Et halvt kilo flæskesteg til under fem kroner: - Jeg føler mig en lille smule trådt på

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Fem kroner for en flæskesteg er lige i underkanten, hvis man spørger flere fynske forbrugere.

En halv liter piskefløde til tre kroner, 200 gram smør til fire og et halvt kilo flæskesteg for en femmer.

Discountkædernes priser er ekstra lave lige nu. Alle kæmper de om at have de billigste priser på klassiske julevarer.

Men det er rigtig dårlig stil af supermarkederne at prissætte så lavt, lyder det fra den økologiske svineproducent Hans Erik Jørgensen fra Risbjerg Landbrug i Jordløse.

- Som landmand føler jeg mig en lille smule trådt på. Jeg synes jo, at fødevarer skal koste væsentligt mere end de der fem kroner per halve kilo, siger han.

Sender forkert signal

Ifølge Hans Erik Jørgensen sender de lave priser et signal om, at supermarkederne er ligeglade med dem, der producerer fødevarerne.

- Vi bruger jo rigtig meget tid på at producere de her dyr og er glade for at arbejde med dem. Og så er det bare rigtig ærgerligt at se, at man skal helt ned i den pris. Man kan jo få en hel meter flæskesteg til samme pris som en flaske vand. Det, synes jeg, er frusterende, siger han.

Lige nu er priserne så lave, at supermarkederne taber penge på de billigste varer, fordi de bliver solgt billigere end discountkæderne selv kan købe dem.

- Det er os, der tager det her tab på os for at give kunderne nogle rigtig gode tilbud, og så får landmændene den pris, de altid har fået, siger kommunikationschef i Rema 1000, Jonas Schrøder, til TV 2 Østjylland.

- Det er (for) billigt

For de julehandlende ved Føtex i Nyborg, som TV 2 Fyn talte med, var der ingen tvivl om, at et halvt kilo flæskesteg til fem kroner er billigt. Om det er for billigt, var der delte meninger om.

- Jeg synes, det er for billigt. Det lokker jo folk til at købe fra dårligt dyrevelfærd. Uden at virke hellig, så synes jeg, at jeg har gjort lidt, når jeg har købt en ordentlig flæskesteg. Og jeg håber også, at den smager bedre, siger Stig Knudsen.

- Det peger måske på, at landmændene ikke får nok for deres svin. Og så tænker jeg, at dyrevelfærden helt sikkert ikke er i orden, siger Karen-Marie Hasling.

Det lokker jo folk til at købe fra dårligt dyrevelfærd

Stig Knudsen, Nyborg

For Nannaeia Szofia Nørregaard skriger de billige priser heller ikke ligefrem dyrevelfærd.

- Jeg tænker ikke, det er nogle grisebasser, der har løbet rundt ude på marken og boltret sig i jorden og spist fra naturen, siger hun.

Men nogle gange prisen det vigtigste. Det siger Lucas Corydon, som ville købe flæskestegen, hvis det var ham, der stod for julemiddagen derhjemme.

- Det er billigt, og så kan man bruge det til at lave god mad, siger han.

Det er ikke unormalt, at eksempelvis flæskestegen kommer på tilbud i december. Men fra flere sider bliver priskrigen, der i øjeblikket kommer forbrugerne til gode, alligevel betegnet som ekstraordinær, skriver TV 2.

Fem kroner for en flæskesteg er lige i underkanten, hvis man spørger flere fynske forbrugere.