Coronavirus

Skoler tvinges til at lukke ned: - Smitte blandt børn er benzin på bålet

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Smitten blandt børn kan have alvorlige konsekvenser, advarer ekspert.

Corona har igen fået tag i Danmark, og et af de steder, hvor det står slemt til, er i Albertslund Kommune.

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu på den baggrund udstedt påbud om midlertidig nedlukning af indskoling og mellemtrin på Herstedøster Skole i Albertslund Kommune på grund af et større smitteudbrud.

Styrelsen er den eneste myndighed, der kan udstede påbud, og det er blot anden gang, de gør det, siden man gik væk fra den automatiske model for nedlukning. I august var det en skole i Kokkedal, der fik samme påbud.

Smitteudbruddet på Herstedøster Skole i Albertslund er fordelt på flere klasser, og den midlertidige lukning er gældende frem til 12. november.

Albertslund Kommune er en af de fire kommuner i landet, hvor antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere er over 500. Det er grænsen for, hvornår der ifølge sundhedsmyndighederne skal indføres restriktioner.

Ud over Albertslund har også Ishøj, Glostrup og Dragør overskredet grænsen. Styrelsen for Patientsikkerhed kan til TV 2 Lorry ikke sige noget om, hvorvidt de forventer at udstede påbud til andre skoler i den nærmeste fremtid.

- Men vi følger situationen nøje i de enkelte kommuner og er i tæt kontakt med kommunerne med høj smitte, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en sms til TV 2 Lorry.

Skolebørn er særligt ramt

Mens den københavnske vestegn er hårdest ramt, har den stigende smitte også godt fat i hovedstaden.

På en uge er 166 skolebørn registreret smittet med coronavirus i København.

Coronasmitten er i øjeblikket høj blandt skolebørn fra 6 til 11 år. Det skriver Statens Serum Institut i en ny rapport.

I sidste uge blev der set 119 mulige udbrud på skoler, fremgår det af rapporten. Ugen før var der 169 mulige udbrud.

Smitten er generelt stigende i Danmark. Med over 2500 nye smittede torsdag og 2251 nye smittede fredag har vi to dage i træk nået nogle af de højeste antal nye smittede i 2021.

Over 260 personer er nu indlagt, hvoraf 35 er på intensivafdelinger, og 18 er i respirator.

Kun én elev mødte frem i skole

Selvom Styrelsen for Patientsikkerhed kun har udstedt to påbud efter sommerferien, er skoler mange steder i landet hårdt ramt.

Helt galt er det på Stenderup Skole vest for Billund, hvor kun én ud af skolens 78 elever mødte op fredag morgen. Det skriver JydskeVestkysten.

Smitten har spredt sig meget hurtigt over den seneste uges tid, og netop nu er der to smittede medarbejdere og cirka 30 smittede børn ud af de i alt 78 børn på skolen.

Også forældre eller andre pårørende er ramt af coronavirus, og det betyder, at mange har valgt at holde deres børn hjemme fra skole.

- Jeg tror, at vi alle gerne vil være forbi corona, så det har virkelig overrasket os, siger skoleder Søren Rahbek til avisen.

Børn er benzin på bålet

En mand, der ikke er overrasket, er Allan Randrup Thomsen, som er professor i virologi ved Københavns Universitet.

Han forventer, at flere skoler landet over vil blive ramt af mulige smitteudbrud i den kommende tid.

- Som en konsekvens af, at de ikke er vaccinerede, er børn og unge epidemiens fokus netop nu, siger han til TV 2.

Og den stigende smitte blandt dem kan have alvorlige konsekvenser. Ikke for børnene selv – der er ikke mange af dem, der bliver alvorligt syge og får senfølger – men for sundhedsvæsenet, der kan komme under et voldsomt pres.

- Problemet er, at smitten spreder sig op gennem generationerne. Det er benzin på det bål, hvor det kan have reelle konsekvenser: Antallet af indlæggelser og i sidste ende dødsfald, siger han.

Allan Randrup Thomsen håber ikke, at skolerne skal tilbage til fjernundervisning og opfordrer derfor skoler og forældre til at bremse smitten, når de opdager den.

- Det drejer sig om at finde de børn, der er smittede og sende dem hjem, teste resten og isolere de smittede blandt, siger han.

Derudover opfordrer den erfarne virolog forældre til at holde deres børn hjemme, hvis de har symptomer på luftvejsinfektioner.