Lokalt

Russisk krigsskib ved Skagen var formentlig et digitalt spøgelse, siger ekspert

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det russiske krigsskib, der torsdag aften optrådte på Marine Traffic, er muligvis et eksempel på russisk indblanding på sociale medier og hjemmesider.

Det russiske krigsskib, der figurerede ved Skagen på flere maritime registreringstjenester, er formentlig et spøgelse, der udelukkende er konstrueret digitalt.

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet har gennem de seneste år observeret fænomenet AIS Spoofing, hvor ukendte hackere placerer krigsskibe på kortet hos for eksempel registreringstjenesten Marine Traffic. De bliver "spoofet", forklarer han.

AIS

Automatic Identification System er et maritimt radiosystem til automatisk identifikation af skibe og andre enheder i forbindelse med søfart. 

Systemet fungerer ved, at fartøjer, som er udstyret med en AIS-radiosender med mellemrum udsender en digital radiobesked på et reserveret VHF-bånd.

Indtil episoden torsdag aften og nat har der ifølge Anders Puck Nielsen ikke været danske tilfælde, men senest har Sverige været ramt i begyndelsen af marts, hvor der blev "registreret" en formation af ni svenske krigsskibe i den svenske skærgård ud for Karlshamn i de digitale kort.

Computerskabt registrering

Det kan lade sig gøre, fordi tjenester som Marine Traffic og Vesselfinder er baseret på private indmeldinger fra en lang række brugere. I princippet kan alle sende information, hvis de sidder ved en computer, lyder det fra Anders Puck Nielsen, der dog ikke har sikker viden om, hvem der kan stå bag.

Man behøver ikke at være på havet for at gøre det, for det er ikke skibets signal, der bliver registreret. Det er personer eller maskiner, der fortæller Marine Traffic om de observationer, de har gjort i AIS-systemet, forklarer militæranalytikeren.

- Det er set en del i de seneste år, og på en eller anden måde er russiske skibe ofte involveret, siger han.

Svarer til indblanding på Facebook

Anders Puck Nielsen ser AIS spoofing som et middel på linje med russisk indblanding på sociale medier som Facebook eller Twitter, og han hælder til, at der også i forhold til det digitalt registrerede fartøj ved Skagen er tale om russisk indblanding.

- Jeg kan ikke bevise det, men jeg ser tilfældet i Skagen som et tydeligt signal til Danmark fra russerne om, at de tager tilbageholdelsen af det russiske skib (Akademik Ioffe, -red) meget alvorligt. De ser det som en diplomatisk krise på allerhøjeste niveau og leger med tanken om, at de kan gå ind med et krigsskib og hjælpe det tilbageholdte skib, siger han.

Torsdag aften observerede TV 2 Nords reporter et skib ved siden af Akademik Ioffe. Den seneste research viser, at der formentlig har været tale om en båd fra Redningsstation Skagen, der på det tidspunkt bragte en kutter med motorstop i havn i Skagen.