Borgmesterkandidat vil ændre kommunes navn - "tåbeligt", mener modkandidat

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Står det til det Konservative Folkeparti i Hillerød, skal kommunens navn ændres for at skabe mere sammenhæng mellem by og land.

Der er snart kommunalvalg, og politikere til højre og venstre forsøger lige nu at kapre vælgere med deres visioner for kommunerne.

I TV 2 Lorrys valgprogram 'Debat under uret' kom de konservatives borgmesterkandidat i Hillerød Kommune, Peter Ingemann Bentsen, med en opsigtsvækkende én af slagsen.

- Jeg vil gerne skabe noget mere sammenhængskraft mellem Hillerød og de små landsbyer. Symbolsk kunne det ske ved, at vi i stedet for at kalde os Hillerød Kommune i stedet kaldte os Frederiksborg Kommune, lød det fra Peter Ingemann Bentsen i 'Debat under uret'.

Men forslaget, der har en klar reference til Frederiksborg Slot, møder ikke særlig stor opbakning hos de andre partier.

Faktisk ingen.

- Det er da en tåbelig idé. Vi hedder Hillerød, og det har vi altid gjort. Jeg synes, det hele er blevet så royalt. Det er folkets by, og den hedder Hillerød, lyder det fra Enhedslistens kandidat til byrådet Tue Tortzen.

Konservative i Hillerød er i valgforbund med blandt andet Nye Borgerlige. Men der er ikke meget opbakning at hente hos Nye Borgerliges kandidat, Morten Bille.

- Det svarer til, hvis man skifter etiketten på flasken. Det er ikke noget, vi som politikere skal bruge tid på. Om man kalder barnet det ene eller det andet, er ligegyldigt, siger han til TV 2 Lorry.

Forældre-barn-forhold

Peter Ingemann Bentsen (K) begrunder det opsigtvækkende forslag med, at der er flere af de 13 byer, som kommunen repræsenterer, der føler sig overset, og at de mener, der er gået for meget Hillerød i den.

Det vil medføre en masse besvær med vejskilte, der skal skiftes

Kirsten Jensen (S), borgmester, Hillerød Kommune

Han kalder det et "forældre-barn"-forhold, når man i forbindelse med byudviklingen i de mindre byer taler om, hvordan Hillerød Kommune kan udvikle Gørløse.

En navneændring af kommunen vil ifølge Det Konservative Folkeparti i Hillerød give mening, så man i stedet for eksempel stiller spørgsmålet: Hvordan kan Frederiksborg Kommune løfte hjemmehjælpen i Store Lyngby?

Det argument holder dog ikke, lyder det fra Hillerøds nuværende borgmester, Kirsten Jensen (S):

- At skifte navn på en kommune løser ingen problemer. Til gengæld giver det en masse mennesker en masse omkostninger og bøvl. Virksomheder skal skifte deres grafiske udtryk, hvis de bruger kommunens navn, og det vil medføre en masse besvær med vejskilte, der skal skiftes, siger hun til TV 2 Lorry.

Kan en kommune skifte navn?

For at en kommune kan skifte navn, skal der være flertal for det i kommunalbestyrelsen.

Det ser der bestemt ikke ud til at være i Hillerød Kommune. Skulle de alligevel lykkedes, er der en forhindring tilbage.

I et svar til TV 2 Lorry oplyser Indenrigs- og Boligministeriet, at det er den siddende minister på området, der har det sidste ord. En navneændring kræver nemlig Indenrigs- og Boligministerens samtykke.

Navneændring skal rydde op i skandalesag

Peter Ingemann Bentsen (K) begrunder yderligere sit forslag med, at et navneskifte vil hjælpe kommunen med at rydde op i skandalen om Hillerød Forsynings frås for skattemidler.

- Et navneskift til Frederiksborg Forsyning vil nok være den bedste hjælp til at slette de mindre gode tanker, som mange gør sig, hver gang de ser en bil fra - eller hører navnet - Hillerød Forsyning, skriver han i en pressemeddelelse.

Men også det argument skydes ned.

- Hvad skulle det gavne at ændre navn, jeg kan slet ikke forholde mig til det. Jeg ved ikke, om Peter, hvis han skal være borgmester, vil skifte navn hver gang, han laver fejl, for så kan han komme til at skifte navn ret tit, lyder det fra DF's spidskandidat Lars Ole Skovgaard Larsen.

Skulle der opstå en folkelig opbakning til at ændre navnet på Hillerød Kommune, melder enkelte partier sig dog lydhøre:

- Man skal forholde sig til nye idéer og spørge sig selv, om det kan noget. Hvis der rejser sig en debat om det, skal man tage det seriøst, lyder det fra De Radikales spidskandidat, Christina Thorholm.

Hun bakkes op af Morten Bille (NB):

- I så fald vil det klæde at lade borgerne tage stilling til, hvad kommunen skal hedde, siger han til TV 2 Lorry.

Peter Ingemann Hansen understreger, at det ikke står skrevet i sten, at kommunen skal hedde Frederiksborg, hvis der kommer et navneskifte. Han kalder det en god idé at lade borgerne give deres bud med.