernvarme fra et selskab med en høj andel af gas kan risikere en månedlig prisstigning i vinterperioden på over 1000 kroner, hvis gaspriserne fortsætter på nuværende niveau. Den konkrete prisstigning for den enkelte husstand vil afhænge af blandt andet boligstørrelse og energiforbrug.

Kilde: Klima - Energi - og Forsyningsministeriet