Lokalt

Ung kvinde faldt 16 meter ned - nu er gods tiltalt

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Veninde filmede ulykken, som har givet den unge kvinde mén for livet.

- Tillid til verden.

- Hold kæft, hvor er du sej.

Det var de sidste ord, den dengang 28-årige Marie Louise Angelo Frederiksen hørte, inden hun faldt 16 meter mod jorden.

Et fald, som kostede en knust fod, et knust brystben, et knust bækken, tre brækkede ribben og flere brækkede lændehvirvler.

Den unge kvinde har fået varige mén efter ulykken, som skete i klatreparken på Kragerup Gods.

Og ulykken har allerede fået store konsekvenser for Marie Louise Angelo Frederiksen. Nu kan den også få konsekvenser for Kragerup Gods.

Et anklageskrift, som TV2 ØST har fået aktindsigt i, viser, at anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi har rejst tiltale mod Kragerup Gods for manglende styr på sikkerheden.

Politiet uddyber over for TV2 ØST, at der er rejst tiltale for manglende sikkerhedsmarkeringer og manglende opsyn.

Spændte sig selv fast

Det var 7. november sidste år, at Marie Louise Angelo Frederiksen tog springet ud på klatrebanen Go High Extreme med forvisning om, at udstyret ville gribe hende.

Men noget gik galt.

Der var ikke opsyn på banen, så Marie Louise Angelo Frederiksen måtte spænde sig selv fast. Det resulterede i, at udstyret ikke greb hende, og hun styrtede mod jorden.

Og hun er sikker på, at hun spændte sig selv korrekt fast.

Hvad der skete derfra, er uklart:

- Om jeg tog fat i elastikken, eller om jeg tog fat i min sele, som man skulle, er jeg ikke sikker på, siger Marie Louise Angelo Frederiksen til TV2 ØST.

- Men jeg tænker, at lige meget om jeg greb fat i elastikken, skal det ikke betyde, at du så falder ned og dør eller bliver lam.

Veninden filmede faldet, og det kan ses øverst i artiklen, men vi advarer mod stærke billeder.

Sår tvivl om krav til overvågning

Kragerup Gods har ikke ønsket at kommentere anklageskriftet over for TV 2 ØST.

Men godset har tidligere udtalt til mediet, at frit-faldbanen ikke behøvede at have personale, når gæsterne brugte den.

- Det er ikke et krav, at der skal stå personale derhenne, forklarede hotelchef Dennis Dahl dengang.

Men det er anklagemyndigheden altså ikke enig i.

Tilbage i juli kunne TV2 ØST fortælle, hvordan den professionelle klatreforening BARA rejste spørgsmål, ved at sikkerhedskravet om konstant overvågning i banens tilsynsbog ikke så ud til at være fulgt.

Banerne på Kragerup Go High betegnes officielt som forlystelser. Det er Teknologisk Institut, som laver tilsynsbøger for banerne og godkender dem i forhold til sikkerhedskravene. I tilsynsbogen for Go High Extreme står der blandt andet følgende krav:

"Aktiviteten skal, når den benyttes, være under konstant overvågning af en ansvarlig instruktør. Når aktiviteten er lukket, skal det sikres, at aktiviteten ikke kan benyttes."

Henrik Pedersen, der er økonomichef ved Kragerup Gods, svarede i juli i en mail til TV2 ØST:

- Set fra vores side er overvågning af QuickJump et fortolkningsspørgsmål.

Kragerup Gods er fortsat åbent

Selvom der nu er rejst tiltale mod Kragerup Gods' sikkerhed efter Marie Louise Angelo Frederiksens fald, er det stadigvæk muligt at prøve kræfter med klatrebanen.

Det er politiet, der hvert år udsteder tilladelse til de forskellige baner.

I foråret udstedte Midt- og Vestsjællands Politi en ny tilladelse til banen, selvom at efterforskningen endnu ikke var færdig.

Sagen kører først i retten til marts. Får banen en ny godkendelse igen til næste år?

- Det vil være en konkret vurdering på det tidspunkt, hvor vi skal ud og kigge på banen og godkendelsen, om det er muligt at udstede den, så det kan jeg ikke svare på på nuværende tidspunkt, siger Charlotte Tornquist fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Retssagen skal foregå ved Retten i Holbæk til marts næste år. Strafferammen er en bødestraf. Beløbsstørrelsen har anklagemyndigheden endnu ikke lagt fast.