Kommunalvalg

Aftale skrottet - borgmester indkalder til nye forhandlinger

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

"Vi er blevet en cirkusby", lyder det fra et af partierne bag den oprindelige konstitueringsaftale på et pressemøde.

Konstitueringsforhandlingerne i Odense skal gå om, efter Enhedslisten søndag sprang fra aftalen, der blev indgået på valgnatten.

Og kommunens borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), er nu klar med et konkret tilbud til Venstre.

Venstre indgik tidligere søndag en ny teknisk aftale med Enhedslisten, som skulle give begge partier mere politisk indflydelse.

I en sms til TV 2 FYN skriver den fynske borgmester, at tilbuddet indeholder flere poster, end Venstre har nu. Det vil Peter Rahbæk Juel og de resterende partier gerne præsentere for Christoffer Lilleholt fra Venstre.

- Jeg har ikke set forslaget, men vi bliver ikke betalt af med ekstra poster, siger Lilleholt til TV 2.

Christoffer Lilleholt har tidligere på aftenen afvist at ville forhandle på rådhuset, da han mener, at forhandlingsklimaet er forstyrrende. Han inviterer derfor til forhandlinger på slottet, hvor By- og kulturforvaltningen har hjemme.

Byråd raser mod Ø

Enhedslistens beslutning om at springe fra konstitueringsaftalen har fået flere hårde ord med på vejen.

- Vi er blevet en cirkusby, lød det blandt andet fra de radikales Susanne Crawley på et pressemøde i Odense søndag aften.

- Enhedslistens underskrift er jo ikke noget værd, sagde Søren Windell fra de Konservative.

Enhedslistens spidskandidat, Reza Javid, er ked af sine byrådskollegaers reaktioner.

- Jeg er selvfølgelig ked af at høre de reaktioner, men en konstituering er først en konstituering, når det er besluttet i byrådet, og det er ikke første gang, man ændrer på en konstituering, siger han.

Ny aftale giver Ø rådmandspost

Reza Javid fortæller, at partiet ikke fik nok politisk indflydelse i den oprindelige konstitueringsaftale. Samtidig kunne de ikke se sig selv i en aftale med Nye Borgerlige. Derfor brød de aftalen og lavede en ny teknisk aftale med Venstre.

Aftalen betyder, at der nu skal laves om på, hvem der får hvilke rådmandsposter i Odense byråd. Enhedslisten får nemlig mulighed for at vælge den sjette rådmandspost i byrådet, mens de i den forhenværende brede aftale kun havde posten som 1. viceborgmester.

Partnerskabet gør også, at Venstre får beføjelser til at vælge den anden rådmandspost, hvor de tidligere har valgt posten som Beskæftigelses- og socialrådmand. TV 2s oplysninger peger på, at de nu vil gå efter Radikale Venstres rådmandspost i Børne- og Ungeforvaltningen.

Socialdemokraterne sidder dog stadig trygt på borgmesterposten.