Lokalt

Vil have aldersgrænsen hævet: - Færre vil ende i alkoholisme

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

For mange unge føler sig presset til at indtage alkohol, mener Aarhus Kommune, der nu vil kæmpe for, at aldersgrænsen for køb af alkohol hæves.

Breezer, Cult Shaker og øl.

Når unge i Danmark fylder 16 år, åbnes der for en lang række muligheder for køb af alkoholiske drikke.

Det leder ifølge Aarhus Kommune til et pres på de unge til at indtage alkohol i sociale sammenhænge. Og det skal det være slut med.

Derfor vil blandt andre rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, forsøge at få skabt liv i debatten om at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol fra de 16 år, grænsen ligger på i dag, til 18 år.

- Grunden til, at vi går ud med det, er, fordi det er det mest effektive redskab til at begrænse antallet af personer, der ender i skadelig druk og alkoholisme, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han understreger, at Danmark er et af de sidste lande i Europa, hvor det er tilladt at sælge alkohol til unge under 18 år. Og ifølge en europæisk skoleundersøgelse er det især 9. klasseelever der ligger i top, når det kommer til alkoholforbrug.

Op til Aarhus Kommunes indsats for - blandt andet på Christiansborg - at sætte gang i debatten om at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol med to år er en syvpunktsplan torsdag blevet vedtaget i kommunen.

Her er der identificeret syv indsatsområder, der har til hensigt at starte en bevægelse hen mod en mere ansvarlig alkoholkultur blandt kommunens unge med henblik på blandt andet en alkoholfri sidste skoledag i folkeskolen, alkoholkampagner og etablering af alternative fællesskaber, hvor alkohol ikke er i fokus.

Er der en ældre inde over, er der mulighed for, at indtaget bliver mere ansvarligt

Thomas Medom, rådmand, Børn og Unge

Det kommer på baggrund af, at det ifølge kommunens egen undersøgelse er hver tredje unge på ungdomsuddannelserne, der har sagt nej til at deltage i en sammenkomst, fordi de ikke havde lyst til at drikke alkohol.

- Vi vil gerne påvirke muligheden for at være en del af fællesskabet uden at drikke alkohol. Derfor arbejder vi på at udsætte muligheden for køb af alkohol aldersmæssigt, siger Thomas Medom, der er rådmand for Børn og Unge.

Men hvis aldersgrænsen hæves, tror du så ikke, at børnene bare får ældre personer til at købe varerne for dem?

- Jo, og det må man gerne. Det er en del af pointen, for er der en ældre inde over, er der mulighed for, at indtaget bliver mere ansvarligt, siger han og fortsætter:

- Der er en sandsynlighed for, at der er ældre personer med til den fest, der indkøbes alkohol til. Så kan det være, at den unge eksempelvis ikke drikker lige så meget på lige så kort tid.

Rådmanden for Børn og Unge mener samtidig, at der, ligesom inden for rygning, med tiden vil opstå en bevægelse med holdninger til voldsom beruselse blandt børn.