Lokalt

Hun smed vielsesringen ved mandens begravelse: - Det er ok hurtigt at få en ny kæreste

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Mette Bording Nybo vil gøre op med tanken om, at det er forkert at finde en ny kæreste hurtigt efter tabet af en partner.

Mette Bording Nybo mistede sin mand, Thomas, for to år siden. Han døde af kræft efter tre års sygdom og efterlod hende som enke med tre sønner på 11, 16 og 19 år.

Men rollen som enke ville Mette Bording Nybo, der arbejder som gymnasielærer på Viborg Katedralskole, ikke tage på sig. I hendes øjne er en enke en efterladt, der kun har et hoved, men ikke en krop.

- Jeg har brug for en ny mand, der vil holde om mig og sige, at jeg er lækker og kysse mig, men nogle har reageret med at sige, at det må jeg da ikke i min sørgeperiode, hvor jeg skal finde mig selv, siger Mette Bording Nybo.

- Men jeg havde brug for at finde mig selv i en andens favn. En mand, der kunne trøste mig. Det var en måde ikke at ryge helt ned i sorgens sorte dyb, tilføjer hun.

Smed ringen til begravelsen

Inden han døde, bad Mette Bording Nybo sin mand om at fortælle deres tre sønner, at han ønskede, hun skulle finde en ny kæreste, når han var død.

Og ved hans kiste i kirken holdt hun en kærlighedstale og fik sagt tak for alt det smukke, der havde været i deres ægteskab.

- Jeg sluttede med at sige, at jeg altid vil elske ham, og jeg altid vil bære ham med mig, men at vores ægteskab sluttede her. Så tog jeg min forlovelses- og vielsesring af. Det var vigtigt for mig at gøre det offentligt, så folk var klar over den proces, jeg skulle i gang med, selvom det var anderledes og også provokerende for nogle, vil jeg tro, siger hun.

Mette Bording Nybo oprettede efter sin mands begravelse en profil på Tinder, og seks uger efter sin mands død gik hun på date.

Her mødte hun Jens, der er hendes kæreste i dag. I starten var det dog svært for Mette Bording Nybo at indgå i et nyt forhold. Hun savnede den version af sig selv, hun havde været i sit ægteskab. Derfor forlod hun også sin nye kæreste, Jens, på et tidspunkt.

Må jeg ikke godt have lov til at være ked af det, mens der er en, der holder om mig?

Mette Bording Nybo

- Men jeg fandt så ud af, at jeg ikke kunne undvære ham. Så han er min kæreste i dag, siger Mette Bording Nybo.

Der er dog ifølge hende mange fordomme om at få en ny kæreste kort efter et tab:

- Eksempelvis at det var hurtigt, jeg var videre. Men nej, det var jeg ikke. Jeg tænker på min Thomas hver eneste dag, men må jeg ikke godt have lov til at være ked af det, mens der er en, der holder om mig?

Vil hjælpe andre

Siden ægtefællens død har Mette Bording Nybo skrevet to bøger. Den første handler om, hvordan man som familie kan være i sygdom og gøre sig klar til at sige farvel til en elsket mand og far.

Bog nummer to hedder 'Frygt ikke – elsk kun' og handler om at gribe livet igen efter et tab.

Den har hun skrevet, fordi hun vil opfordre andre til ikke at holde sig tilbage med at finde kærligheden efter et tab.

- Jeg er bekymret for, at andre lader være med at finde en ny, fordi omgivelserne synes, det er upassende. Med min bog vil jeg gerne sige, at det er ok hurtigt at få en ny kæreste, hvis det er rigtigt for dig. Det tager ikke noget fra den kærlighed, der var, siger Mette Bording Nybo.

Hun håber, at bogen kan give anledning til nogle gode snakke rundt om i familierne, hvor der sidder ensomme efterladte, der ikke tør række ud efter et nyt menneske, fordi de ligger under for fordomme i samfundet om, hvor lang en sørgetid der er passende.

- Der er mange voksne børn, der på den måde holder deres gamle forældre i lænker. Det, synes jeg, er forfærdeligt, siger Mette Bording Nybo.

Man skal lade de levende leve og de døde være døde

Mette Bording Nybo

Lad de levende leve og de døde være døde

Mette Bording Nybo har sammen med sine børn bestemt, at de ikke markerer bestemte mindedage i forhold til Thomas.

- Jeg tænker på Thomas hver eneste dag, så det er ikke fordi, han ikke har en plads i vores liv. Vi laver tit sjov med ting, han har sagt, men jeg vil ikke dyrke det. Min kloge, gamle mormor sagde engang, at man skal lade de levende leve og de døde være døde. Jeg tror, der er meget klogskab i de ord.

Mette Bording Nybo har valgt at have fokus på, at hun ikke kun har mistet. Hun har også fået noget nyt, smukt i sit liv, og det er det, der er vigtigt nu.

- Der er en enorm bekræftelse i, at et andet menneske vil en. At han som det første ringer til mig om morgenen og siger, at jeg er dejlig. Det er fantastisk at blive set som kvinde og ikke bare som mor. Det giver så meget energi og livsglæde, siger hun.