Coronavirus

OUH genåbner coronaafsnit efter stigende smitte

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

På Odense Universitetshospital er coronaafsnit genåbnet, efter smitten har været stigende de seneste uger.

Efteråret og de mørke måneder er over os, og det har betydet stigende smitte på Fyn og i resten af landet.

Derfor genåbner der på mandag et afsnit for coronapatienter på Odense Universitetshospital, fortæller Anne Øvrehus, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling.

- Vi kigger selvfølgelig på, hvor smitten i samfundet er på vej hen. Og der kan vi ikke se, at vi er på nogen god vej. Vi kan kun se, at det nok bliver værre, før det bliver bedre. Derfor har vi valgt at åbne et nyt afsnit med ekstra sengepladser til coronapatienter, siger hun.

Vaccinerede bliver hurtigere udskrevet

Ifølge overlægen tog smitten særligt fart efter efterårsferien og er siden da steget støt.

- Vi er gået fra et par hundrede tilfælde på Fyn, til at det nu ligger over 800, så det er gået relativt stærkt, siger hun.

I starten var det mest de ikke-vaccinerede børn og unge, men siden er der kommet meget smitte i alderen 30-65, lyder det.

Man kender ikke andelen af vaccinerede ud af de lidt over 800, der fredag var smittet på Fyn, men blandt de indlagte er der cirka en tredjedel vaccinerede og to tredjedele ikke-vaccinerede.

- Den eneste positive ting er, at over de seneste uger har smitten hos de +65-årige ligget relativt konstant og ikke haft den samme stigning. Man kan gisne om, at det er tredjestikseffekten, der er ved at slå ind, siger Anne Øvrehus.

- Selvom dem, der er færdigvaccinerede og bliver indlagt, i snit er 30-40 år ældre end de ikke-vaccinerede, er de indlagt i kortere tid, kommer mindre på intensiv og har mindre alvorlig sygdom, end vi har set tidligere.

Gravide er særligt udsatte

OUH kunne fredag oplyse til TV 2 Fyn, at man har 15 indlagte, som er det højeste i mere end to måneder.

Her i blandt har der været flere gravide, fortæller overlægen.

- De gravide er en risikogruppe for alvorlig sygdom, der måske også har nogle forbehold i forhold til at lade sig vaccinere. Vi har haft indlagte gravide, der har været særligt påvirkede, og vi er selvfølgelig bekymrede for dem og barnet. Så vi håber, at de sidste lader sig vaccinere, siger hun.

På OUH er det et frivilligt korps, der er trænet til det, der tager sig af coronapatienterne. Men hospitalet er ikke lige så udholdende, som det har været tidligere, mener Anne Øvrehus.

- Det er klart med alt det, vi har været igennem, det maraton, vi har løbet, så at skulle løbe 50 kilometer ekstra og så efter en sygeplejekonflikt, så er vores modstandsdygtighed selvfølgelig mindre.