Lokalt

- Jo flere plakater, jo flere krydser på stemmesedlen, siger ekspert

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Valgplakater giver højere stemmeprocent, og der er kontant afregning til politikere, der hænger mange valgplakater op, siger ekspert i kommunalvalg.

Lørdag var dagen, hvor politikerne kom op at hænge på massevis af valgplakater rundt om i landet. I den kommende tid skal de forsøge at tilkæmpe sig stemmer til kommunalvalget, som løber af stablen 16. november.

Men plakaterne bliver kritiseret flere steder på sociale medier, eksempelvis på TV 2 ØSTJYLLANDS Facebook-side.

Her er blot nogle af kommentarerne:

"Det bør stoppes. Det er et stort ressourcespild. Tænk på vores natur i stedet for, den er mere værd end de grimme valgplakater. Vi gider alligevel ikke glo på de valgplakater."

"Drop de grimme plakater. De flytter ingen stemmer alligevel. Kender du ingen lokalpolitikere så burde man nok basere sit kryds på noget mere substantielt end et ansigt og et bogstav."

"Nej tak. Hellere cirkusplakater. De holder sig til det program de lover, kalder en klovn for en klovn og rydder pænt op efter sig."

Forsker: Flere plakater giver flere stemmer

Det betyder dog noget at blive et kendt ansigt i gadebilledet med hjælp fra plakaterne, siger Roger Buch, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han har fulgt de seneste mange kommunalvalg og set kandidaternes plakater rundt om i landet.

- Det giver rigtig god mening. Både for demokratiet, fordi det er med til at skabe en valgkampsstemning, som formentlig gør, at flere går hen og stemmer, så vi får en højere valgdeltagelse, siger Roger Buch og fortsætter.

- Og så giver det også mening i forhold til at få nogle flere stemmer. Der er lavet studier både af kommunalvalg og folketingsvalg, som viser, at de kandidater, der hænger mange plakater op, får flere stemmer end dem, som ikke hænger særlig mange plakater op. Så der er kontant afregning, hvis man hænger valgplakater op.

Han peger desuden på, at der naturligt er rift om de pladser, hvor der kører mange mennesker forbi hver dag.

- For eksempel trafiklys, hvor man ved, at der holder rigtig mange i kø hver eneste dag. Så vil man gerne være strategisk placeret i forhold til dem. På en landevej, hvor man kører forbi med 90 kilometer i timen, ser man ikke så meget.

Op mod 700.000 plakater

Ifølge Ritzau anslår direktør for det aarhusianske trykkeri Lasertryk Esben Mols Kabell, at der formentlig bliver trykt mellem 600.000 og 700.000 valgplakater til denne kommunal- og regionsvalgkamp. Han har selv produceret 200.000 valgplakater de seneste måneder

Skønnet baserer han på baggrund af hans kendskab til branchen og andre store trykkerier. Men opgaven er en smule anderledes end ved et folketingsvalg, forklarer han.

- Selve opgaven er cirka i samme størrelsesorden, men der er mange flere kandidater til kommunalvalget, og det betyder, at der er mange flere små ordrer end til et folketingsvalg, siger Esben Mols Kabell.

Ung kandidat vil ses i centrum

Som ny kandidat for Socialdemokratiet til regionsrådsvalget var 24-årige Ditte Fredensborg fra Aarhus lørdag ude at hænge sine plakater op. Og det var med en klar plan for, hvor hun gerne vil profileres.

- Der er altid nogle steder, vi godt kunne tænke os at have. Sådan et sted som gågaden, her hvor der kommer mange mennesker. Og så kunne jeg godt tænke mig at hænge nogle af de steder, hvor der kommer mange unge mennesker, fordi jeg jo er de unges regionsrådskandidat, sagde Ditte Fredensborg, mens hun var i gang med at hænge plakater op på strøget i Aarhus.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Så kan du prøve kandidattesten her.