Kommunalvalg

V-medlem: Halver sæderne i regionsrådet - og giv politikerne mere i løn

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Ulrich Fredberg er medlem af regionsrådet for Venstre. Han så gerne at antallet af regionsrådsmedlemmer blev halveret – og at lønnen blev sat op.

Regionsrådet skal skæres fra 41 til 21 medlemmer. Og så skal regionspolitik være et fuldtidsarbejde for flere end bare formanden.

Sådan lyder det fra Ulrich Fredberg, nuværende regionsrådsmedlem for Venstre og også kandidat til det kommende regionsrådsvalg d. 16. november:

- Der er ikke lige vilkår, som det er nu. Det er umuligt at give reelt modspil til formanden, der også har en hel administration i ryggen.

Han understreger, at det er hans personlige holdning, han giver udtryk for og ikke en, som er clearet med Venstres top.

Umulige vilkår

Ifølge Ulrich Fredberg (V) er det snarere reglen end undtagelsen, at man ikke får læst alle bilag og dokumenter forud for regionsrådsmøderne.

Han fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at første gang han mødte op til et møde i regionen havde han læst samtlige 400 siders bilag. Da han fortalte det til en kollega, lød det tørt: Hør her – der er højest to, der har læst det, og max én, der har forstået det.

- Det viser jo med al tydelighed, at der er noget helt galt, hvis man ikke kan nå at sætte sig ind i baggrunden for de beslutninger, man træffer, fortæller Ulrich Fredberg og efterlyser flere regionsmedlemmer, som kan hellige sig regionspolitik på fuld tid.

- Der er jo ikke lige vilkår, når den eneste, der er fuldtidsansat, er formanden – og vi andre har arbejde ved siden af, lyder det fra Ulrich Fredberg.

Der er ikke lige vilkår, som det er nu. Det er umuligt at give reelt modspil til formanden, der også har en hel administration i ryggen.

Ulrich Fredberg, Venstre

Professor: Flere problemer med den idé

Ifølge professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Christian Bøtcher Jacobsen vil Ulrich Fredbergs forslag betyde, at flere kommuner vil opleve ikke at have en lokal repræsentant i regionsrådet:

- Den negative konsekvens kan blive, at der er flere områder i regionen, som ikke geografisk er repræsenteret i regionsrådet, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvorfor er det et problem – det er der jo også nu?

- Det problem vil blive mere udtalt, hvis antallet af medlemmer halveres. Så vil der være endnu flere kommuner, som ikke er repræsenteret i regionsrådet - og dermed ikke har et lokalt medlem at gå til, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Så meget tjener de

Når det kommer til regionsrådspolitikernes løn, ser Christian Bøtcher Jacobsen også nogle udfordringer:

- Det er jo ikke givet, at bare fordi man får flere penge for det, at man så bruger mere tid på hvervet og dermed træffer bedre beslutninger, forklarer han.

Kun Christiansborg kan ændre antallet

Professoren medgiver dog, at det lokalpolitiske arbejde - både på kommunalt og regionalt niveau - er blevet langt mere omfangsrigt end tidligere:

- Det er kompliceret arbejde, som foregår i regionen. Derfor er det uundgåeligt, at der en gang imellem bliver truffet beslutninger, som man ikke til fulde kender konsekvensen af - uanset om man er regionspolitiker på fuld- eller deltid, afslutter professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Christian Bøtcher Jacobsen.

Såfremt idéen om at reducere antallet af medlemmer i regionen skal blive til virkelighed, er det en beslutning, som skal træffes på Christiansborg. Det er nemlig nedfældet i Regionsloven, at antal medlemmer for hver region skal være 41 – hverken mere eller mindre. Og hvis den skal ændres, skal det ske i Folketinget.

Ulrich Fredberg var den kandidat, som fik tredjeflest stemmer ved seneste regionsrådsvalg.