Coronavirus

Flere kommuner vil nu indføre krav om coronapas for alle medarbejdere - kan ende med fyringer

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En trepartsaftale har gjort det muligt for kommunerne at kræve, at de ansatte skal fremvise gyldigt coronapas.

Coronasmitten stiger fortsat i Danmark, og det tager man nu bestik af i Skanderborg og Varde Kommune. Her har man valgt, at det fremover er et krav, at kommunalt ansatte skal kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis den nødvendige lovgivning som ventet godkendes torsdag.

I Skanderborg Kommune traf de beslutningen på et udvalgsmøde onsdag. Og ifølge Jørgen Naut, der er byrådsmedlem i Skanderborg Kommune (S), bliver det indført som et direkte forsøg på at bremse det høje smittetryk i kommunen.

- Jeg synes, det er rimeligt, at vi kan pålægge alle medarbejdere enten at komme med gyldigt vaccinepas, så medarbejderne ikke bringer smitten videre - specielt ikke til sårbare mennesker, sagde han til TV2 Østjylland forud for mødet.

Det betyder samtidig, at ansatte, der ikke efterkommer kravet om fremvisning af enten coronapas eller -test, vil kunne blive mødt med ansættelsesretlige sanktioner.

Jeg kan godt se masser af problemer i det, for det er jo ikke typisk dansk at tvinge nogen i sådan en situation.

Jørgen Naut, kommunaldirektør i Skanderborg Kommune.

Ifølge Jørgen Naut betyder det ikke i første omgang en fyring af den ansatte, men som udgangspunkt en aftale om at arbejde hjemmefra.

Han anerkender dog, at der kan være udfordringer, hvis der eksempelvis er tale om sosu-medhjælpere eller hjemmehjælpere, men byrådsmedlemmet holder fast i, at det er en fornuftig beslutning.

- Jeg kan godt se masser af problemer i det, for det er jo ikke typisk dansk at tvinge nogen i sådan en situation. Men når jeg ser, hvor hurtigt det går i landene syd for os, synes jeg, at indstillingen ser rigtig fornuftigt ud, siger Jørgen Naut.

Indføres hurtigst muligt

Allerede torsdag vil ansatte på 12 plejehjem i Skanderborg Kommune blive mødt med et krav om at være fuldt vaccineret eller testet negativ inden for de seneste døgn.

I Varde Kommune, hvor de også onsdag besluttede at stille krav om coronapas for kommunalt ansatte, forventer de, at det bliver indført fredag. Det skriver TV Syd.

- Vi har i den grad brug for at have respekt for udviklingen af smitten. Vi gør det for at beskytte medarbejdere og de borgere, vi er i kontakt med, siger borgmester Erik Buhl (V).

Det er på nuværende udgangspunkt uvist, hvad konsekvenserne bliver for medarbejdere i Varde Kommune, der ikke vil indordne sig de nye regler. Men borgmesteren understreger, at de ikke ønsker at skade nogen.

Et aktuelt emne i flere kommuner

I andre østjyske kommuner er kravet om gyldigt coronapas og -test blandt kommunalt ansatte også under kraftig overvejelse.

Vi har i dag en regel om, at man skal kunne vise kørekort. Det er det samme med coronapasset.

Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

I Randers Kommune fortæller kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, at der er stor opbakning fra medarbejdernes side til en indførelse af coronapas i kommunen.

- Der er enighed om, at vi er nødt til at tage et skridt mere i forhold til at tage et fælles ansvar, så vi kan få bugt med denne sygdom, siger han til TV2 Østjylland.

Onsdag har kommunens hovedudvalg holdt møde om kravet. Her har flere medarbejdere ifølge kommunaldirektøren efterspurgt en klar udmelding om, hvad konsekvensen vil være for de, der ikke kan fremvise gyldigt coronapas eller negativ svartest.

- Det skal vi have fastlagt præcist, men min holdning er, at hvis ikke man viser et coronapas, kan det få ansættelsesmæssige konsekvenser. I første omgang vil det være en advarsel, og i sidste ende kan det betyde, at man ikke kan være ansat i Randers Kommune, siger han og fortsætter:

- Vi har i dag en regel om, at man skal kunne vise kørekort. Der kan medarbejderne ikke bare sige, at de ikke vil vise det og derefter blive ved med at være ansat. Det er det samme med coronapasset.

I Odder Kommune er man anderledes tilbageholdende med at indføre kravet om coronapas blandt de kommunalt ansatte.

Her fortæller Henning Haahr, der er kommunaldirektør i kommunen, at de vil vente lidt endnu.

- Folk skal have tid til at få deres coronapas i orden. Vi er ikke så hårdt ramt lige nu, som andre kommuner er. Det vil vi benytte os af og tænke os om, så vi får det her implementeret på den rigtige måde, siger han til TV2 Østjylland.

Kommunaldirektøren understreger samtidig, at skulle det vise sig at være et problem at vise et gyldigt coronapas på arbejdspladsen, vil testkapaciteten i kommunen højst sandsynligt blive opjusteret.

Trepartsaftale gjorde det muligt

Regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening indgik tidligere i november en trepartsaftale, som gjorde det muligt for arbejdsgivere at stille krav om coronapas for ansatte. Den aftale ventes torsdag omsat til lov med ikrafttræden fredag.

Den aftale omfattede også offentligt ansatte, og dengang lød det fra Kommunernes Landsforenings formand, Jacob Bundsgaard, at det giver god mening.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at begrænse smittespredningen. Og når vi nu beder pårørende til udsatte borgere vise coronapas, når de skal besøge plejehjem og bosteder, giver det god mening, at vi også kræver det af medarbejderne på disse arbejdspladser, sagde Jacob Bundsgaard.

- For alle andre kommunale medarbejdere bør det være op til den enkelte kommune at beslutte, om kravet skal gælde dem. Det er en beslutning, man kun kan træffe lokalt, hvor man kender de konkrete forhold.