Lokalt

Viborg hårdt ramt af Omikron-variant: Dropper strikse isolationsregler

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

35 procent af danske Omikron-smittede er i Viborg. Kommunen er nu nødt til at bryde reglerne for isolation af tredjeledskontakterne til smittede.

Viborg Kommune har på et krisemøde besluttet ikke at følge de strikse retningslinjer for isolation, der gælder for smittede med den nye Omikron-variant.

I visse tilfælde vil nære kontakters nære kontakter altså ikke blive bedt om at gå i isolation, som ellers er retningslinjen, men i stedet om at møde på arbejde.

Ifølge kommunaldirektøren er der 30 medarbejdere i kommunens ældrepleje, der er kontakter i tredje led til smittede med Omikron-varianten.

- Vi isolerer selvfølgelig de smittede og deres nære pårørende, men på ældreområdet opfordrer vi nære kontakters nære kontakter til at møde op på arbejde alligevel, siger kommunaldirektør Lasse Jakobsen.

Kommunen har svært ved at opretholde nødvendig service og bemanding på grund af at folk er sendt i isolation for Omikron – især i ældreplejen.

Lasse Jakobsen, kommunaldirektør, Viborg Kommune

- Og så møder man med heldragt, mundbind og visir. Det handler om 10 medarbejdere i hjemmeplejen og 20 på plejecentrene, som vi ikke ville kunne dække af på anden vis. Hvis vi skal opretholde den kritiske infrastruktur, så er vi nødt til at bryde retningslinjerne, siger kommunaldirektøren.

Alene i Viborg Kommune er steget antallet er personer smittet med Omikron-varianten steger fra 53 søndag til 92 bekræftede tilfælde mandag eftermiddag, oplyser kommunaldirektøren.

På landsplan er der 261 tilfælde bekræftet med Omikron-smitten, oplyser Statens Serum Institut.

Midtbyens Gymnasium har sendt samtlige 800 elever og lærere hjem. Derudover er flere institutioner også ramt, og har måttet sende børn og personale hjem.

Fakta om retningslinje for isolation ved omikron-variant

Sådan gør du, hvis du er nær kontakt til en person, som er smittet eller mistænkt smittet med omikron-varianten:

  • Gå i selvisolation, uanset om du er vaccineret eller tidligere smittet.
  • Bliv PCR-testet på 1.-, 4.- og 6.-dagen efter, du sidst var i kontakt med den smittede person.
  • Selvisolationen kan ophæves igen efter negativt svar på den sidste PCR-test på 6.dagen.


Sådan gør du, hvis du er nær kontakt til en nær kontakt til en person, som er smittet eller mistænkt smittet med omikron-varianten:

  • Gå i selvisolation uanset om du er vaccineret eller tidligere smittet.
  • Bliv PCR-testet på 1.-, 4.- og 6.-dagen efter, du sidst var i kontakt med den person, som er nær kontakt til den smittede.
  • Selvisolationen kan ophæves igen efter negativt svar på den sidste PCR-test på 6.dagen.


Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kraftig stigning

En julefrokost i oplandsbyen Hersom sidste lørdag har været en superspreder-event i Viborg Kommune. Søndag aften stod det klart, at i alt 53 af 150 deltagere ved festen var smittet med Omikron-varianten under festen.

- Vi er tilsyneladende det sted i landet, hvor der er flest smittede med Omikron, siger kommunaldirektøren.

Mandagens udvikling er kun taget til. Derfor vælger man altså nu at trodse retningslinjerne, forklarer kommunaldirektøren.

- Kommunen har svært ved at opretholde nødvendig service og bemanding, på grund af at folk er sendt i isolation for Omikron – især i ældreplejen.

Selv om kommunen har brug for, de ansatte i ældreplejen er det de ansattes eget valg, hvordan de vil håndtere situationen, hvis de skulle være tredjeledskontakt til en smittet med Omikron-varianten.

- Vi kan kun opfordre medarbejderne til det, men det er op til dem i sidste ende, om de vil møde på arbejde eller ej.

- Vi forventer, at man melder noget ud fra myndighederne om, at man bløder op for retningslinjerne, for det her er ikke holdbart. Vi har også set det med andre varianter, fx delta, hvordan retningslinjerne ændrede sig med tiden.

Wilbek: Drop regler

Overfor Viborg Stifts Folkeblad peger borgmester Ulrik Wilbek på, at hvis ikke reglerne for isolation ændres, vil det lukke hele kommunen ned i løbet af kort tid.

- Der vil komme flere tilfælde, og meget hurtigt kan vi stå i en situation, hvor vi ikke har sosu-assistenter og pædagoger på arbejde, fordi de skal isolere sig.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det fortsat de gældende retningslinjer, at tredjeledskontakter også skal gå i isolation.

Søndag sagde direktør i Statens Seruminstitut til TV2, at det fortsat gælder om købe tid, så flere danskere kan nå at blive vaccineret.