Lokalt

Mandag formiddag fik Den Blå Planet ekstraordinær god nyhed: “Vi er fantastisk glade”

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Den helt nye aftale om finanslov sender 11,5 millioner kroner til Den Blå Planet på Amager, der længe har været i økonomisk uføre.

Dyrene i Nordeuropas største akvarium - Den Blå Planet - kunne mandag formiddag slå et ekstra svirp med halen.

Her præsenterede regeringen sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne således en ny finanslov - og i den var der sat 11,5 millioner kroner af til Den Blå Planet på Amager.

Akvariet har kæmpet ekstremt hårdt for at holde sammen på økonomien under coronakrisen, og derfor falder den nye saltvandsindsprøjtning på et tørt sted, lyder det fra direktør, Jon Diderichsen.

- Det er vi fantastisk glade for. Det er afgørende for os, at vi også får hjælp fra staten, efter at vi selv har gjort alt, hvad vi kunne, for at skaffe midler og gøre opmærksom på, at vi stadig manglede penge, siger Jon Diderichsen til TV 2 Lorry.

Den Blå Planet har indtil nu manglet 15 millioner kroner for at få budgettet for 2022 til at hænge sammen. Med finanslovens ekstraordinære tilskud på 11,5 millioner kroner mangler akvariet dog fortsat at komme helt i mål - men det tegner godt nu, lyder det.

Det er vi fantastisk glade for.

Direktør i Den Blå Planet, Jon Diderichsen

- Vi er optimistiske i forhold til at skaffe det sidste efter den her enorme hjælp, vi har fået i en ekstraordinær situation. Der er stor forskel på at skaffe 15 millioner og de sidste tre en halv. Nu håber vi på opbakning fra danskerne og at turisterne kommer hurtigt tilbage, siger Jon Diderichsen.

Svær sommer - kuriøs kampagne kom til undsætning

Den Blå Planet anslår, at omkring 60 procent af alle besøgende hvert år er turister. Derfor har coronakrisen og de medfølgende rejserestriktioner verden over ramt Tårnby-akvariet ekstra hårdt.

I juli måned lød den dystre udsigt, at akvariet kun kunne overleve i yderligere otte måneder, fordi der kun var omkring 35 procent af det normale antal gæster. Dertil kom blandt en månedlig elregning på 650.000 kroner, ligesom der er udgifter til over 100 ansatte og 21.000 dyr.

I løbet af sommeren fik en kuriøs kampagne dog sat skub i de økonomiske tandhjul. Den Blå Planet indrykkede således en lidt anderledes annonce, end man normalt ser, i Den Blå Avis.

For 500.000 kroner kunne man blive den "heldige ejer" af en blæksprutte med hele 200 sugekopper. Tre dage senere afslørede den danske bitcoinmilliardær Niklas Nikolajsen von Karlshof, at han havde afgivet et bud på blæksprutten.

Handlen endte med at blive en donation på 560.000 kroner til den nødlidende akvarium, og den lidt anderledes reklamekampagne fik da også lokket flere danske gæster til Amager.

Også penge til Øresundsakvariet

Det er dog først nu - godt et halvt år senere - at man for alvor kan se lyst på næste sæson. Direktør Jon Diderichsen har endnu tilgode at overbringe den gode nyhed til akvariets ansatte, men han er ikke i tvivl om, hvordan de vil reagere.

- Det bliver de da super glade for. De har også mærket, at vi alle har kæmpet i 21 måneder. Jeg har været nødt til at skære voldsomt ned på alle områder. Det betyder helt sikkert noget for dem moralsk, at de ved, vi er sikret for næste år også, siger Jon Diderichsen.

Årets finanslov har også tilgodeset Øresundsakvariet i Helsingør, hvor støtten bliver videreført. Med tre millioner kroner årligt frem til 2025 kan besøgende altså fortsat se mere til Øresunds og Kattegats dyre- og planteliv i det nordsjællandske akvarium.

Efter en svær begyndelse på sommeren, oplevede Den Blå Planet sidst på sæsonen, at flere og flere danskere støttede akvariet. Det kan du se mere til her:

På Facebook takker Den Blå Planet for hjælpen og de mange donationer, de har modtaget, efter de i et reklamestunt satte fisk og bløddyr til salg. Men situationen er fortsat kritisk, lyder det fra direktøren. Video: TV 2 Lorry