- Skolen er blevet en corona-superspreder

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

For et par uger siden blev der efter en biograftur konstateret corona-smitte i 1. klasse på skolen i Frøstrup. Og så gik det ellers stærkt.

Skal børnene sendes i skole, så de kan få undervisning, eller skal man holde dem hjemme, så de ikke bliver smittet?

Det er et dilemma som forældre på Hannæs-Østerild Skole i Thisted har stået i over de seneste par uger.

Efter en biograftur blev et af børnene i en 1. klasse testet positiv for corona, men de andre børn skulle ikke sendes hjem, da de blot var nærkontakter.

Man kan sige, at skolen lidt er blevet til en superspreder, og det volder stor frustration hos forældre, for de ved ikke, hvad de skal gøre.

ANNE HOLM PALUDAN

De skulle i stedet testes løbende, mens smitten bredte sig på skolen. Næsten samtlige 22 børn fra klassen har været smittet, ligesom smitten også har bredt sig til andre klasser, til undervisere og også familier.

Sidstnævnte oplevede Anne Holm Paludan, selvom både hende og manden er vaccineret.

- Vi har været i isolation i to uger, fordi vi er blevet smittet med corona. Først min ældste søn, efter udbruddet på skolen, så blev jeg smittet, inden vores to andre børn blev smittet og så til sidst min mand.

Ifølge Anne Holm Paludan er forældrene på skolen splittede. For hvis de holder børnene hjemme, er der ikke tilbud om hjemmeundervisning, men hvis de sender dem i skole, så er det med risiko for, at de tager corona med hjem.

- Nu er vi blevet en rød kommune og et rødt sogn, men før har skolen jo ikke haft så mange muligheder for at gøre noget. Så man kan sige, at skolen lidt er blevet til en superspreder, og det volder stor frustration hos forældre, for de ved ikke, hvad de skal gøre.

Få onlineundervisningen tilbage

Thisted er en de kommuner, der har overskredet grænsen for corona-smitte, der fra mandag hedder 400 smittede per 100.000.

Det betyder, at man vil indføre en række tiltag for at forsøge at holde smitten under kontrol. Det forklarer Per Overgaard, der er chef for undervisning og fritid i Thisted Kommune.

- Det handler blandt andet om at isolere klasserne fra hinanden både i undervisning og frikvarteret. Det betyder også mindre hold i SFO'er, og at vi må aflyse nogle sociale arrangementer.

Men skolen er altså stadig åben.

Man er lidt bekymret for, at skolen ikke længere er et sikkert sted at sende børnene hen

ANNE HOLM PALUDAN

Smittede elever og elever med symptomer på smitte må godt blive hjemsendt, men resten skal fortsat møde op til undervisningen.

Så der bliver ikke tale om hjemsendelse af hele klasser, medmindre Styrelsen For Patientsikkerhed siger noget andet.

Derfor er onlineundervisning aktuelt ikke på tale for de forældre, der vil holde deres børn hjemme for at undgå smitte.

Og det er ifølge Anne Holm Paludan et problem.

- Jeg synes, det er en skævvridning, at de forældre, der ønsker at være lidt på forkant, ikke kan holde deres børn hjemme. Det kan jo være familier, hvor der er særligt sårbare, enten forældre eller bedsteforældre, så man er lidt bekymret for, at skolen ikke længere er et sikkert sted at sende børnene hen.

Ifølge Per Overgaard er anbefalingen for nære kontakter, at man lader sig teste på førstedagen og herefter fjerde- og sjettedagen.

Hvis første test er negativ, kan eleven vende tilbage til skolen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen. Men de skriver i en pressemeddelelse, at retningslinjerne er udarbejdet, så der kommer så få afbrydelser i skolegangen som muligt, da hjemsendelser har store konsekvenser for børnenes mentale trivsel.