Universitet samler flere hundrede til eksaminer: - Det er forrykt

TV2 √ėstjylland logo
I samarbejde med TV2 √ėstjylland

Mens grundskoleelever er sendt hjem til onlineundervisning, fortsætter de videregående uddannelser med at samle studerende til eksaminer.

Onsdag blev alle elever på landets grundskoler sendt hjem for at blive undervist online.

Anderledes står det til på de videregående uddannelser.

Her afvikler blandt andet Aarhus Universitet eksamen for 2000 studerende, hvor 500 af dem tirsdag samles til en eksamen i fire af universitetets auditorier. Det til trods for, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i sidste uge gav gr√łnt lys for onlineeksaminer.

Og for flere studerende skaber de store forsamlinger kort f√łr jul utryghed. Blandt andet for Elisabeth Lennert, der studerer p√• diplomingeni√łruddannelsen i softwareteknologi p√• Aarhus Universitet.

Hendes eksamen foreg√•r nemlig ved fysisk fremm√łde p√• universitetet.

- Vores regering siger, at smittek√¶der skal brydes, men Aarhus Universitet siger, at vi skal samles, siger hun til TV2 √ėSTJYLLAND og forts√¶tter:

- Jeg synes, det er forrykt. Vi skal til at holde jul om lidt og hjem til vores familier, og lige inden skal vi samles på kryds og tværs.

- Helt uacceptabelt

Elisabeth Lennert mener, at det stiller de studerende i et moralsk dilemma, hvor de bliver tvunget til at v√¶lge, om de vil prioritere deres uddannelse eller hensynet til bek√¶mpelsen af coronasmitten h√łjest.

Også i et Facebook-opslag af Aarhus Universitet, der opdaterer om, at eksaminerne vil blive afholdt som planlagt indtil januar, hvor de fleste vil blive afholdt online, udtrykker de studerende deres utryghed.

- S√• uansvarligt at forts√¶tte fysiske eksamener. Det hj√¶lper jo ingenting at g√łre eksamener online til januar. Det kan p√• ingen m√•de komme bag p√• AU, at det kunne ske. Det s√¶tter de studerende i en ekstremt uheldig situation, hvor de skal v√¶lge at gennemf√łre eksamen lige op til jul med den risiko det indeb√¶rer, eller de skal v√¶lge at bruge et fors√łg p√• at blive hjemme og passe p√• sig selv og sine n√¶rmeste, skriver en studerende.

En anden bakker op:

- Det her er helt uacceptabelt fra AU’s side. Corona burde ikke komme bag på dem, og en plan B burde for længst have været forberedt.

Eksamen med mundbind og coronapas

If√łlge Berit Eika, der er prorektor p√• Aarhus Universitet, har de studerendes ve og vel v√¶ret en del af afg√łrelsen for at vente med at oml√¶gge eksaminerne til onlineeksaminer til januar.

- Vi f√łlger de anbefalinger, vi har f√•et, som er, at vi oml√¶gger eksaminerne fra januar. Det at have en eksamen, der er forudsigelig, er ret vigtigt. Vi har heldigvis studerende, der heldigvis har kunnet gennemf√łre almindelig undervisning i efter√•ret, og som har forberedt sig siden efter√•ret p√• at g√• til eksamen, og hvis vi oml√¶gger med meget kort varsel, er der studerende, der kan g√• i panik eller blive bekymrede, siger hun til TV2 √ėSTJYLLAND og forts√¶tter:

- Forudsigelsen har haft en rolle i vores afg√łrelse. Vi har gjort rigtig, rigtig meget for at sikre, at det er trygt, siger prorektoren og henviser til, at der under eksaminerne er store lokaler og krav om b√•de mundbind og coronapas.

Hun understreger, at hun forst√•r bekymringen, men at de studerende ogs√• selv m√• hj√¶lpe til ved at have et coronapas og s√łrge for at holde afstand.

- Det her er noget, vi skal l√łse sammen, siger Berit Eika.

Professor: Ingen har mere ret end den anden

J√łrgen Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme p√• Aarhus Universitet, mener ikke, at man kan sige, at det enten er de studerende, der frygter smitte, eller uddannelserne, der forts√¶tter fysisk fremm√łde, der har ret.

- Man m√• sige, at begge parter har ret. Det er vigtigt at g√łre det klart, at Omikron-smitten breder sig i hele samfundet med utrolig hast. S√• man er ikke sikker, hvis man g√•r i et stormagasin eller p√• v√¶rtshus, efter man har afsluttet dagen p√• sine studier. Om den er st√łrre eller mindre i en eksamenssituation, ved jeg ikke, om man kan sige noget om.

Men er det klogt at √•bne d√łrene for flere hundrede studerende p√• Aarhus Universitet?

- Det er noget andet end at st√• p√• et v√¶rtshus, hvor man st√•r meget t√¶t sammen, fordi der er truffet forholdsregler. S√• du har coronapas, mundbind og udluftning, og det reducerer smitteriskoen, men fjerner den selvf√łlgelig ikke, siger han og understreger, at det er vigtigt, at de studerende skal melde, hvis de er smittede, har symptomer eller ikke er vaccinerede.

På trods af risikoen for at blive smittet og frygten for at ikke kunne holde jul med familien har Elisabeth Lennert valgt at tage til sin eksamen.

- Ja, for jeg har ikke noget valg, siger hun.