Valgdrama på Samsø: Venstre-borgmester kuppet

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Valgdramaet fortsætter på Samsø – nu skal Marcel Meijer (S) være borgmester fra 1. januar.

14 dage efter kommunalvalget sker der nu en vild udvikling på Samsø.

Tirsdag er konstitueringsaftalen mellem Socialdemokratiet og Venstre revet i stykker.

SF og Socialdemokratiet finder alligevel sammen og peger på Marcel Meijer som borgmester – dermed må Venstres Søren Wiese aflevere borgmesterkæden tilbage til Marcel Meijer allerede inden, han har fået den om halsen.

Det har været en svær beslutning, men vi synes alligevel, det her er det rigtige

Marcel Meijer (S)

Dramatisk valgaften

Efter en dramatisk valgaften og nat på Samsø blev Venstres Søren Wiese udpeget som ny borgmester i kommunen fra årsskiftet. Og det på trods af et rødt flertal bestående af SF og Socialdemokratiet.

Men under konstitueringsforhandlingerne i kølvandet på valgresultatet gik der så meget knas i samarbejdet mellem de to partier og deres spidskandidater – Marcel Meijer (S) og Ulla Holm (SF) - at Venstres Søren Wiese med opbakning fra Socialdemokratiet blev udpeget som ny borgmester.

Sådan er mandaterne fordelt i Samsø Kommune

Der er 11 pladser i kommunalbestyrelsen på Samsø. De pladser fordeles per 1. januar 2022 således mellem partierne.

4 mandater til Socialdemokratiet
3 mandater til Venstre
2 mandater til SF
2 mandater til Det Konservative Folkeparti

På valgaftenen gik det altså helt galt mellem de to spidskandidater, da Ulla Holm forsøgte at samle et bredt flertal bag sig for selv at gå efter borgmesterposten.

Men nu har de to røde partier klinket skårene og fundet sammen igen i en sådan grad, at de med et samlet flertal i ryggen nu peger på Marcel Meijer som borgmester fra den 1. januar 2022.

- Jeg kan ikke helt juble, men jeg synes, det er det rigtige. Jeg føler, jeg fyrer en chef, jeg rigtig godt kan lide, for jeg kan rigtig godt lide Søren Wiese, siger Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND.

Dermed kan han om en måned tage hul på sin tredje periode som borgmester på Kattegatøen.

- Jeg er sgu ked af det

Venstres Søren Wiese nåede at mærke borgmesterdrømmen i to uger, inden den braste. Og han havde ingen ide om, at det ville ske.

Så da Marcel Meijer ringede og meddelte Søren Wiese om, at han ikke længere kunne kalde sig borgmester, blev han chokeret.

- Vi havde en aftale om at snakkes ved klokken 11 for at drøfte vores konstituerende møde i morgen (onsdag, red.). Jeg troede, vi skulle tale om nogle småting. Men det skulle vi ikke. Han meddelte mig, at han var ked af det, men han var gået sammen med SF, fortæller Søren Wiese.

- Jeg er sgu ked af det, lyder ordene fra den fratrædende Venstreborgmester.

Selvom det er trist at opgive sin borgmesterkæde, føler Søren Wiese sig ikke forrådt. For 'det er spillet', som han siger.

- Det er synd for Samsø, at vi ikke kan bygge samfundet op i et fælleskab over midten mellem Venstre og Socialdemokratiet.

Søren Wiese ser nu ind i en tid, hvor han igen skal være oppositionsleder på øen. Men først og fremmest skal han komme ovenpå igen efter skuffelsen over, at Socialdemokratiet pludseligt vender ham ryggen, siger han.

'En svær beslutning'

Marcel Meijer har i kølvandet på konstitueringsaftalen med Socialdemokratiet og Venstre udtalt, at han ikke kunne finde på at bryde den konstitueringsaftale, han på valgnatten indgik med Venstre på Flinchs Hotel efter at være udvandret fra Samsø Hallen i vrede.

Hvad har fået dig til at ændre mening?

- Det har været en svær beslutning, men vi synes alligevel, det her er det rigtige. Vi har fået mange opfordringer fra medlemmer og ikke-medlemmer til at gøre det. Og vælgerne har stemt et rødt flertal ind i kommunalbestyrelsen, og flere har sagt til mig, at jeg ikke kan være bekendt at pege på en blå borgmester, siger Marcel Meijer.

Efter valget er bølgerne gået højt mellem Marcel Meijer og SFs Ulla Holm med blandt andet beskyldninger om kønsdiskrimination. Tilliden mellem de to var helt væk, lød det fra dem begge.

Du har tidligere udtalt, at der er et enormt tillidsbrud mellem SF og dig, som ikke kan rettes op på. Hvad har ændret sig?

- Kjeld Bønkel fra SF, som er nummer 2 på listen, har gjort meget for at rette op på det. Han har limet skårene mellem SF og jeg. Vi har talt med hele SF-ledelsen, og de bakker op om det, siger Marcel Meijer.

'Vi skal videre sammen'

Men hvordan kan samsingerne nu vide sig sikre på, at I kan finde ud af at samarbejde?

- Det, der har overbevist mig, er, at vi har en aftale med hele SF-ledelsen. Det er meget vigtigt. Da vi lavede denne aftale, var vi alle til stede, og jeg kunne se, de var glade og lettede. Og jeg har stor tiltro til det.

- Indimellem er der en hård tone i debatten på Samsø. Det er blevet bedre, og vi har blandt andet lavet budgetforlig, som alle har været bag. Det samarbejde skal vi udvikle de næste fire år, siger Marcel Meijer.

Men er dig og Ulla Holm blevet gode venner igen?

- Vi er politikere begge to og kan komme på kant med hinanden, men nu har vi indset, at vi skal videre sammen.

Fælles politisk-program for fremtiden

Marcel Meijer fortæller, at SF og Socialdemokratiet ikke alene har uddelt udvalgsposter mellem sig, men at de også har lavet en politisk aftale, de vil samarbejde om.

Den plan indeholder blandt andet investeringer i Plejecenter Kildemosen, investeringer i skoleområdet, øget fokus på modstanden mod en ny, mulig Kattegatbro samt en øget udvikling af færgeområdet.

Og det er et politisk program, som Ulla Holm tror, vil give den nye konstituering medvind og vise samsingerne, at de to partier kan samarbejde.

- Det er et spørgsmål om tillid. Når vi fortæller om vores program, tror jeg, at langt de fleste vil bakke op om det. Der er trods alt et rødt flertal, og det er min forhåbning og tro, at vælgere vil synes, at det er godt, siger Ulla Holm.

Ulla Holm: Jeg er meget, meget glad

Hun erkender, at forløbet de seneste uger ikke har været det kønneste.

- Det er aldrig rart, og jeg bryder mig ikke om at have åbne konflikter, siger Ulla Holm.

Hun har siden valget arbejdet aktivt for, at det skulle lykkedes at lave en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet.

- Jeg er meget, meget glad for, at det nu er lykkedes, siger Ulla Holm

Ulla Holm fortæller, at forholdet mellem de to hovedpersoner nu er godt igen.

- Ja, vi er gode venner. Der er etableret en god kommunikation med videre. Det har været det vigtigste. Man skal som politiker altid have fokus på det, der er vigtigt i politik, og vi vil gerne gennemføre politik for samsingernes skyld.